Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ováció az innovációnak

Imádjuk, ha az aktuális kormány nekiáll egy monumentális építkezésnek, hisz hónapokra-évekre témát adnak vele, legyen szó metróról, autópályáról, hídról, stadionról, lakóparkról. Garantált a bénázás, a haveri cégek felbukkanása, az elcseszés, a lopás, és a többi gyönyörűség a projekt körül.

Pénteken mindenki Pali bácsi monológját várta, így valószínűleg kevesen értesültek a délutáni jó hírről: lesz egy Rubik-kocka alakú múzeumunk!

Egész pontosan „1100 év kiemelt magyar szellemi tevékenységeit bemutató intézményt hoznak létre”. Remélem, a középkori ősmagyar agysebészek főhelyen lesznek benne!

„Magyarország kormánya támogatja a Rubik kocka által ihletett, azt formázó, múzeumként, rendezvényhelyszínként és kiállítóközpontként működő, a városi életbe elevenen bekapcsolódó intézmény létrehozását. A kormány méltó körülményeket kíván teremteni az emberi gondolkodási képességet, a magyar tehetséget, innovációt, találékonyságot, a magyar történelem kiemelkedő szellemi teljesítményeit, nagy magyar gondolatait, valamint azok megálmodóit és valóra váltóit bemutató intézménynek.”

A táblácskákra ezúttal kérjük felírni az ország nevét, ahol a magyar tehetségek valóra váltották nagy gondolataikat, mert nem mindegy….

A mókafaktor már a bejelentéssel egy időben felugrott a tízes skála csúcsára, bele sem merek gondolni, mi lesz később.

Amikor a kormány a szellemi központ létrehozásáról döntött, akkor a magyar szellem előtt kívánt tisztelegni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A magyarokban van egy elszigeteltség-érzés, leginkább a nyelvük miatt – mutatott rá Orbán Viktor köszöntő beszédében. Keressük azokat a lehetőségeket – folytatta a kormányfő -, amikor elmondhatjuk véleményünket.

A világraszóló találmányok gazdáit különleges tisztelet övezi hazánkban, hiszen úgy érezzük, hogy ilyenkor kiszakadunk ebből az elszigetelődésbőlfogalmazott Orbán Viktor. „

Fürjes Balázs, egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos (huhh, de extrahosszú titulus) pedig egy interjúban lebentette fel a fátylat a részletekről:

„Rubik Ernő és Orbán Viktor írtak alá egy szándéknyilatkozatot az alapötlet pedig Radnai Pétertől származik, amin később természtesen még sokat dolgoztunk.”

Segítséééég, nekem és a guglinak erről a névről csak a Playboy ex-főszerkesztője ugrik be, aki jelenleg a Ringiernél dolgozik…

…..igen, ő az ötletgazda.

rubik.jpg

„Egy lehetséges helyszín – melyet még részletesen meg kell vizsgálni, ám első ránézésre alkalmasnak tűnik – a Rákóczi híd melletti, Infopark előtti, állami tulajdonú terület.”

„Azt szeretnék, ha a Rubik-kocka negyvenedik „születésnapján”, 2014-ben valósulna meg. Ha alaposan és gondoasan végezzük a feladatainkat, akkor 2014-ben – a Rubik-kocka negyvenedik „születésnapján” – eljuthatunk az alapkő letételéig és az építkezés megkezdéséig, ezt követően pedig 2017-ben nyithatná meg kapuit az épület. Azonban még nagyon sok munka áll előttünk, hiszen csak a tervpályázat lebonyolítása fél évet fog igénybe venni.”

Azt gondoltuk, hogy a munkába is érdemes bevonni – egészen különböző háttérrel rendelkező – civileket, akik a maguk területén már letettek valamit az asztalra és bizonyítottak. Ennek megfelelően van köztük pszichológus professzor, fesztiválszervező, vendéglő tulajdonos, üzletember, nagykövet, matematikus és író is. A felkérést az érintettek elvállalták és remélhetően hamarosan meg tudjuk nevezni a kör tagjait, akiket a nyílvánosság is megismerhet.”

Már alig várjuk a névsort!

Addig azonban nézzünk egy gyakorlati példát a magyar kormány és a magyar tehetség kapcsolatára.

Pénteken volt a Magyar Innovációs Nagydíj átadása (eredetileg Pali bá’val, de ugye ő ismert okok miatt lemondta).

A 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. kapta a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb 75 mg filmtablettáért. Az értékelés szerint az EGIS 2009-től 17 országban vezette be a piacra az Egitromb 75 mg-os filmtabletta készítményét, a termék eladásából a társaság 2011 végéig összesen 3,631 milliárd forint árbevételt ért el. A Magyarországon 2009 óta forgalmazott gyógyszerből összességében 993 millió forint bevételt értek el, ami ezen időszak alatt az originális készítményhez képest 478 millió forint megtakarítást eredményezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

Az ünnepségen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a világ a tudományos felfedezésekkel, újításokkal tudott előbbre jutni, ehhez a magyarok gazdasági lehetőségeiken túl is hozzájárultak. A haza szellemi tőke, a kreativitás ma is rendelkezésre áll, az innováció az ország fejlődése szempontjából jelentős tényező – tette hozzá. (forrás:MTI)

Az egészségbiztosító megvonja az Egis termékének tb-támogatását, ezért a cég megszünteti a magyarországi forgalmazást. Külföldön viszont továbbra is kapható lesz a szer, amellyel miokardiális infarktuson, isémiás szélütésen átesett betegeket, akut koronária szindrómában, pitvarfibrillációban szenvedőket gyógyítanak. Korábban két másik, innováció díjas – igaz, nem innováció-nagydíjas – Egis-termék is hasonlóan járt, elveszítette tb-támogatását s ezzel a magyar piacát is. (forrás: MNO)

innovacio.jpg

Hodász István, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója átveszi a 2011. évi Innovációs Nagydíjat Latorcai Jánostól, az Országgyűlés KDNP-s alelnökétől az Országház Felsőházi termében.
(MTI Fotó: Kollányi Péter)

Megosztás