Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hamburgeradó helyett mekitámogatás

Kezdetben szó volt hamburgeradóról, amiből végül NET lett. De Lázár János megígérte, hogy a gyorséttermeket külön törvénnyel regulázza meg. Erről azóta se hallottunk.

Ez viszont körbejárta a netet:

egrimeki.jpg

 

Sajnos az Új Széchenyi Terv honlapja nem bővelkedik infókban, így például a projekt leírása is hiányzik….. csak annyi derül ki, hogy a támogatási arány 40%, és ami nagyon érdekes: a támogatási döntés 2011.06.15-én született. A NET bevezetése előtt néhány nappal.

Szerencsére a mcdonalds.hu-n megemlékeztek a nagy fejlesztésről:

„Rekordidő alatt újult meg az egri McDonald’s
Különlegessége a fűthető-hűthető terasz
2011.04.04.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Április 1-től megújult belső térrel, fűthető-hűthető terasszal és új szolgáltatásokkal várja vendégeit az egri McDonald’s. A belvárosi étterem rekordidő alatt született újjá 60 millió forintos beruházás keretében. Az üzemeltető, Götz Gabriella egri vállalkozó, 13 éve működteti sikeresen az eddig több mint 12 millió vendéget kiszolgáló éttermet.

Az egri McDonald’s 1998-ban, a gyorsétterem-hálózat 64. tagjaként nyitotta meg kapuit. Az étterem az elmúlt 13 év alatt közel 100.000 órát tartott nyitva, és több mint 12 millió vendéget szolgált ki. Az étterem 35 környékbeli lakosnak ad munkát: közülük 25 állandó alkalmazott és 10 részmunkaidős diák. Az épület külső és belső felújítása 16 napig tartott, csupán 3 napra zártak be teljesen. A beruházás összköltsége meghaladta a 60 millió forintot, amelyet a vállalat és a franchise partner közösen finanszíroztak. Götz Gabriellának nem ez az egyetlen étterme, 2010-ben vette át a salgótarjáni autós kiszolgálóval is rendelkező McDonald’s vezetését is.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

A felújítást külső munkálatokkal, az épület homlokzatának teljes renoválásával kezdték. Ennek eredményeképp a helyi McDonald’s a Széchényi utca egyik legvonzóbb épülete lett. A belső tér is egészen új arculatot kapott: az étterem vendégtere az úgynevezett LIM Food belsőépítészeti stílus jegyeit viseli, amelyre leginkább a jókedv és a vidám hangulat jellemző. A vendégek számára nem látható helyiségek is megújultak. A külső design stílusát követve megszépült a dolgozói pihenő is.

Az étterem nem csak vonzóbb, hanem komfortosabb is lett a bőr kanapéknak és az átalakított elrendezésnek köszönhetően. Az újonnan kialakított, hűvös időben fűtött, nyáron hűtött terasz, 5-10 fok különbséggel teszi komfortosabbá a meleg nyári és a hideg őszi-tavaszi napokat. Emiatt az étterem vendégfogadó-képessége megduplázódott, hiszen ezentúl akár 60 ember is elfér egyszerre a teraszon.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

A felújítás egyúttal a szolgáltatások bővítésére is lehetőséget adott. A sorban állási idő lerövidítése és a gyorsabb kiszolgálás érdekében önkiszolgáló szerviz pult fokozza a kényelmet. A pulton jégkocka adagoló és italtorony található, ahonnan a látogatók megtölthetik poharaikat a kívánt itallal. A kiegészítő pulton pedig fűszereket és evőeszközöket találnak. Az internet szerelmesei is megtalálják számításaikat, őket számítógép sarok és ingyen Wifi várja. A kibővített nyitva tartásnak köszönhetően pedig reggel 7-től hajnal 4-ig várják a vendégeket, így az éjjeli baglyok sem maradnak hamburger nélkül. „

Vajon mire volt elég a 3 millió?

A jégkocka-adagolóra? Vagy az italtoronyra? Esetleg a bőr kanapéra?

2011.12.21-én egyébként a Götz Kft. második pályázatára is rábólintottak odafent, így 100%-os, 5 millió forintos támogatást kap az ÚSZT keretében a cég, dolgozóinak szakmai továbbképzésére.

meki.jpg

 

Götz Gabriella tulajdonos 2010-ben így mesélt arról, hogy lett a McDonald’s franchise partnere:

„– Tizenkét éve tettük le az egri „Meki” alapjait, egyébként debreceni lány vagyok. Szülővárosomban a szállodaiparban dolgoztam, többek között a Civis Hotelt, majd rövid ideig az Aranybika Szállodát vezettem. Valami más kellett, valami, amit magamnak formálhatok. Jó kapcsolatot ápoltam a debreceni McDonald’s étterem tulajdonosával, ő adta az ötletet. Megpróbálkoztam a franchise partnerek közé bekerülni. Nehéz, hosszú és bonyolult interjú- és vizsgasorozaton mentem keresztül. Abban az időben Egerben és Veszprémben szerettek volna éttermet nyitni. Gabriella sikerrel vette az akadályt. Egerben a Széchenyi utcában valósította meg nagy álmát, az étterem azóta is számos sikert ért el. Öt éve például bekerült a világ száz legjobb McDonald’s licence partnere közé, vagyis tagja lett a Century Clubnak. Ettől csak egy magasabb kategória van, bekerülni a harmincasok klubjába, megkapni a Golden Arch Awardot – meséli nevetve.

– A tarjáni étteremről már régóta beszélgettünk Karcsival, a korábbi tulajdonossal. Az álom most megvalósult. Július 1-jétől irányítom itt a munkát. A közel 50 munkatárs jogfolytonosan dolgozhat.”

 

Debrecen – McDonald’s, Debrecen – McDonald’s, Debrecen – McDonald’s…….hopp, megvan!

 

debreceneimeki.jpg
(kép forrása: stop.hu)

Támogatási arány itt is 40%, a támogatási döntés dátuma pedig 2011.06.01.

Projektleírás itt sincs, de kis kereséssel előjön a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ honlapjáról a történet:

„Technológiai korszerűsítés a Cserháti Family Kft. debreceni telephelyein
2011 október 20.

A Cserháti Family Kft. 6 795 066 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv „Mikro-, kis és középvállalkozások technológia fejlesztése” pályázata keretében. A beruházás során számos konyhai berendezés és információs technológia fejlesztést szolgáló eszköz került beszerzésre, illetve üzembe helyezésre 2011. június és szeptember között. A beruházás összköltsége 16 987 667 Ft volt. A Cserháti Family Kft. a McDonald’s Magyarország Étterem Hálózat Kft. országosan első franchise partnereként jelenleg négy éttermet üzemeltet Debrecenben. Az éttermek különböző kapacitással működnek, azonban az átlagosan 28 000 fős vendégszám gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálást igényel, ezért a vállalkozás vezetője a már meglévő technológia bővítését és korszerűsítését határozta el.

A pályázat útján elnyert támogatással megvalósuló beruházás során mind a négy étterembe 1-1 db, adatok kijelzésére alkalmas konyhai berendezés került megvásárlásra. Ezen felül a Piac utcai étteremben került üzembe helyezésre egy darab új toaster, egy darab új melegen tartó és egy darab fagylaltgép. A pályázat keretében a jelenleg legnyereségesebb Füredi úti étterem egy-egy darab új mélyhűtőszekrénnyel és hűtőgéppel, egy darab elektromos frituval és két darab kontaktgrill berendezéssel gazdagodott. A felújításra váró Péterfia utcai étterembe került beszerzésre egy új vitrin, míg a Magyarország legnagyobb McDonald’s éttermeként működő Kishegyesi úti étterembe a kijelzőn kívül egyéb berendezés nem került beszerzésre.

Az utolsó berendezés üzembe helyezésére 2011.09.19-én került sor. A biztonságos termelés és a minőségi követelményeknek magas szinten történő megfelelés feltételeinek megteremtésén túl, a berendezésnek köszönhetően e technológián realizálható árbevétel várhatóan növekedni fog a bázishoz képest.”

Csodálatos!

Tehát a McDonald’s két legelismertebb partnerét támogatja a Magyar Állam némi EU-s aprópénzzel.

(A cég tavalyi legkiemelkedőbb társának Komondi Istvánt választotta, sajnos az ő vállalkozásának neve nem ismert, így nem tudtunk rákeresni, hogy esetleg ő is kapott-e pályázati pénzt az éttermei fejlesztéséhez.)

Azt azért nem hinném, hogy Debrecen a kulcs, Kósa királysága, bár ki tudja.

Ezenkívül egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010 októberében 132 millió forintos támogatást ítélt meg átképzés és munkahely fenntartás céljából magának a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft-nek, amely évi 20 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkezik.

Színpadon hamburgeradó, színfalak mögött mekitámogatás.

Köszönjük, viszlát!

Seggszájból csillagos ötös. Ismét. Sokadjára.

 

Megosztás