Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Kedves munkatársam!” – email a miniszterelnöktől

Tavaly decemberben rohamtempóban írták össze az állami intézmények, hogy a közszolgálati dolgozóknak mennyi és milyen devizahiteleik vannak, majd december végén levelet is kaptak Orbán Viktortól, melyben azt kérte tőlük, hogy jelentkezzenek be bankjuknál a kedvezményes végtörlesztésre, a kormány pedig kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával segít. (A végtörlesztésre december 30-ig lehetett jelentkezni.)

Ám időközben kiderült, hogy a kormány nem tud segíteni a kb. 70 ezer közalkalmazott végtörlesztésében.

Ugye nem is kell hangsúlyozni, hogy micsoda szívatás volt úgy kiküldeni egy ilyen levelet, ha mögötte nem volt semmi, csak egy nagy humbug.

A múlt héten végül azt a megoldást jelentették be, hogy nem  végtörlesztésnél nyújtott kétszázalékos kamattámogatással, hanem az árfolyamrögzítés keretein belüli kamatkedvezménnyel csökkentenék a közszférában dolgozók hitelterheit.

A kedvezményes kamatozású forinthitellel történő végtörlesztés nem egyenlő a kamatkedvezményes árfolyamrögzítéssel …

Giró-Szász András szerint: "a magyar állam is – ugyanúgy, mint minden munkaadó – elkötelezett amellett, hogy segítse a munkavállalók devizahitelének megoldását, ezért döntött úgy a kormány, hogy a közszférában dolgozók devizahitelének havi törlesztését segítő konstrukciót ajánl."

Szegény Giró-Szász, hová tud még lesüllyedni … szerintem el sem tudja képzelni, hogy vannak olyan munkahelyek, nem is kis számban, ahol a legfontosabb kérdés jelenleg nem a dolgozók devizahitele, hanem hogy ki tudják gazdálkodni a megemelt minimálbért, a "kötelező" béremelést és hogy próbálják túlélni a válságot. Mert az is nagy segítség az alkalmazottnak, ha nem küldik el őket, aki így munkabért kap, adót fizet be az államkasszába, ahelyett, hogy onnan munkanélküli segélyt kapna.

Persze "magyar állam", mint munkaadó könnyen ugrál, mögötte ott van az állam pénze és a törvényalkotás.

Így Orbán újabb levelet küldött, most már csak a 70 ezer érintett állami alkalmazottnak, és email formájában:


Elnézést kérek, hogy az előző levelemmel behúztunk a csőbe, a fene sem gondolta volna, hogy a bankok nem adnak már forinthitelt … te Gyuri, minek is ígértünk meg olyat, ami még nem volt lefixálva? Ez egy kicsit aláásta a kormány és az én személyes tekintélyemet, nem gondolod? Mi, hogy ez még szerinted belefér az unortodox levelezésbe? Nem gond, hogy most megint olyat ígértem meg, igaz, okosan, dátum nélküli levélben, ami megint nincs letárgyalva, nincs pontosan kiszámítva? Nem fogok harmadjára is levelet írni nekik, ha ez sem jön be, már így is hülyének néznek! Ja, mondjuk igazad van, ez már tényleg nem oszt, nem szoroz …

Mekkora kamu a levélben, hogy az árfolyamgáttal jobban járnak, mint a forinthitellel kiváltott végtörlesztéssel …
Az árfolyamgát egy faék egyszerűségű eszköz: fogja a kupacot, és áttolja szépen a következő kormánynak. 

Az új árfolyamgát-törvény, amit még csak most fognak benyújtani, 2016 év végig tenné lehetővé a fix árfolyam történő törlesztést "A különbözetet két külön számlán könyvelnék, egyiken a fix árfolyam feletti tőketörlesztés, a másikon a fix árfolyam feletti kamat gyűlik. Az utóbbi összeget 50-50 százalékban az állam és a bankok vállalják magukra. Az ügyfél terhét jelentő tőke-gyűjtőszámla a bankközi kamat szerint kamatozik.

Ez minden devizahitelesre vonatkozna, aki részt vesz ebben. De az állami alkalmazott még ezen felül kapna 3 százalék a kamattámogatást a tőke-gyűjtőszámla kamatozására, és gyermekenként még plusz 1-1%-ot. Ezenkívül az állam az árfolyamgát rendszerbe belépett közszféra dolgozóknak egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is nyújtana

Éppen ma indul a "Jó Állam" nevű nagyívű projekt internetes felülete, ahol mi, egyszerű állampolgárok megírhatjuk az ötleteinket.

Nekem csak annyi lenne a kérdésem, hogy a kétgyerekes állami alkalmazott devizahiteles miért ér többet a sarki pékség kétgyerekes devizahiteles alkalmazottjától? Vagy így ezt most hogy gondolták? A "Jó Állam" annyira jó állam, hogy diszkriminálja munkáltató szerint a devizahiteleseket?

Amúgy nem kellene ilyen leveleket írogatni a miniszterelnöknek, ha annyi lenne a svájci frank, mint amikor beengedte Matolcsyt a Vezérlőterembe, és az az idióta elkezdte nyomkodni a Gombokat:

Megosztás