Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Fideszes ágyszámcsökkentés jó

Elhiszem, ha valaki már unja, de ugye az archívum szent, a krónikát vezetni kell.

Remekül ráéreztünk múltkor Zeroval, hogy a mellékvonalak ügye után az egészségügyben fogja meghazudtolni ellenzéki önmagát a Fidesz, és bár a Nemzeti Vénydíj egyelőre még várat magára, van helyette más.

ittazido.jpg

Sunyi módon a kormany.hu-n egy betű sincs róla, ehelyett a nemhivatalos pártsajtóban szellőztetik az infót:

Országszerte körülbelül 2500-zal csökkentenék az aktív kórházi ágyak számát – értesült a Magyar Nemzet.”

A Nagy Kórházi Struktúraátalakítás májusban léphet hatályba, de többen is szorgalmazzák annak elhalasztását egy-két hónappal, vélhetően azért, hogy a saját érdekeltségükbe, választókörzetükbe tartozó intézményért lobbizhassanak.

„Az aktív kórházi ellátórendszer reformja után a fekvőbeteg-intézmények krónikus-rehabilitációs rendszerében is újraosztanák az ágyszámokat és az ellátási területeket, valamint átszerveznék a járóbeteg-ellátást is. Erről a kórházigazgatókat is tájékoztatták: a tervek szerint a járóbeteg-ellátásban 2013 januárjától, míg a krónikus-rehabilitációs területen már ez év júliusától vagy szeptemberétől lépne hatályba az új struktúra. Ezen a területen kapacitáscsökkentésre lehet számítani.”

A Kormányzati Időgép ezúttal 2007-be repített vissza minket, hát nem csodálatos?

Tudom-tudom, gyurcsányahibás és bezzegaszocik.

ittazido2.jpg

2500 természetesen kevesebb (bár még/akármikor nőhet ez a szám), mint 16.000, de nem ez számít, hanem az elv. Seggszájaskodás sokadjára. Ellenzékből a Zemberek legyilkolása, kormányon meg struktúraátalakítás a nemzet érdekében. Phejj…..

Következzen hát a dumagyűjtemény:

„— A mi időszakunkban Magyarországon nyolcvan-kilencvenezer körül volt az aktív kórházi ágyak száma. Mi csakúgy tartjuk elképzelhetőnek az aktív kórházi ágyak számának csökkentését, hogy ha ezzel párhuzamosan az alapellátást és a járóbeteg-szakellátást megerősítjük. A Fidesz szerint a megalapozást követően lehet csak meghatározni azt, hogy térségenként – a helyi népegészségügyi helyzethez illeszkedve – mennyi aktív és krónikus fekvőbetegágyra van szükség.” – Mikola István

——

„Az aktív kórházi ágyak óriási mértékű csökkentése következtében nem lesz kevesebb a beteg, így tömegek zúdulnak majd a rendelőintézetekre. Ki és hol fogadja majd őket? – tette hozzá.

Mozdonyvezető nélkül rohan a szerelvény, valahova be fog csapódni, és annak tömegszerencsétlenség lesz a következménye – figyelmeztetett Mikola István

—–

„Tönkreteszik az ágazatot, szétdúlják, szétzilálják. Ámokfutás folyik az egészségügyben a miniszter és államtitkár vezetésével. A háttérben pénzügyi megszorítás és a konvergenciaprogram van” – Mikola István

—–

„Nem kórházi ágyakat finanszírozunk, hanem a gyógyítást: agyrém törvényben előírni az ágyak számát. A miniszter a biztosítók versenyét erőlteti, pedig a kórházak között volna rá szükség. A kötött ágyszám és az úgynevezett volumenkorlát miatt lehetetlen a megelégedett betegért való versenyzés. A korlátokat meg kell szüntetni. Ne a hivatal, hanem a beteg szabad döntése zárjon be kórházakat, szüntessen meg ágyakat. ” – Surján László, az Európai Parlament néppárti képviselője

—–

„Ne éljen a miniszter azzal a jogával, mely szerint elrendelheti a kórházi ágyak csökkentését, kórházak bezárását, miután a regionális egészségügyi tanácsok visszadobták javaslatát – indokolta Mikola István. Azt javasoljuk a kormánynak, hogy a kórházi struktúra átrendezésére 6-8 évet biztosítson, de ezt előzze meg az alapellátás és a járóbeteg szakellátás fejlesztése – jelentette ki a politikus.”

—–

„Fónagy János, a Fidesz országgyűlési képviselője „gonosz, kiszámíthatatlan és megakadályozandó politikának” nevezte azt, hogy a kormány szembe akarja állítani a budapestieket és a vidékieket oly módon, hogy a fővárosi aktív kórházágyak nagyobb számú fenntartása mellett tovább csonkítja a vidékiekét. Szerinte az egészségügyet feláldoznák a költségvetés oltárán, illetve szűk üzleti érdekeknek, ingatlanügyleteknek eshet áldozatául. „

—–

„Az egészségügy halálos ütést kapott – fogalmazott Mikola István, megjegyezve, hogy további milliárdokat vonnak el az ágazattól, miközben a kommunikációra 3,5 milliárdot költenek. Ez körülbelül tizenöt kórház konszolidációjára lenne elég, ennyi kórház működési hiányosságait lehetne belőle finanszírozni – szögezte le a politikus. Egyúttal felszólította a kormányt, hogy ne az emberek újabb becsapására költse ezt az irdatlan tömegű pénzt, hanem az egészségügyre, valamint felszólította arra is, hogy most már végre a betegekkel foglalkozzon, és ne önmagával, ne ingatlanspekulációkkal vagy különböző nyerészkedő akciók előkészítésével. Miközben a betegekről beszélnek, az ő érdeküket teljesen figyelmen kívül hagyják – mondta. (…) Márpedig „az egészségügy nem ágyakról, ágylábakról és ágykihasználtságról szól, hanem ellátott esetekről” – hangsúlyozta utalva arra, hogy ez egészen más megközelítést igényelne.”

—–

Szijjártó Péter „azt mondta, hogy a kórházi ágyak számának csökkentése egyértelműen betegellenes, veszélyezteti a betegellátás biztonságát és nehezíti a betegek helyzetét.”

A legjobbat pedig legutoljára. 🙂

A Nemzeti Együttműködés Programja, 55. oldal:

nep.jpg

(képek forrása a kincsesdobozom, de a honlap is működik még)

Megosztás