Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megvétózta a KDNP az abortusztablettát

Valamiért minden évben úgy alakul, hogy Anyák Napja környékén előkerül ez a csöppet sem vidám téma.

Tavalyelőtt tiniabortuszok, tavaly plakátkampány, idén abortusztabletta.

Szombaton olvastam, először az MNO-n, majd az Indexen, hogy „az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) megadta az engedélyt az abortusztabletta magyarországi forgalmazására. A tabletta Magyarországon nem kerülne patikai forgalomba, csak kórházi körülmények között, szigorúan orvosi felügyelet mellett lesz alkalmazható.

A dolog lényege, hogy nincs szükség műszeres (vákumos szívás, küretkanalas kaparás) beavatkozásra, ezáltal nem sérül a nő méhe, nincs az eszköz okozta fertőzésveszély, és nagyobb az esély egy későbbi sikeresen kihordott terhességnek. A tabletta tulajdonképpen spontán vetélést idéz elő, így a petezsák/magzat is egyben távozik, illetve lökődik ki a női szervezetből, ami mindenképp humánusabb eljárás a miniember eszközös roncsolásánál. A vetélés természetéből adódóan nem gyors, mindössze perceket igénylő folyamat, több napos görcsökre (kilökő méhösszehúzódások, akárcsak szülésnél) és jelentős vérzésre kell számítani az alkalmazása során. A nő nincs altatásban, mint a műszeres abortusznál, hanem végig ébren és tudatánál van. Vagyis lelkileg biztosan nehezebb számára, nem csak olyan „mire kinyitom a szemem, már megoldódott a gond, és észre se vettem” típusú dolog. Az abortusztablettát a WHO a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként tartja számon, és 2005-ben a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is támogatta. Jelenleg a világ 37 országában alkalmazzák, Magyarországra 2007-ben és 2009-ben is próbálták behozni, sikertelenül. Természetesen magánklinikákon vagy az interneten elérhető a magyar nők számára. Meg Ausztriában is.

A hír olvastán mindenesetre az első reakcióm az volt, hogy „Micsoda?! És a KDNP???

Nem kellett rájuk sokáig várni.

Hétfőn támadásba lendültek, elsőként Nagy Kálmán az Országgyűlésben.

A kereszténydemokrata honatya szerint példátlan, hogy 100 élve születésre 43 abortusz jut Magyarországon, míg Nyugat-Európában ez a szám 7 és 15. 2011-ben Magyarországon 38 ezer művi terhességmegszakítást végeztek, és a tabletta bevezetésével az orvosok kilépnek ebből a folyamatból – magára hagyják az asszonyokat, akik a medicina segítségével 70 euró ellenében 4-5 napos vérzés során vesztik el magzatukat. A jelenlegi alaptörvénnyel – ami rögzíti az élethez való jogot – ráadásul ellentétes az abortusztabletta használata, így arról kérjen jogértelmezést az Alkotmánybíróságtól az egészségügyi államtitkárság.” – Népszava (amit a kdnp.hu-n linkelnek)

„A kereszténydemokraták életellenesnek tartják az abortuszt. Nagyban az is felmerült, hogy az abortusztabletta egyáltalán gyógyszer-e. Szerinte nem, a tabletta valójában csak az orvosokat mentesíti a teher és a döntés súlya alól, mert a tablettát a nők önállóan vehetik be. A tabletta amúgy többhetes vérzést okozhat, és elképzelhető, hogy nem is teljesen távolítja el a magzatot. „Pszichésen sokkal terhelőbb a nőnek, mint az eddigi eljárás, amely egy napig tartott” – mondta Nagy, bár ő az eddigi eljárást is elítéli. Nagy vitathatónak tartja, hogy az abortusz a nők önrendelkezési joga, ezt még azok is vitatják, akik „mindig is tiszteletben tartották a dolgokat… nőket”. Alkotmánybírósági jogértelmezést szeretne az abortusztablettáról.” – Index

 

Aztán jött a sajtótájékoztató és Harrach Péter:

„A Kereszténydemokrata Néppárt az abortusztabletta bevezetését olyan cselekménynek tartja, amely kiterjeszti az életellenes fellépés lehetőségét – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője sajtótájékoztatón, ahol elhangzott: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi. Leszögezte: a KDNP a tablettát mint egyik módszert veti el, mert a kereszténydemokraták elvi okokból elleneznek minden olyan cselekményt, ami az élet ellen irányul.
 

Ebben a helyzetben a nők méginkább kiszolgáltatottak, különösen az egyszemélyes döntés, a magára hagyatottság miatt – fejtette ki.

(…)

Hozzátette: a művi terhesség-megszakítás a nőgyógyász-társadalomnak „ad némi esélyt”, az abortusz-tabletta pedig a gyógyszergyártóknak. Az a gyanú merül fel, hogy utóbbi lobbiereje érvényesült – mutatott rá.”

 

Szócska este már be is jelentette a HírTV-ben, hogy „a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni”.

Igen, a  0%-os kispárt befenyítette a koalíciós nagytestvért, mint anno az SZDSZ a szocikat.

alfa1.jpg

Szerdán az Alfa Szövetség tüntetést szervezett az EÜ-államtitkárság elé. Kb. 20-30-an voltak, csupa szimpatikus arc, akik sok okosságot mondtak (videó, képgaléria). A Dúró-Novák házaspár csemetéstől, és Semjén Zsolt is megjelent.

„Életvédőként úgy érzem, kötelező, hogy itt legyek” – mondta Semjén az újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a magzati korukat élő emberek nem tudnak hangot adni érdekeiknek, ezért nekik kell szót emelni helyettük. Mint mondta, az abortusszal kapcsolatban ellenzékben és kormányon is ugyanazt képviselték, és amíg a KDNP meghatározó erő lesz a politikában, nem engedi a tabletta bevezetését. Semjén arról nem ejtett szót, mi az álláspontjuk az évente 38 ezer művi terhességmegszakításról.” – Index

„(…)A legnagyobb probléma, hogy bizony a társadalom egy részében az abortusz problémájának a bagatellizálását jelentené, hogyha egy pirula bekapásával tekintenék lerendezhetőnek, megoldhatónak a kérdést.

A tabletta bevezetése – mint a szer miatt már 2005-ben is tiltakozó Semjén lapunknak fogalmazott – ellentétes a társadalom, az anyák és a gyerekek érdekeivel is, és az emberiességgel is. – Felelősséggel mondhatom és örömmel jelenthetem, hogy az egészségügyi államtitkár KDNP-s felszólalásra adott válasza alapján ez a tabletta nem lesz bevezetve Magyarországon. Azt is, hogy amíg a Kereszténydemokrata Néppárt a kormányban és a parlamentben fontos szerepet tölt be, addig ez a tabletta nem lesz bevezetve.” – MNO

 

Tisztán látszik, hogy a kedves KDNP-s politikusoknak fingjuk nincs a tablettáról, vagy annak tervezett alkalmazási módjáról. Elképzelték, hogy hosszú kígyózó sorokban állnak majd a lányok, asszonyok a patikák előtt, hogy futószalagon vetélhessék el gyermekeiket a sátáni tabletta segítségével, és egyből agyérgörcsöt kaptak…

Pedig ilyen adatok mellett a felvilágosítókampány édeskevés, egy démonizáláson alapuló tüntetés meg nem több képmutatásnál.

 

ab.stat..jpg

 

Bezzeg az évi 38-40 ezer (ennek történjen mondjuk 30%-a orvosi okból, bár lehet, hogy nagyvonalú voltam….) abortusz ellen nem tiltakoznak….

A gazdasági fellendülésért nem verik az asztalt, hogy a gyermeket akaró párok bele merjenek vágni a családalapításba/második/harmadik gyermekbe, aki meg nem akar, az gond nélkül ki tudja fizetni a fogamzásgátlót.

A nők eszköz okozta sérülései, netán meddővé válása, az orvosok megalázó nagyképűsége ellen nem emelnek szót…

A magzatok darabokban történő kikaparása ellen nem tiltakozik a KDNP. Az biztos nem „ellentétes a társadalom, az anyák és a gyerekek érdekeivel is, és az emberiességgel” sem.

De a tabletta, az…az… azt nem lehet! Isten őrizz!

Megosztás