Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

BÖSZ-Tarlós-NGM meccs: autósbérlet havi 10 ezerért

Kezdjük rögtön egy fontos megállapítással: Az ÁSZ jelentés a BKV-ról az ügyészségen landolt, reméljük lesz belőle nyomozás, mert most már tényleg elég volt, hogy D. Gábor éli a boldog budakeszi nyugdíjasok életét. A jelentés a következőt állapította meg: 2002-2010 között a BKV működéshez hiányzó forrásokat hitelekből fedezték, 41 milliárd ment el csal kamatokra, idén vissza kellene fizetni 41 milliárd lejáró adósságot, Demszky Gáborék még csak nem is tervezték be a járműpark cseréjét, amivel 800 milliárdos belső adósságot okoztak a BKV-nak. Mondjuk ki: Demszky Gábor és az MSZP-SZDSZ városvezetés szart sem csinált a budapesti tömegközlekedés érdekében az elmúlt 10 évben. Illetve kettő dolgot azért mégis csak tettek: 4-esmetró és Hagyó Miklós. Ennyi. Így nekem ne pofázzon Horváth "van egy jó hírem" Csaba a tévében a bárgyú vigyorával, mert vastagon benne van az MSZP-vel abban, hogy itt tartunk.

A helyzet jelenleg a következő: a BKV éves költségvetése kb. 120 milliárd forint. 50 milliárd jön be a jegy és bérleteladásból. Megy a kötélhúzás a Főváros és az Állam között, hogy ki és milyen arányban adja össze a  hiányzó 70 milliárd forintot. Ezenkívül van még 43 milliárd hitel, ami pár hónapon belül lejár, de a BKV hitelképtelen. Az állam az ide évre a BKV számára betervezett 32 milliárdos normatív támogatást zárolta.

A Főváros nem tud miből fizetni.
A kerületek nem akarnak fizetni.
A kormány nem szeretne fizetni. (De a MÁV-nak, Malévnak mindig jutottak milliárdok.)

Hogy még bonyolultabb legyen, a kerületi fideszes polgármesterek (BÖSZ), parlamenti képviselők is, velük van meg a kétharmad, így elég erős érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, amit az is mutat, hogy a Főpolgármester nem tárgyalhatott egyedül a kormánnyal, hanem csak egy öt tagú delegáció részeként (elég megalázó), aminek tagjai között, milyen meglepő, éppen a BÖSZ-ös kerületi polgármesterek vannak.

Tarlósék összeírtak egy sor javaslatot, amivel pénzhez lehetne juttatni a BKV-t:
– Az iparűzési adó 55-45% főváros-kerületek közötti forrásmegosztásának módosítása. Ezt a kerületek ellenzik.
– Agglomerációs települések bevonása.
– A parkolási bevételek átcsoportosítását a fővároshoz és csak a tömegközlekedésre lehessen fordítani. Jelenleg ugyanis a parkolási pénzek a kerületeké, elképesztő mutyi és maffia van körülötte (Centrum és társai), és a kerületek arra költik a pénzt, amire csak akarják. A kerületek ezt sem akarják.
– Az iparűzési adó emelése. Az ipa max. 2% lehet, Budapesten már most is a maximumot vetik ki, az emelés a vállalkozások terheit növelné, és egy gyors telephely módosítással elkerülhető.
– Tömegközlekedés 27%-os áfájának 5%-ra való csökkentése. Európában sehol nem tartalmaz a közlekedés ilyen magas áfakulcsot, de ez meg valószínűleg az NGM-nek nem tetszik.
– És az Index szerint a javaslatok közé bekerült az egyik kerületi polgármester agyament ötlete, amire rögtön lecsapott az NGM, és a leginkább támogathatónak nyilvánította: fizessen minden autós havi 10 ezer forintot aki Budapesten területén autózik.
"Az úthasználati díjat a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kell váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné. A bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa – 50 százalékos fizetési hajlandóságot és 10 százalékos autóletételt feltételezve – egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába."

Azért erre már nálam is eldurrant valami, a BÖSZ-ös polgármesterek sexuálják meg a félőrült Matolcsyt!

Még szerencse, hogy múlt csütörtökön a következő szavak hagyták el Matolcsy száját:
"A magyar gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert megszorítások nélkül éri el a sikereket."

Nem fizetünk havi 10 ezret az autósbérletért. Agyrém. Polgári engedetlenség. Állítsanak rendőrsorfalat Budapest határában, ellenőrizni az autókat. Fizetjük a térség legmagasabb benzinárában az úthasználati díjat, jövedéki adót és áfát. Fizetjük a baleseti adót. Mindenféle szír-szar adót, amit emberi elme csak ki tud találni az autóhoz.

Senki sem fog fizetni évi 120 ezer forintot fizetni, mert Demszkyék elkúrták a BKV-t, a kerületi polgármesterek meg egy forintról sem hajlandóak lemondani, a kormány meg szimplán leszarja a helyzetet.

Ez olyan szintű igazságtalan lehúzás megint az autósokról, hogy arra szavak sincsenek már. Ráadásul az autósok egy részének van BKV-bérlete is, így különösen kedves lenne 2x fizetni a BKV-nak, egy BKV-bérlet és egy autósbérlet.

Csak így tovább, a következő lépés már ez:


Friss:
Tarlós délelőtt nyilatkozott erről: "Ez az útdíj egy kerületi polgármester ötlete volt, ezért került be a megoldási javaslatok közé, nem tudom, miért ezt támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium, én nem támogatom."
Tarlós most akkor a Főpolgármester? Hogy kerülhet bele olyan a Fővárosi javaslatcsomagba, amit a Főváros sem támogat? A kerület csóválja a Fővárost? Rendet kellene már csinálni, Tarlós úr!

Friss 2:
Mivel senki nem meri felvállalni eme csodálatos ötletet, ezért az Index nyilvánosságra hozta a teljes javaslatcsomagot, amin ott szerepel mind az öt politikus aláírása. Micsoda sunyi banda, ha szopatni szeretnétek, akkor tessék bátran felvállalni.

Megosztás