Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Dörzsölt filmproducerek az Összefogás-koncert szervezői

Tegnap megvolt a nagy Összefogás koncert, 100 zenész, 2 helyszínen, fergeteges hangulat, óriási buli, „fékezhetetlen tömeg”….

Ízelítő, hogy miből is maradtunk ki, ez a 40 másodperc bőven elég is:

A hvg.hu-n egy hosszabb is videó is megtekinthető.
Sajnos az államadósságból nem sikerült lefaragni, mivel a 400 000 forintos jegybevételhez legalább 20 milliós kiadás társult, de üsse kő, valaki azért biztos azért jól járt ebből az eseményből (is) …
Egy neve elhallgatást kérő rendezvényszervező a következőket írta nekünk:

„Az Aréna nincs ingyen, ez súlyos tévedés. Az állam garantál az általa kiválasztott 21 rendezvénynapra ún. ingyenes napot, de ez „csupán” azt jelenti, hogy nem kell terembérleti díjat fizetni. Ebbe viszont nem értendő bele a kötelezően igénybe veendő szolgáltatások díja, mint pl. áramfogyasztás, biztonsági szolgálat, színpad, jegypénztár használat, fűtés, stb. És ilyen állami nap esetén az Aréna ceruzája nem szégyenlős, hiszen a minisztériumi rendezvény nekik csupán veszteség, amit az állam rájuk kényszerít, ezért igyekeznek az egyéb szolgáltatásokon behozni azt, amit a bérleti díjon buknak.  A jégkorongszövetség főtitkára biztos csillogó szemekkel mesélne a napi 1000 euro/ kinyitott pénztár költségükről a tavalyi selejtező kapcsán.
Ezért sincs értelme annak a felvetésnek, hogy mennyit bukott az állam a mai nyitva tartáson. Semennyit. Ők kiadják az utasítást a nyitva tartásra, a magánkézben lévő üzemeltető pedig kinyit és állja a veszteséget.
Egy ilyen rendezvényen az aréna ADS (additional services) számla önmagában 3-4 milló, erre jön meg a technika díja 5-7 millió, reklámozni se árt, minimum 10 millió forint egy Arénás bulin.
Ha Neményi úr ezt 1-2m forintból akarta kihozni az az ő baja, de aki ehhez a nevét adja minisztériumi szinten, az nem normális.  Egy ilyen rendezvényt miért nem a Hungarofest szervez? Nem az ő dolguk?
A 400ezres bruttó bevételből pedig nyugodtan le lehet vonni kb. 37% adót (áfa, ipa, kult.jár, prs)
Az ingyen művész is érdekes dolog. Mikor megy el a művész ingyen játszani? Ha nincs más dolga ahol pénzt kereshetne. Miért nem keres pénzt az ország 80 zenekara egy időben? Mert vasárnap értelmes ember nem tart koncertet.
Ha az a kérdés hogy miért voltak ilyen kevesen, akkor érdemes azt is megkérdezni, hogy a legfontosabb időszakban, a buli előtti pár napban miért nem lehetett sehol venni jegyet? Miért csak a helyszínen árulták buli előtt? A kérdés persze álságos, NAV ellenőr legyen a talpán aki ellenőrzi egy ilyen rendezvény pénztárában a nyugtaadási kötelezettséget. Vasárnap este. Akár be is jöhetett volna nekik.”

A koncerteket a BIFF Nonprofit Kft. szervezte, melynek a tulajdonosa a főszervező, Neményi Ádám filmproducer.

Bár ez az információ a rendezvény honlapjáról nem derül, ami a West Balkán-tragédia után egy kicsit „érdekes”, illetve azzal sem foglalkozott senki, hogy egy ilyen esemény önköltsége eleve több, mint a várható maximális jegybevétel, ha mondjuk mind a 2 helyszínen telt házzal is számolunk.

A szervező céget tavaly novemberben jegyezték be, és két filmproducer, Barbalics Péterhez és Neményi Ádámhoz köthető.

Tavaly nyáron a HírTV Célpont című műsora foglalkozott azzal, hogy a figyelmeztetések ellenére bűncselekménygyanús ügyekben is érintett producerekre bízná a kulturális államtitkár a több száz millió forintba kerülő Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál rendezését. A műsor szerint „Szőcs Gézának többen is arra hívták fel a figyelmét, hogy a főszervező egyesület két filmes producere, Barbalics Péter és Neményi Ádám gazember, kezdeményezésüket mégis támogatja az államtitkár„.

Barbalics volt a Sorstalanság producere, de a 920 milliós állami támogatással készülő mozi három hónap forgatás után leállt, miután Barbalicsot leváltották, mert a londoni székhelyű Film Finance Ltd. vizsgálata 200 millió forintos indokolatlan hiányt talált a költségvetésben. Barbalics amúgy Dávid Ibolya sógora. Három éve már csúnyán bebuktatott egy rendezvényt az akkori cégével, a Magic Media Zrt.-vel, akkor egy balatoni fesztivált hirdetett meg Zánkán Balaton Music Wave néven.

Szőcs Gézát nem izgatta fel túlságosan ez a Sorstalanság-ügy: „Sorstalanság-ügyben számon kérte Barbalicstól azt, amit mindenki számon kért, hogy „hova sikkasztott el 700 vagy 800 millió forintot”. Hozzáfűzte, tud olyan dokumentumot mutatni, amelyben van egy összefoglaló és elszámolás, amely őt meggyőzte.

Neményi Ádám neve a Duna TV-nél eltüntetett többszázmilliós botrány kapcsán merült fel. A Duna TV a Gézengúzok című fikciós sorozatra 231 millió forint értékben szerződött az RAC Produkciós Kft.-vel, amely a szerződést 72 millió forintért tovább adta egy gyártó cégnek, a Next Station Productions Kft.-nek, melynek a tulajdonosa Neményi Ádám. A rendőrség tavaly november óta nyomoz az ügyben.

2011 májusában, a cannes-i filmfesztiválon jelentette be Szőcs Géza, hogy idén ősszel nemzetközi filmfesztivál indulhat Budapest International Film Festival (BIFF) néven. Magyar részről jelen volt a fesztivált szervező Magyar Audiovizuális Producerek Szövetsége képviseletében Neményi Ádám és Barbalics Péter producer, továbbá Szőcs Géza kulturális államtitkár és Bokor Attila főosztályvezető.

Ezután 2011 novemberében be is jegyezték Neményi cégét, a BIFF Nonprofit Kft-t …

cannes.jpgBarbalics Péter, Szőcs Géza, Bokor Attila és Neményi Ádám Cannes-ban

Szőcs először még úgy nyilatkozott, hogy  „az első években elsősorban állami támogatásból finanszíroznák a fesztivált„, de Vajna helyretette, miszerint „a magyar államnak jelen pillanatban nincs pénze támogatni egy nemzetközi filmfesztivált Budapesten.”

Ennek ellenére tavaly októberében a kulturális államtitkárság megítélt 24 106 000 forintot Neményi Ádám cégének, a Next Station Productions Kft.-nek: „a támogatás célja a 2012. évi 1. Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál előkészítése, valamint ezen belül a 2011. évi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, 2011. május 17-én sorra kerülő sajtótájékoztató előkészítése és megszervezése„.

Barbalics neve már a kormányváltás előtt felbukkant, amikor a a Fidesz nevében lobbiztak fideszes képviselőknél.

Egy neve elhallgatást kérő informátorunk szerint, akinek rálátása van az államtitkárság ügyeire, Szőcs konkrétan éhezett a kormányváltás előtti időkben, Barbalics megtudta, hogy államtitkár lesz, és támogatta Szőcsöt, adott neki pénzt időről-időre, fizette a lakását. Közben vállalkozókat azzal hitegetett, hogyha a Szőcs államtitkár lesz, akkor majd rajta keresztül intéz el dolgokat. Szőcs államtitkári kinevezése után egyből elkezdődött a szervezkedés, kínai-magyar kulturális kapcsolatok, a shanghaj-i világkiállítás kapcsán kikerülő magyar záróprogram, a NAVA archívum. A rendezés általuk elképzelt módja egyébként rendszerint az volt, hogy túlpályáztatnak egy összeget a Nemzeti Erőforrás Minisztériumi vagy egyéb állami intézménynél, ahol volt ismerős. A nyertes összegből elvégezték a munkát, a túlpályáztatott összeget pedig elosztották. Az Nemzeti Kulturális Alap pont egy ilyen hely, sajnos Jankovics Marcell nem volt elég „fideszes” NKA-elnöknek, így tavaly ősszel a fideszes országgyűlési képviselőt, a Parlament kulturális bizottságának elnökét, L. Simon Lászlót nevezték ki. L. Simon évi 7 milliárd forint felett rendelkezik.

Ezen az Összefogás-koncerten egy forintot sem buktak a szervezők, sőt  … csak nem tudjuk, hogyan kapják meg az államtól minimum a veszteség ellenértékét, vagy még többet.

Megosztás