Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Adó, adó, még több adó

Tegnap folytatódott az ország leghíresebb mókamesterének „one-man” showja, mindenki kedvenc Gyurija bejelentette a végleges-közeli formába öntött új adóterveket.

Kicsit visszaugorva az időben, Matolcsy György tavaly novemberben végén írt egy sarkalatos törvényt, amelynek az volt a címe, hogy „T/5130. számú törvényjavaslat Magyarország pénzügyi stabilitásáról„.  Matolcsy és a stabilitás, elsőrangú humorforrás.
Nézzük csak a 29-es pontot:

(1) A fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó törvényt csak a naptári év első napján lehet hatályba léptetni, az ilyen törvény kihirdetése és hatálybalépése között legalább 60 napnak el kell telnie.
(2) Új fizetési kötelezettséget megállapító törvényt csak a naptári év első napján lehet hatályba léptetni, az ilyen törvény kihirdetése és a törvény vagy annak a fizetési kötelezettséget megállapító rendelkezésének hatálybalépése között legalább 180 napnak el kell telnie. Nem minősül új fizetési kötelezettségnek a törvény kihirdetésekor már hatályos fizetési kötelezettség mértékének, személyi és tárgyi hatályának, kedvezményeinek változása.

Magyarul Matolcsy György szerint új közterhet csak a bevezetés előtt 180 nappal lehet alkotni, és csak január 1-én lehet bevezetni. Nem én találtam ki, hanem a Gyuri …

Sajnos ez csak 30 napot írt, mert 2011.december 15-én egy módosító javaslattal ezt a részt kivették a törvényből:
A nemzetközi gazdasági válság megköveteli, hogy a Kormány, illetve az Országgyűlés – a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében – gyorsan és rugalmasan tudjon reagálni minden helyzetre . A javaslat az ehhez szükséges módosításokat vezeti át a törvénytervezet szövegén.

Kiszámíthatóság a köbön, Gyuri-stílusban.

Szóval tegnap Matolcsy bejelentette az új adókat, csodálatos körítéssel.

matolcsy.jpgSokan kritizálnak bennünket, hogy nem kiszámítható a gazdaságpolitika, különösen az adórendszerbeli oldala, de csendesen azt mondjuk ilyenkor: mi kiszámítható ebben a világban?” – Matolcsy I.

Az érthető, hogy ideiglenes válságadókat ki kell vezetni, de józan paraszti ésszel azt gondoltam, hogy a költségvetésben ezeknek a hiányát nem új adókkal tömik be, hanem mondjuk azzal, hogy az állam csökkenti a GDP-arányos újraelosztást:

v3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Grafika: MNB-tanulmány)

Mivel az állam sok pénzt költ, ehhez sok pénzt kell beszedni.
Leegyszerűsítve: az állam sok pénzt szed be, de ennek ellenére mindenért fizetni kell és minden jó drága 🙂

A telefonadó: A telekom-lobbi nem hatotta meg Matolcsy, júliustól indul. Magánszemélyek maximum 700 forintot adózhatnak havonta, viszont az adót a telekom-cégekre vetik k, és minden perc után be kell fizetni az adót Vagyis ha a kedves ügyfél 1500 forintnyi telefonadót telefonál össze, akkor 800 forint adót a telekom cég fizet, 700 forintot az ügyfél. Még jó, hogy kivezetik a válságadókat, ugye? Jól megszívatták a telekom-cégeket.

matolcsy.jpgBiztos, hogy minden érintett vállalat megpróbálja majd átterhelni ezt a fogyasztókra, de ez szerinte nem fog sikerülni, mert nagy a verseny, és technikailag is nehéz megoldani.”  – Matolcsy II.

Matolcsy azzal vigasztal, hogy ezzel árcsökkentő verseny fog beindulni a piacon, és nem is fogjuk megérezni a különadót.
Nem tudom ki lesz az első, aki gyengéden figyelmezteti, hogy a telefonszámlában bizony már ott figyel az ő édes szerelemgyermeke, a 27%-os ÁFA.
Vagyis ha csökkenek az árak és csökken a beszélgetési idő és sokan áttérnek az internet alapú telefonálásra, akkor nem hogy nem jön be a tervezett 30 milliárd, de még az ÁFA-bevétel is veszélybe kerül. Világbajnok húzás lenne, ha megcsinálnánk, hogy az új adó miatt kevesebb lenne a bevétel, és akkor megint ki kellene találni egy újabb adót az új adó okozta hiány pótlására …

matolcsy.jpgSorozatosan keresnek minket különböző uniós tagállamokból, hogy az izgalmas új megoldásaink felől érdeklődjenek. Az új adókkal Magyarország megtalálta a megoldást arra, miként lehet a deficitet megszorítások helyett más módon növelni.” – Matolcsy III.

Sajnos Matolcsyék már annyira elszakadtak a valóságtól, hogy nem érzik, hogy ez már tényleg az utolsó csepp a tengerben az adócsökkentés kormányától, és míg az ÁFA-n már nem húzzuk fel magukat, az új telefonadó már sok. Ha tehetem, akkor nem fizetek egyetlen „Matelcsy”-forintot sem. Ezeknek? Hogy Bivalybaszodpusztán is új stadiont húzzanak fel?

És abban is szinte biztosak lehetünk, hogy ha ha bevezetik, akkor ezeket az új adókat nem fogják eltörölni. Mert ha egyszer lesz új kormány, neki is jól jön a könnyen beszedett pénz …

Remélem a Békemenet résztvevői július 1-től minden nap szétküldik egymás közt ezt az sms-t: „Segítsd a kormányt ezzel sms-el és ezzel a 2 forinttal. Küldd tovább legalább 10 embernek.”

matolcsy.jpg„Az 58 kisadót tavaly 48-ra csökkentettük, majd az év végén ismét 54-re emelkedett az adók száma. Most hét adónemet megszüntetünk és három új adót bevezetünk, így 51 adó lesz, héttel kevesebb, mint 2010-ben volt”. – Matolcsy IV.  54-7+3=51 …

Szóval 30 milliárd dobunk össze.

1. Nemzeti Közszolgálat Egyetem és a Ludovika Campus létrehozása – 24,5 milliárd forint.

ludovika.jpg
2.
Új stadion Debrecenben – 12 milliárd forint.
Új Fradi stadion – 12 milliárd forint.
(Itt szeretném megjegyezni, főleg a tegnapi bukaresti EL-döntő után, ami a csodálatos új román nemzeti stadionban került megrendezésre, hogy az államnak egy stadion építést kell finanszíroznia, mégpedig a nemzeti stadionét. Ahogy Győrben a tulajdonos a saját pénzéből képes volt szinte egy új stadiont felhúzni, nyilván hosszas mérlegelés után, hogy érdemes-e egyáltalán ebbe pénzt ölni, úgy az új debreceni stadionban sincs semmi keresnivalója az adóforintunknak.)

debrecen.jpg
Telefonálj sokat, és meglesz a pénz a stadionokra!

Rogán megmondta a frankót ma reggel:
Attól, hogy egy országban többet telefonálnak, attól se több munkahely, se nagyobb gazdasági növekedés nem lesz.
Ennyi.

Megosztás