Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

L.Simon benyújtotta a Lex L.Simont

Szőcs Géza kulturális államtitkár június 13-án, szerdán lemondott posztjáról.

Balog Zoltán EMMI-miniszter még aznap bejelentette, hogy az NKA-t tavaly ősz óta irányító L. Simon Lászlót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét kéri fel Szőcs helyére június 18-i (mai) hatállyal.

Az NKA vezetése összeférhetetlen az államtitkári megbízatással.

L. Simon László június 14-én, csütörtökön Puskás Imrével, a parlament kulturális és sajtóbizottságának egyik fideszes tagjával közösen benyújtott egy módosítót, ami azonnal megszüntetné ezt a fránya összeférhetetlenséget.

Ugye milyen pofonegyszerű?

Ha valami gondod van, írj magadnak egy törvényt. Nem számít, hányadik lex Fidesz lesz….

A jelenleg hatályos törvény szerint az alap irányítását, koordinálását, bizonyos esetekben a támogatások szétosztását biztosító pályázatok kiírását az NKA bizottsága látja el. A jelenlegi törvény szerint ennek a kulturális ügyekért felelős miniszter az elnöke, de ezzel a feladattal mást is megbízhat. Ez korábban mindig így történt, a miniszterek nem ragaszkodtak a feladat ellátásához. A 2010-es kormányváltást követően Jankovics Marcell lett az NKA bizottságának elnöke, akit tavaly októberben L. Simon László váltott.

Az összeférhetetlenség feloldása érdekében L. Simon módosítaná a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010-es törvényt is. Ha a tervezetet elfogadják, akkor a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok a kormányzati munkájuk mellett elláthatják az elkülönített állami pénzalapért felelős testületek vezetői posztjait is.

A már korábban is kreatív L. Simon „Dombóváradjavisszaanemzetnek” László elmesélte, mit találtak ki az NKA-val kapcsolatban: „Létrehozzuk azonban az alelnöki posztot, ezt a miniszter úrral történt megegyezésünk értelmében én fogom betölteni” – közölte, hozzátéve: alelnökként nagyjából jelenlegi hatáskörei maradnak nála.

Sőt…a HVG kimazsolázgatta a benyújtott módosítóból, hogy egy picit meg is fejelné azokat. Ha már lúd, legyen kövér.

1, Vétójog a pályázatok elbírálásánál
A bizottság alatt működő különféle szakkollégiumok – úgy, mint a szépirodalmi, könyvkiadási, építészeti kollégiumok – maguk döntenek a pályázatok elbírálásáról. A jelenlegi szabályok szerint, amennyiben ez az NKA elnökének nem tetszik, a nagy bizottságot kérheti fel, döntsön az ügyben, ami a kollégiumokra nézve végül kötelező. Az eljárás felfüggesztését az elnöknek indokolnia kell, a kollégium döntését pedig a bizottság elé kell terjesztenie. L. Simon javaslata szerint az NKA-t a jövőben ténylegesen vezető alelnök indoklás nélkül megsemmisítheti a kollégiumok döntését.

2, Bizottsági többség
A bizottság felét eddig is a miniszter delegálhatta – a másik felét a szakmai egyesületek –, most viszont az elnök és az alelnök révén biztos többsége lesz a minisztériumi oldalnak. A tervezet indoklása szerint erre azért van szükség, hogy lehetővé tegyék „a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az ágazati irányításért felelős minisztérium hatékonyabb együttműködését”.

3, Hosszabb mandátum
Az államtitkárjelölt csütörtökön benyújtott módosítója szerint csakis a miniszter lehet az NKA vezetője, de kinevezhet négy évre egy alelnököt. Ha valóban L. Simon fogja Balog erre a feladatra felkérni, akkor a politikus 9 hónappal tovább maradhat az NKA élén: eredetileg 2015 októberében járt volna le a mandátuma, így viszont 2016 közepéig maradhat régi-új posztján.

4, Támogatás
Kisebb módosítás, hogy míg eddig az NKA a szakmai szervezetek által alapított díjakhoz járulhatott hozzá támogatásával, L. Simon a módosítás szerint az állam által alapított kulturális, művészeti díjak esetében is megteheti ezt.

Nincs mit hozzáfűznöm.

lsl0.jpg

Megosztás