Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sajtószabadság, ugye Milla?

A Hírszerző elindított egy cikksorozatot, ahol a felkért szakértők írják le a véleményüket a cigányság helyzetéről. Az első írás, amelyet Forgács István írt, mindjárt óriási kavart.

Pesty László visszatért a MTV-hez, és az első dokumentumfilmje ebben a témában készült, nagyrészt Forgács István véleményére alapozva.

A dokumentumfilmet leadta az M1, mely természetesen egyből balhét generált. 1400 tiltakozó aláírást vittek el az MTVA-hoz a dokumentumfilm egyoldalú és a romák elleni előítéleteket felerősítő állításai miatt (erről itt van az Index videója), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda pedig azon gondolkodik, hogy „közösség elleni izgatás miatt az ügyészséghez forduljanak-e vagy hogy indítsanak-e személyiségi jogi pert az MTVA és a dokumentumfilm készítői ellen„.

Az MTV a tiltakozás hatására közölte, hogy nem fogják megismételni a dokumentumfilmet.
Az alkotók a magyar társadalom egyik legégetőbb kérdésével, a roma társadalom életével foglalkoznak sajátos nézőpontból. A filmben is elhangzik, a mozival „egy egészséges vitát kívánnak generálni”. A műsorszerkesztők számolva a téma tartalmával, a filmet esti időpontban tűzték műsorra, s 16 éven felülieknek ajánlották. A „Cigány út” mégis nagy vitákat váltott ki, az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára. Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint.

Ennek a hírnek a tiltakozók nagyon örült, többek között az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, vagyis a Milla is:

milla.jpg

Az a sajtószabadság, amit a Milla enged. Ekkor öngólt rég láttam. Mit kellene még betiltani, Milla? Van esetleg egy listátok, tiltott szavak egyebek? A „tiltás”, a „PC”, az „erről nem szabad beszélni” annyira jól működött az elmúlt 20 évben, hogy ezen akkor már ne is változtassunk, menjen minden tovább így.

A dokumentumfilmről nem is hallottam idáig, nem láttam a TV-ben, de most kénytelen voltam megnézni, ha már ekkor a balhé van körülötte.

Nézzük milyen „sikert” értek el: nem lesz a műsor megismételve valami kései, eldugott időpontban, ami kb. 50 ezer néző jelentett volna.
Ehelyett ötször-tízszer több ember fogja megnézni az MTV Videótárban, vagy a Youtube-on, mert ugye a „tiltott” műsor sokkal izgatóbb, vajon mi lehet benne, ami így kiverte a biztosítékot? Szerintem semmi. De az ingyenreklám a legjobb reklám …

A kedves jogvédők, roma polgárjogi harcosok, Millások a tiltás helyett választhatták volna, hogy hasonló terjedelemben válaszoljanak a dokumentumfilmben elhangzottakra, cáfolva az állításokat, esetleg pozitív példák egész sorát bemutatva. Be lehetett volna mutatni, hogy nekik milyen módszereik, megoldásaik vannak ezekre a problémákra  … uramisten, talán még egy egészséges vita is kialakult volna a felek között?

Például lehetne arról beszélgetni, hogy mi lesz annak a következménye, ha a filmben látott 41 éves roma férfinak már 7 gyereke és 3 unokája van, még a nagy átlagnak 41 éves korára talán összejön az egy, maximum kettő gyerek.

De akarnak ők egyáltalán vitatkozni, esetleg valami megoldást találni?

Megosztás