Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mi lesz hamarabb: 4-es metró vagy nyilvános ügynöklista?

Az LMP sikerrel tematizálta az aktuálpolitikát és húzta csőbe a Fideszt azzal, hogy a plenáris ülésen kellett szavazniuk a képviselőknek a benyújtott ügynöktörvényükről.  Kívánhat ennél többet a legkisebb ellenzéki párt?

Vajon melyik más utódállamban fordulhatott volna elő az, hogy két volt miniszterelnök közösen kijelentik, hogy nem kellene bolygatni az ügynökkérdést?
Sérült lelkek ambícióit látom ebben megnyilvánulni” – mondta Boross Péter. Remélem, ha egyszer találkozik a frissen megválasztott német köztársasági elnökkel, akkor megbeszélik, hogy mennyire is sérült Joachim Gauck lelke …

22 év adóssága gyűlt össze, és ha nem késő náci háborús bűnösök után kutatni, akkor még most sem késő megtudni, hogy kik is jelentettek kiknek, kik olvasták a jelentéseket és kiknek továbbították. És hogy hol vannak ma ezek az emberek.

Megy a hadoválás, terelés ezerrel, hogy miért is nem lehet megtenni azt, ami már érdekes módon minden utódállamnak sikerült.

Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedéseket. Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi”nyilatkozta múlt pénteken fanyalogva az Országgyűlés elnöke, Kövér László.Mint volt titkosszolgálati miniszter, az ő szájából különösen pikáns a fanyalgása, ahogy „értelmiségi belügynek” nevezte az ügynöktörvény vitáját …

Nekünk soha nem jó az ami máshol bevált, ami máshol működik, nekünk mindig új ösvényt kell kitaposni, mert mi magyarok mindent másképp csinálunk.

Miért nem jó a német módszer, magyarázza már el nekünk Kövér vagy az önmagából teljesen kivetkőzött Lázár?

„Míg Magyarországon a törvények máig inkább az egykori ügynökök személyazonosságát védik, Németországban jelentős részben Gaucknak köszönhetően pont fordított a helyzet: a legnagyobb védelmet a Stasi aldozatai, az egykori megfigyeltek élvezik, nehogy újra meghurcolják őket. Magyarországon az egykori állambiztonsági iratok titokgazdája ma is a Belügyminisztérium, amely gyakran ok nélkül titkosítja az iratokat, Németországban az akták teljes egészében Gauck hivatalának felügyelete alatt voltak.

Gaucknak köszönhetően Németországban bárki megismerheti a rá vonatkozó aktákat, de még az NDK-s ipari kémkedés anyagai is teljes mértékben kutathatók. Az állambiztonsági iratok nyilvánossága szempontjából a magánszemélyek teljes védelmet élveznek. A közszereplőknek el kell fogadniuk a nagyobb nyilvánosságot, a Stasi egykori hivatásos és nem hivatalos munkatársainak pedig csak az intimszférájuk (magánéletük, egészségi adataik) nem publikusak, tevékenységük adatai a legszélesebb nyilvánosság számára is megismerhetők.
Kiterjedt az átvilágítás gyakorlata is: Németországban semmilyen állami vagy közfunkciót nem tölthet be az, aki bármilyen szinten a Stasinak dolgozott.”

Mivel a szar elkenésére mindig megvolt a tuti módszer, a Fidesz nem is tett mást, mint ehhez a megoldáshoz nyúlt: létrehoznak egy Bizottságot. Hűha, ez igen …

Ilyen az, amikor a kétharmad elfogy, amikor már nem jó módszer az egynapos törvényalkotás.

A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén úgy döntött: felkéri a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását. A kommunista rendszer bűneit feltáró szakértői testületnek még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig meg kell alakulnia.”

Lázár János elmondta, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjai szakértők lennének, nem politikusok, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem ideiglenes, hanem még évtizedekig működő, állandó intézmény lenne.

Csodák-csodája, de volt már egy ilyen, elismert intézet Magyarországon, az 1956-os Intézet Közalapítványt azonban megszüntették.

Mivel a legmagasabb szintekről gáncsolják az ügynöktörvényt, így feltételezhető, hogy nem a kis halakat akarják védeni. De akkor ki lehetett ügynök a Fidesz felső vezetéséből?

El lehet évekig bizottságosozni, csak 2014-ig kell húzni az időt, választási évben nem borzoljuk a Zemberek idegeit ilyen fajsúlyos témával …politikai szempontból nagyon ügyes húzás, akarjuk is meg nem is, ha már akarjuk, akkor mi mindent akarunk „a kommunista diktatúra minden bűnét fel kell dolgozni„, ide nekünk az egész nagy szaros vödröt, előbb szépen átnézzük, mi gyűlt benne össze, utána talán csurran-cseppen valami, de leginkább semmi …

A frakcióülésen tegnap L. Simon László azt vetette fel, miszerint „nem ártana, ha Orbán Viktor is tisztázná magát„, célozva a kuruc.infon megjelent cikkre. Orbán nem nagyon szokták csak úgy számonkérni …

Hogy mennyire komolyan gondolja a Fidesz ezt az egészet, jól mutatja, hogy az origo információi szerint „Hankiss Ágnes, a Fidesz EP-képviselője, Kahler Frigyes jogtörténész és a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeum néhány kutatója lehet a tagja a Bizottságnak”.

Igaz, 24 órával korábban nyilatkozta Lázár bele egyenest a kamerákba, hogy pártpolitikus kizárva.
No igen, Hankiss Ágnes legalább olyan jó választás, mint Szájerné volt az OHB élére.
Kézbe kell tartni az eseményeket, még csak az kell, hogy a szakértők elkezdjék azt csinálni, ami a dolguk: szakérteni.

hankiss.jpg

Rég volt már szavazás:

Megosztás