Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ángyán: „Nem ezt ígértük, ez védhetetlen”

Mezőgazdasági Bizottság ellenőrző testülete, Ángyán József volt államtitkár:

„Ki kapta a földet és miért? Meg kell mondani! (…) Ez védhetetlen. (…)”

„Ez egy cégbirodalomnak, a Mezort cégbirodalomnak, a Lajta-Hanság Zrt-nek a leányvállalata. (…) A Mezort cégbirodalom egy szolnoki ügyvéd érdekeltségébe tartozik. Ő a főrészvényes és egyben igazgatósági elnöke. Hogy van ez? Szolnokról Mosonmagyaróváron át a lepsényi földeken gazdálkodunk, miközben a helyi gazdáknak egy deka föld nem jut? (…) 15 család ott van, és a gyerek várja (…), hogy földet kapjon. (…) De az urak elvetették a repcét, és hátradőltek, mert tudták, hogy nyilvános pályázatra nem fog sor kerülni”.

„Lepsényben jogellenesen ki sem írták a pályázatot, csakhogy a kívánt vállalkozás művelhesse a földet, másik két esetben, például Kajászón a kiírt pályázatot nem helyben lakók, de nem is családi gazdák nyerték. A volt csákvári állami gazdaság egykori vezető tisztségviselője, fő részvényese és családtagjai elnyerték a környező négy település összes földjét – összesen 570 hektárt.”


(Az ATV felvétele)

(Az első Orbán-kormány idején született kormányrendelet alapján titkosak a pályázatok bírálati szempontjai.)

A Mezort Zrt:

A MEZORT Rt. 2004. januárban alakult, három agrárcég részvételével:
Lajta-Hanság Mezőgazdasági-, Termelő-, Kereskedő-, és Szolgáltató Rt.,
Sárvári Mezőgazdasági Rt.
Szombathelyi Tangazdaság Rt.

Az egyesülés célja, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásból eredő kihívások kapcsán, a célszerű és okszerű működés érdekében szervezetten tudjon együttműködni.

Az alapítók számot vetettek azzal a követelménnyel, hogy a piaci versenyben jobbak a lehetőségeik, ha vezetésüket és döntéseiket racionalizálják és centralizálják.

A társaság stratégiai célkitűzései a tartós versenyképesség kialakítása, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás, a vagyongyarapítás, a munkatársak szakmai fejlődésének és boldogulásának biztosítása.

A gyakorlatban a multifunkcionális mezőgazdálkodás megteremtése, amely a piaci feltételek között folytatott élelmiszer-alapanyag termelés, a megújítható nyersanyag és energiaforrások előállítása mellett a környezettudatos (tájjal, földdel, vízkészlettel) gazdálkodást is magába foglalja.”

Csodálatos, de nem az a lényeges, hanem ez:

mezort.jpg

A cég vezetősége: Purgai Ferenc vezérigazgató, Ráfael Csabáné igazgatósági tag, Sótonyi László igazgatósági tag, dr. Nyerges Zsolt igazgatósági tag, Hámori Róbert igazgatósági tag, Preiner József igazgatósági tag.

Nyerges és Petykó Zoltán együtt vezette a Mezort Zrt.-t is, amelynek előbbi társtulajdonosa és 2004 óta igazgatósági elnöke, utóbbi pedig négy éven át vezérigazgató-helyettese volt. Petykó 2007 és 2010 között felügyelőbizottsági elnök volt a Közgép Zrt. építőipari cégnél, majd 2010-től a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke lett.

Az Origo összeszedte, hogy kik is lehetnek azok a zöldbárók, akikre Ángyán célozhatott:

„2002-es privatizáció után három volt állami gazdaság egyesült a Mezort Zrt. égisze alatt. A Lajta-Hanság Zrt. és a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. 290, illetve 202 millió forintos 2011-es támogatásával jelenleg külön-külön is a legnagyobb piaci szereplők közé tartozik, de a harmadik tagvállalat, a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. (70 millió forint) sem számít kicsinek. A Mezort-birodalomnak további tagjai is vannak, a Lajta-Hanság Zrt. leánycége például a 65 milliós támogatást elnyert Dél-Balatoni Agro Kft. A Mezortnak az egyesülés óta részvényese és igazgatósági elnöke Nyerges Zsolt (tulajdonrészének nagysága az Opten cégadataiból nem derül ki).

Nyerges Zsolt tag a közel 200 milliós területalapú és 112 milliós kiegészítő cukortámogatásával szintén nagyhalnak számító, ugyancsak 2002-ben privatizált Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságában is, de kimutatható tulajdonrésze itt nincs. 1999-től 2002-ig igazgatósági tag volt a szintén a Fidesz-kormány idején privatizált, tavaly 107 millió forintos támogatást kapott Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-ben is.

Nyerges Zsolt testvére, Nyerges Attila is ott ül több kisebb mezőgazdasági profilú cég felügyelőbizottságában, így tag a Zalaerdő Zrt.-nél (14 millió forintos támogatás) és elnök a Vadex Mezőföldi Zrt.-nél (29 millió). (Most a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban dolgozik, mint a miniszter politikai főtanácsadója).”

Vajon meddig lesz még Ángyán képviselő?
Lázár oligarcházva Csányizik, Ángyán szolnokiügyvédezik, hát mi folyik a Fideszben?!

Megosztás