Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Matolcsy újabb nagy ötlete

Tobin-adó: James Tobin közgazdászról nevezték el, aki ötletével akkor állt elő, amikor 1971-ben az Egyesült Államok felfüggesztette a dollár árfolyamának az aranyéhoz kötését. Tobin eredetileg csak a devizaügyleteket terhelte volna meg, azért, hogy mérsékelje a spekulációt és stabilizálja az amerikai pénz árfolyamát.
Ma már általában a pénzügyi tranzakciók megadóztatását jelenti a fogalom, évek óta téma az EU-ban is. Az Európai Bizottság tavaly hivatalosan javaslatot tett a Tobin-adó nevű tranzakciós illeték (az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciók értékének 0,1 százaléka, a derivatív termékek esetében 0,01 százalékos lenne, amelynek bevezetésétől összeurópai szinten mintegy 50-60 milliárd eurós bevételt remélnek) 2014-től történő bevezetésére, de valószínűleg nem lesz belőle semmi, mert nincs egység a tagállamok között a kérdésben. Márpedig csak akkor lenne értelme, ha Európa minden országában kivetnék, különben a bankok, cégek költöznek oda, ahol nincs ilyen pluszteher. Franciaország, Belgium, Ausztria támogatja, Anglia és Csehország ellenzi, Németország pedig reménytelennek tartja.

Magyarországon 2008-ban javasolta a szocialista Kiss Péter („Javaslatot teszünk a Tobin-adó bevezetésére, nemcsak Magyarországon és nemcsak Európában, mert úgy nincs értelme, hanem világméretűen” ), aztán szépen elvitatkozgatott róla az MSZP és a Fidesz.

Gyurcsány azt is hozzátette: „A Tobin-adó nem nemzeti adó, a világ első globális adója lehetne”. Szerinte Magyarország nem vezetheti be nemzeti adóként, ez azt mutatná, hogy „Magyarország nem érti a pénzügyi egyszeregyet sem”.

——-

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint Kiss Péternek semmifajta erkölcsi alapja nincsen arra, hogy az embereket terhelő újabb adó bevezetését javasolja, hiszen azt a Miniszterelnöki Hivatalt vezeti, amely a kormányfő ígérete ellenére a válság kellős közepén 1,2 milliárd forintot költ kommunikációs és propaganda célokra. „Ez a lépés (a Tobin-adó) azért is elfogadhatatlan, mert újra az emberektől vesz el pénzt” – hangsúlyozta Szíjjártó.

Most pedig itt van nekünk Matolcsy.

Milyen legyen az adórendszer?” című publicisztikájában a Heti Válaszban a nemzetgazdasági miniszter zavaros elképzeléseinek fejtegetése közben elejtett egy fontos mondatot: „A pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót

Nos, az Origo megszerezte a terveket.

A bankok csak felszámítják az adót, befizetik, de a terhét az ügyfelek viselik. Vagyis mi.

Az adót fizetni kéne:
– készpénzbefizetés és kivétel a bankból (személyesen vagy ATM-en)
– a munkabér bankszámlára utalása
– csoportos beszedési megbízás
– sárga csekkes befizetés
– a pénzátutalások
– a hiteltörlesztés
– és akár a folyószámla-vezetés után is.

De nyugi, csak maximum 1% lenne az új adó. Gyerekcsíny.
Megjön a nettó 200 ezres fizu, és megy a max. 2000 forint a Gyurinak.
Törleszted a hiteled? Max. 1%-a megy a Gyurinak.
Veszel ki pénzt a folyószámládról? Megy egy csekély összeg bankodnak, meg max. 1% a Gyurinak.

Természetes ez a bravúros ötlet sincs megírva semelyik gazdasági könyvbe, vastaps!

Egy szép példa: Amikor a cégek elutalják folyószámlájukról a járulékokat, társasági adót, áfát, a dolgozók utáni közterheket az adóhatósághoz, akkor ezen tranzakció után még ezt az új pénzügyi adót is meg kellene fizetniük. Illetve ugye inkább nekünk, a Zembereknek.

Mondom, úgy volt, hogy a Tobin-adót egységesen veti ki az EU a tőzsdei tranzakciókra.
Erre Matolcsy előáll azzal, hogy vezessük be csak mi, és minden tranzakcióra.

matolcsy.jpg

Nem, nem hülye.

Hanem iszonyatosan sunyi.

2013-tól a kormány ígérete szerint a teljes pénzügyi szektorra kivetett, éves szinten 180 milliárd (csak a bankoktól 120 milliárd) forint körüli bevételt hozó banki különadót megfelezik, majd 2014-ben meg is szüntetik. A kieső bevételt viszont pótolja majd a mindenre kivetett Püfa, amitől 100 milliárd forint körüli bevételt remélnek.

Az idióták.

Valójában ennek csak a töredéke fog befolyni, mert aki teheti, viszi a számláját mondjuk Szlovákiába vagy Ausztriába.

Mert mennyivel könnyebb a kieső bevételt egy új adóval helyettesíteni, mint átnyálazni a kiadási oldalt, hogy hol is lehetne megfogni ezt az összeget? Ahogy a Véleményvezér is írja, „hajmeresztő, hogy mi mindent lenne képes az Orbán-kormány megtenni azért, hogy szent tehenei továbbra is érinthetetlenek maradjanak„.
Még egy kis jövedékiadó-emelés is jöhetne, az a szokásos, bevett fegyver, ha nincs semmi ötlet, de kell a bevétel. Vagy újabb csúcsra juttatni az áfa-kulcsot? Előre a 30%-ig?

Amúgy meg mennyi is 100 milliárd forint?
Két heti nyugdíj.
Vagy az új Puskás-stadion + új Fradi stadion + új Loki stadion.
Vagy a Szajol-Püspökladány vasútvonal felújításának kétharmada.

Megosztás