Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Matolcsy és az UniCredit

Hamarosan ismét megnézhetjük az országgyűlési képviselők aktuális vagyonnyilatkozatát, ami ugye abszolút vicckategória, azt hazudnak írnak bele, amit csak szeretnének, retorzió nincs. Gondoljunk csak Simor esetére, Veres 1984-es utánfutójára, Hagyó Trabantjára, Gyenesei "poénjaira" Simicskó nyakkendőjére, a sok-sok roncsautóra, egyébre. Kifogyhatatlan komédia-téma. Pont a dolog komolytalansága miatt érthetetlen is, hogy mikor tavaly az LMP kezdeményezte, hogy a bevallások visszamenőlegesen és online is nyilvánosak legyenek, a kormánypárti többség tárgysorozatba se vette az indítványt, vagyis még parlamenti vitát sem lehetett tartani róla. Így a tavalyi vagy az azelőtti nyilatkozatokat már külön ki kell kérni az Országgyűlés Információs Szolgálatától. Ha valaki elküldi a kérelmet, akkor összegyűjtik és kiadják neki a dokumentumokat, amelyekért be kell menni az Országgyűlés könyvtárába. Itt lehetőség van fénymásolatokat készíteni a vagyonnyilatkozatokról.

2010 júniusában annyira öntötte magából a nyolc évig éhező, frissen megalakult Fidesz-kormány a képtelenebbnél-képtelenebb kinevezéseket, ötleteket, terveket, hogy nem foglalkoztunk, nem volt időnk és kapacitásunk foglalkozni a kormánytagok bevallásával.

Tegnap viszont belefutottam egy cikkbe Matolcsyról, és először nagy megdöbbenéssel olvastam, hogy a Nemzetgazdasági Miniszter Úr tanácsadóként havi 400 ezer forintot kap a csúnyagonoszkülföldikapitalistaimperialista UniCredit banktól.

 

Aztán némiképp megnyugodtam, mikor észrevettem, hogy ez a még pár napig legfrissebb nyilatkozatában nem szerepel. Vagyis a 2010.június 7-iből van (amit nem egyszerű előkeríteni, de sikerült), ráadásul az UniCredit Bank 2010.június közepén az [origo]-val azt közölte, hogy Matolcsy szerződése május 15-ével megszűnt. Addig is biztos csak belülről bomlasztotta a rendszert, ahogy annyian korábban a mostani kormányból. Más magyarázat egyszerűen nem lehetséges.

Hiába a kezdeti sokkot követő megnyugvás, az "UniCredit + Matolcsy" szóösszetétel beindította a kis manókat a fejemben, akik hipp-hopp elővarázsolták az archívumból azt az esetet, mikor a köztévé vetélkedőjében a játékot szponzoráló UniCredit reklámarca (Totya) nyerte a fődíjat 3 milliót, de ez ugye az MTV-ben uralkodó állapotokat ismerve csak egy erőtlen legyintést vált ki az emberből.

Előjött viszont egy korábbi, sokkal komolyabb hír is a raktárból:


"Nyugdíj: zsíros üzlet az UniCreditnek

A magánnyugdíj-pénztári történet ironikus fordulataként egy külföldi központú bank kezelheti majd az állami kézbe kerülő pénztári vagyon jelentős részét. Egy hatalmas, de igen gyorsan lebonyolított állami tender eredményeként az UniCredit Bankba utalják a magánnyugdíjpénztárak az állami rendszerbe átlépő tagok vagyonából a nemzetközi részvényeket.

(…)

Végül vannak a külföldi részvények. Itt több technikai probléma is jelentkezett. Az állam rájött, hogy ezeket a papírokat a KELER-be nem viheti, tendert írt ki a nemzetközi letétkezelésre. Ezt nyerte meg az UniCredit, amely a magyar piacon is aktív nemzetközi bankcsoportok közül hagyományosan a legjobb volt e műfajban. Május 20-án az állam, konkrétan Pleschinger Gyula, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója alá is írta azt a megállapodást, amely szerint minden nem magyar papírt az UniCredit Bankba fognak a pénztárak transzformálni. "

FN24 – 2011.05.23.

 

Emlékszem, mikor ezt először olvastam, még csak az jutott eszembe, hogy lám-lám, bejött a banknak a futballbuzi miniszterelnök országában focistás videókkal reklámoznia magát. Ez viszont, hogy Matolcsy korábban nekik dolgozott, picit más megvilágításba helyezi a dolgokat.

EZola ezt nekünk frissiben:
"A RÁBA állami felvásárlásának a lebonyolítását is az Unicredit Bank kapta. Nem  is értettem, hogy lehet olyan bankot választani, amelyik vidéken alig van jelen. Engem és a családtagjaimat közvetlenül érintett az ügy. 50 km-t kellett volna utazni a részvények visszaváltásának ügyintézéséhez. Maga az eljárás nagyon bonyolult volt, nem beszélve arról, hogy akinek nem volt UC bankszámlája, tőkeszámlája nyitnai kellett egyet náluk.
Most már értem az egészet.
"

Megosztás