Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Lázár levelei

A hódmezővásárhelyi önkormányzat adósságállománya 16,3 milliárdról 20,7 milliárd forintra nőtt 2007 és 2010 között, miközben a település 10,3 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) december végén nyilvánosságra hozott jelentésében.

Egy részt emelnék ki a sajtó számára készült összefoglalóból:

"Az Önkormányzat 2010. év végén fennálló 20,7 milliárd Ft pénzintézeti kötelezettségét 69,4 millió CHF kötvényállomány, 1,8 milliárd Ft és 3,7 millió EUR hosszú lejáratú hitelállomány, 0,2 milliárd Ft munkabér-megelőlegezési hitelállomány, 0,6 milliárd Ft egyéb likvid hitelállomány és 1,5 milliárd Ft folyószámlahitel állomány tette ki. Ezek miatt az Önkormányzatnak a 2011-2013. években 3,1 milliárd Ft, 15,5 millió CHF és 2,6 millió EUR tőke- és kamattörlesztést  kell teljesítenie. Az Önkormányzat 2010. év végi szállítói tartozása 2,2 milliárd Ft, PPP beruházás miatti kötelezettsége 1,1 milliárd Ft, az egyéb kiadás elmaradás és igénybevett kölcsönök visszafizetési kötelezettsége 0,7 milliárd Ft volt. A 2011-2013. évekre várható kötelezettség teljesítésére figyelembe vehető a mérlegben kimutatott 1,1 milliárd Ft követelésállomány beszedéséből és a jelzáloggal nem terhelt 3,1 milliárd Ft nettó értékű forgalomképes ingatlanvagyon értékesítése esetén befolyó bevétel. A 2014. évtől esedékes pénzintézeti kötelezettségek összege 2,0 milliárd Ft, 72,9 millió CHF és 1,2 millió EUR, melyek törlesztésére figyelembe vehető források nem ismertek."

 

Az ÁSZ-jelentés előtt egy nappal Lázár János írt egy kedves levelet az Erste Banknak, ami nagyon okos húzás volt tőle, mert ennek nagyobb sajtóvisszhangja lett, mint a városáról szóló pénzügyi jelentésnek….

A Korsós Ágnes főjegyzővel közösen jegyzett levélben leszögezte, hogy "az önkormányzat eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, a teljesítés azonban nem jelenti a tartozás teljes tartalmának elismerését, hiszen a 2006-os 173,41 forintos svájci frank árfolyamhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot."
2012.január 30-ig adtak időt Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatónak, hogy nyilatkozzon az árfolyamveszteség megosztásának mikéntjéről, különben bírói út, Magyar Kormány, európai szervek….

Lassan lejár a határidő, és eléggé valószínűsíthető, hogy negatív választ küld Janiéknak ez a csúnyagonoszkülföldi bank, így valamit tennie kellett.

A főnöki példát alapul véve hát megint írt egy levelet.

Ezúttal a hódmezővásárhelyieknek (köszi SzM!):

 

"Szeretném, ha tudnák, hogy akár a pénz hatalmával szemben is meg fogjuk, meg fogom védeni Hódmezővásárhelyt, a hódmezővásárhelyieket. Számíthatnak rám!"

Szegény Szijjártó mit kaphatott ezért Viktortól…..hogy nem neki jutott eszébe ez a remekbeszabott mondat, pech…majd legközelebb.

Most az Origo volt olyan merész, hogy emailben elküldte Lázár sajtóreferensének a kérdéseiket, miszerint
-kapott-e minden hódmezővásárhelyi ilyen levelet, illetve kinek küldték azt el;
– miért tartotta fontosnak a polgármester, hogy ezeket az információkat megossza;
– megszokott-e az ilyen tartalmú levél küldése a településen, tájékoztatták-e ilyen módon az embereket a 2010-es év adósságának alakulásáról is; 
– kapott-e választ Lázár János az Erste Banktól, amennyiben igen, milyen tartalmút?

A szintén levélben érkezett választ Göbl Vilmos sajtóreferens üzenete egészítette ki, amelyben közölte: ragaszkodnak ahhoz, hogy Lázár János válasza megjelenjen, mégpedig változtatás nélkül. Ha ez nem történik meg, Göbl szerint "a szükséges jogi lépésektől nem áll sem módunkban, sem szándékunkban eltekinteni".

Tehát Lázár újabb levele (betűhíven!), válasz az Origonak:

"Semmiféle beszámolási kötelezettségem nincs sem az Origó, sem más sajtóorgánumok felé arról, hogyan tartom a kapcsolatot a hódmezővásárhelyiekkel, a választóimmal. Sajnos ma Magyarországon a lakosság közvetlen tájékoztatására van szükség, mert az Origó vagy egyáltalán nem tájékoztatja, vagy félretájékoztatja a Hódmezővásárhelyi Polgárokat a város helyzetéről. Amennyiben az Origó nem hazudna folyamatosan – többek között – Hódmezővásárhely adósságállományával kapcsolatban, nem volna szükség direkt tájékoztatásra, hanem az Origóból is megfelelően tudna informálódni a város lakossága. Arról pedig, hogy ez miért nem így történik, úgy vélem inkább Önöknek kellene magyarázatot adniuk, nem nekem."

 

Megosztás