Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Erzsébettel a családokért II.

Április végén megszületett az első kormánydöntés a témában.

A megvizsgált szociális ellátások közül egyelőre csak kettőnél lesz változás:
– a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét (évi két alkalommal gyermekenként 5800 Ft) utalványban kapják meg a családok
– a rendszeres szociális segély összegének egy részét (5000 Ft) Erzsébet-utalványban adhatja az önkormányzat saját döntése alapján, ha a segély összege meghaladja a 10 000 Ft-ot

Érdemes elolvasni a döntés kapcsán kiadott közleményeket.

Április 25., NEFMI:

"A szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalvánnyal történő kifizetés célja az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása. Az Erzsébet-utalvány csak az adott család érdekében használható fel és csak itthon költhető el.

Ez segítség a családoknak, de üzenet azok számára is, akik sok adót fizetnek és támogatásban, segélyben nem részesülnek, mert biztosak lehetnek abban, hogy az állam az általuk fizetett adóból közvetlenül a rászorulókat támogatja."

 

Ennyire hülye nem lehet senki. Aki kapott/látott már Erzsébet-utalványt, az tudja, hogy csak az érték nélküli előlapja nevesített, a többi nem. Azokon csak számok és vonalkódok vannak, de azokat nem ellenőrzik le a boltokban. Egyrészt nem azért vannak rajta, hisz szép is lenne kvázi személyivel vásárolni, másrészt az ebben az országban elképzelhetetlen technikai fejlettséget kívánna.

bözsi.jpg

bözsi2.jpg

A bözsijegy egy szimpla pénzhelyettesítő eszköz, akárcsak a kajajegy és az üdülési csekk volt, és ugyanúgy készpénzre váltható a megfelelő embereknél, akár töredékáron is.

A közleménynek van még egy érdekes részlete:

"A többi támogatás (gyes, gyed, családi pótlék, stb.) esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok."

 

Ezt azért emeltem ki, mert a nemzeti erőforrás minisztert a szociális ellátások utalványosítási lehetőségének vizsgálatára felszólító kormányhatározatban az szerepel, hogy "vizsgálja meg a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek (…)"

Tehát a gyesről, gyedről szó sem volt benne, most mégis kiemelték ezeket.

Remélhetőleg csak a sok feleslegesen aggódó, és nem a jövőbeni tervek miatt.

Április 26-án ugyanis Giró-Szász András kormányszóvivő ugyanis meglebegtette, hogy "bővülhet az utalványban fizetett szociális ellátások köre", és azzal indokolta a döntést, hogy " kormány az elmúlt időszakban többször is konzultált az állampolgárokkal ebben az ügyben, és hihetetlen nagy, 90 százalékot meghaladó arányban az emberek azt a választ adták, hogy – a visszaélések miatt – kifejezetten szeretnék, ha a szociális ellátások kifizetése szigorú feltételek alapján, és ha lehet, nem pénzben, hanem egyéb módon történne."

Egészen pontosan ez volt a kérdés:

kérdés.jpg

 

 

 

Azonban mindez csak bullshit, porhintés.

A lényeg ugyanis  – micsoda meglepetés –  a pénz, és hogy a NÜSZ dönti el, hogy ki lesz beváltóhely és ki nem (hazai cégek vs. gonosz multik).
A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft, az Erzsébet-utalványok kibocsájtója ugyanis 3-6% jutalékot von le a beváltóhelyektől. Vagyis az adott bolt beküld 1 millió forint értékű Erzsébet-utalványt a NÜSZ-nek, akkor csak 940-970 ezer forintot kap vissza.
Ez nem tűnik soknak, de 100 milliárd forintnál már elég szép összeg, ami a Nemzeti Üdülési Szolgálatnál megmarad.

És ezek után talán nem is meglepetés, hogy a kormány-előterjesztést Guller Zoltán írta.
Aki nem más, mint a Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője.
Aki abban érdekelt, hogy az állam minél nagyobb összeget fizessen ki Erzsébet-utalványban, mert akkor neki annál nagyobb lesz a jutaléka.

Nem véletlen, hogy Brüsszel jelenleg is vizsgálja az Erzsébet-utalványt.

Friss: Guller Zoltán a KIM tulajdonában lévő Human-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője is. Ez a cég kezeli az állami üdülőket, és bonyolítja az Erzsébet-program nevezetű szociális üdültetést.

Megosztás