Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„The crisis is over” – Tényleg, Gyuri?

Édes Istenem, köszönöm!
Annyi csodálatos Heti Válasz publicisztika, gazdasági fórumon tartott emlékezetes felszólalás után (simplicity, agysebészet, a siker láthatatlan) végre úgy látszik kezd beindulni Gyuri nemzetközi felemelkedése is. Most már a jó isten sem menti meg attól, hogy nemzetközi mém legyen.

gyuri2.jpgMatolcsy interjút adott a CNN-nek, úgy látszik már hajlandóak vagyunk leülni a puccsistákkal is. Gyurit Richard Quest kérdezgette, aki profi újságíró, 25 éves pályafutása alatt dolgozott a BBC-nél, majd 2001 óta a CNN riportere. 

Angol tudás nélkül is tökéletesen szórakoztat a videó, elég Matolcsy arcát, mimikáját és felejthetetlen szemjátékát figyelni:

The crisis over –  a válságnak vége (00:39), indította bivalyerősen a beszélgetést Gyuri.

21694100.jpg– Quest: A magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban.
– Matolcsy: viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban. Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van. (This year is a little bit risky.)

– Quest: A magyar kormány túlságosan innovatív és túlságosan kreatív, és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad.
– Matolcsy: A kormánynak nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot.

– Quest: Súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad?
– Matolcsy: Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz. (02:27)

Pólóra nyomtatnám, annyira szép:
„The Hungarian fairytale or the Hungarian example will be a succesful one in a year time.

– Quest: Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, annál előbb száll le mindenki önökről.
– Matolcsy: A magyar központi bank száz százalékig független.

– Quest: A növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, és hogy a deficitet csak füst és tükrök segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket.
– Matolcsy: „All coins have two side” – válaszolt lényegretörően Matolcsy a tényeket tartalmazó kérdésre.

Gyuri egy igazi hungarikum, én betenném a Nemzeti Értékek Piramisába.
Még több interjút, csak bátran, Neked van igazad, ne add fel!!!

Az egyik olvasót máris megindította ez a szomorú-szép mese, íme Gyuri bácsi, a jótündér keresztapánk:

matolcsy_1.jpg

Megosztás