Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az MTVA megint bepróbálkozik a „fociadóval”

Május 9-én különösebb visszhang nélkül közleményt adott az MTVA a labdarúgó EB és az olimpia közvetítésével kapcsolatban:

„A Labdarúgó EB 2012 és a 30. Nyári Olimpiai Játékok London 2012 olyan kiemelt sportesemények, melyek bármely, Magyarország területén történő nyilvános kivetítésének kizárólagos jogát az MTVA szerezte meg, az eredeti, külföldi jogtulajdonosoktól. Ezen jogszerzésre tekintettel, a fenti rendezvények részét képező bármely sportesemény közvetítésére engedély kizárólag az MTVA-tól szerezhető, függetlenül az Artisjus részére fizetendő egyéb jogdíjtól (zenei jogdíj).

Nyilvános kivetítést kizárólag az MTVA együttműködő partnereként valósíthatják meg. A partnerek kötelesek szándékukról az MTVA meghatalmazott képviselőjét tájékoztatni, a meghatalmazott képviselő útján az MTVA-val szerződést kötni, s az MTVA által meghatározott díjat fizetni.

 …a szerződéseket az események előtt kell megkötni, továbbá a kivetítés díjainak az esemény megkezdése előtt kell beérkeznie a megadott számlára, csak így kaphatják meg a megfelelő felhatalmazást a Nyilvános kivetítésre.

… az UEFA és NOB (az eredeti jogtulajdonosok) nem csak lehetőséget biztosítottak az MTVA-nak a közvetítésre, és ez események kivetítésre, de egyben kötelezte is őket arra, hogy jelentsék az engedély nélküli eseményeket, kivetítéseket, hogy az UEFA és a NOB így közvetlenül tehesse meg a szükséges jogi lépéseket. Miután a jogosultság nélküli Nyilvános kivetítés a közvetítési jogok súlyos megsértését jelenti, így az ilyen cselekmények minden esetben az elmaradt díjak és keletkezett károk megtérítésére irányuló jogi eljárásokat vonnak maguk után.”

Nincs új a nap alatt, 2010-ben ugyanezt csinálta az MTVA, csak akkor az Artisjus volt a partnere (Tóth Péter Benjamin, Artisjus: az Artisjus soha nem volt az MTV partnere az ő közvetítési jogukat illetően, erre vonatkozóan tőlük megkeresés sem érkezett hozzánk. Nem volt ez másként 2010-ben sem.A két igény tehát mindig egymástól teljesen független volt), most viszont az egész procedúrát lepasszolta a nemrégen alapított Kreatrend Marketing és Tanácsadó KFT.-nek. A kft ügyvezetője Tóth A. Péter a Magyar Telekom szponzorálás és rendezvények osztályvezető volt, most pedig egy „noname” kft élén az ölébe hullott az MTVA-tól egy ilyen feladat …
A kft.-t 2012. január 19-én jegyezték be, székhelye Kápolnásnyék, a fő tevékenységi körén kívül (PR és kommunikáció) a reklám- és rendezvényszervezéstől kezdve a kecske és juh-tenyésztésen át az olajos magvak termesztéséig minden ágazatot felölel. És 3 hónappal később már az MTVA partnere … ez igen!

Árlista persze egyik oldalon sincs kirakva, a mainap.hu szerint egy falusi kocsmának, ahol 1 tévé van 100 ezer forintba kerül az EB az olimpiával együtt, városban, több tévével rendelkező helynek már 450 -750 ezer forint, a kivetítős helyeknek meg 600 – 900 ezer forintot kell fizetni, de csak akkor ha május 31-ig szerződést kötnek és be is fizetik az összeget.
Június 1. után már meccsenkénti ár van, a csoportmeccs 20 ezer forint (ebből 2 van egy nap), a a középdöntők 30 000, az elődöntők 40 000, míg a döntő 50 000 forintba kerül.

Dürer-kert, BL-döntő.
Érdekes, a TV2 nem kért pénzt a helytől, pedig nem állami pénzből vette meg a közvetítési jogot:
dürer.jpg
A vendéglátóhelyek persze eddig is fizettek a televíziókészülékek után, mégpedig az Artisjusnak, nem is keveset. de az MTVA szerint a sportesemény közvetítési díja ebbe nem tartozik bele.

2010. augusztusáig a kereskedelmi egységeknek televíziós üzembetartási díjat kellett fizetni, mégpedig háromszoros árat. A befizetett összeg a Műsorszolgáltatási Alaphoz kerül, negyven százaléka a Magyar Televízió Részvénytársaságot, huszonnyolc százaléka a Magyar Rádió Részvénytársaságot, huszonnégy százaléka a Duna Televízió Részvénytársaságot illette meg.
Azonban a Fidesz (Rogán,Cser-Palkovics,Rubovszky) egy módosító javaslattal úgy döntött, hogy a magyar állam ezt a díjat átvállalja ezt a kereskedelmi egységektől, és ez a tétel beleolvad az MTVA állami támogatásába. Vagyis az, hogy a kocsmában ki van rakva egy televízió, annak a „joga” ki van fizetve, egyrészt a hely fizet az Artisjusnak, az állam pedig az MTVA-nak.

Az MTVA évi 75 milliárd forintos költségvetési támogatásból gazdálkodik, vagyis az adófizetők pénzéből vásárolta meg a közvetítési jogokat. (Ráadásul a Médiatörvény értelmében a nagy sporteseményeket csak olyan adó közvetítheti, amit a lakosság min. 80%-a tud fogni, ilyen pedig nem sok van.)
Ezt az összeget visszafizettetni a kocsmákkal nem semmi egy húzás, ha egy kicsit utánaszámolunk akkor van vagy 40 000 vendéglátóhely az országban, ha csak a fele fizet átlagban 300 ezer forintot ….nos, az 6 milliárd.
(Összehasonlításul: a 2010-es VB közvetítési jogát 750 millióért adta el az RTL-nek.)

Az MTVA lépése után a Sport1, a Digisport vagy a Eurosport2 is nyugodtan felszólíthatja a kocsmákat, hogy fizessenek nekik külön a sugárzott meccsek után, főleg, hogy a Sport1, a Digisport és az Eurosport a saját profitjából vette meg a spanyol, angol, olasz meccsek közvetítési jogát, míg az MTVA az adófizetők pénzéből.

Amúgy kíváncsi leszek, hogy ha több ezer kocsma nem fog fizetni, akkor mi lesz?
Kimegy az MTVA-kommandó?
Kikapcsolják a TV-t?
Mindenkit beperelnek?

Remélem a következő lépés az önadózás lesz!

önadózó.jpg

Friss:
„Nem kell fizetni a vendéglátóhelyeknek, kocsmáknak azért, hogy a vendégek tévéken, kivetítőkön nézhessék a labdarúgó Eb-ről és az olimpiáról szóló közvetítéseket. Figyelemmel a közszolgálatiság elveire, a magyar sportszerető közönség és a hazai idegenforgalom érdekeire, eltérően az előző évek gyakorlatától, az MTVA átvállalja a nyilvános közvetítések után fizetendő díjakat” – MTVA

Megosztás