Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A folyamatszabályozás áttekintve, az ügy lezárva

A tegnapi MTVA-közleménnyel lezárult a "Lomniczi-ügy":
"Az MTVA a hírműsorban bekövetkezett hibával kapcsolatban a vizsgálatot lefolytatta. A megfelelő személyi konzekvenciák megtörténtek. A folyamatszabályozást áttekintette, és garanciális elemek állnak rendelkezésre, hogy hasonló hiányosságok ne fordulhassanak elő. Az MTVA legfontosabbnak a nézők korrekt és pártatlan tájékoztatására törekszik, ezért politikai felvetésekkel nem kíván foglalkozni, az ügyet lezártnak tekinti. – MTVA Kommunikációs Igazgatóság"

A Médiatanács is lezárta az "ügyet":
"A „Cohn-Bendit-ügy” és a „Lomnici-ügy” által felvetett kérdések nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá. A szabályozás ugyanis nem avatkozik bele a műsorszerkesztés folyamatába, ezekben kérdésében a hatóságnak nincs hatásköre, és nem dönthet. (…) Jelen esetben a kiegyensúlyozott tájékoztatás szabályának megsértéséről sincs szó, mivel az nem vonatkozik az ehhez hasonló esetekre, hanem az egyes, vitás közéleti kérdésekkel kapcsolatos többféle vélemény közzétételét követeli meg a hírműsoroktól."

Hogy mi is történhetett az MTV-ben, arra itt van két verzió, mindenki döntse el magában, melyiknek hisz:

1. Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója, az MTVA belső vizsgálatának jegyzőkönyve szerint:
"Belénessy a kuratórium előtt nevezte meg Hegedűs Istvánt, a Hírcentrum Duna TV-ért felelős helyettes vezetőjét, aki kiadta azt utasítást arra, hogy négy személy szerepeljen az anyagban. "Lehet, hogy furcsa, hogy megmondja a főszerkesztőhelyettes, kik szerepeljenek az anyagban, de a hírműsorok azok így működnek. A riporter és a vágó azt az utasítást, hogy ez a négy személy szerepeljen és Lomnici ne szerepeljen ebben az anyagban, ezt úgy értelmezte, hogy ne is látsszon, és ezzel a brutális módon, mert másképp nem tudták megoldani, kitakarta a képből. A Duna TV híradójának felelős szerkesztője nem vette észre a kitakarást, és így adta tovább az anyagot az m1 Híradójának. Adás után rögtön érthető módon jelentkezett, telefonált Lomnici Zoltán, és nem az történt, hogy meghamisították az Archívumot, hanem elnézést kértek tőle, és vele egyetértésben a Hirado.hu-ra már a letölthető változatát tették föl, a korrigált változatot. Ennyi a történet."

2. Riporter, aki az anyagot készítette, megírta a történtet a Médiatanácsnak. A történetből egy profi szerkesztőség és egy családias, remek kollektíva képe rajzolódik ki:



Megosztás