Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

SZÉP új cafeteriarendszer

2 éve még a meleg étkezési jegyek magyar üzletláncokban való beválthatóságáért aggódtunk, de szerencsére ma már nincs ilyen probléma, sőt.

A Fidesz gondolt egyet, és a cafeteriarendszert is átalakította, nemzetivé tette, leginkább a francia Sodexo kajajegypiacról való kigolyózása (aminek Sarkozy csak Bayer Zsóti számára érthetetlen módon nem örült) érdekében.

Január 1-től két elemből áll a CR, melynek adóterhelése 19%-ról 30,9%-re nő:
1, Erzsébet-utalvány
2, Széchenyi Pihenő Kártya

Az Erzsébet-utalványról volt egy olyan pletyka, hogy azért ez lett a neve, mert a november 19-i kormányülésen nevezték el….. majd megörültek hogy vakon beletaláltak a százas körbe, hisz Árpádházi Szent Erzsébet a szegények istápolójaként közismert.
Teljesen hihető történet Magyarországon, pláne a Nagy Géniusz Minisztériumától.

Az üdülési csekket kiváltani hivatott SZÉP esetében természetesen bejátszott a kényszeresen historizáló kényszeres átnevezési kényszerbetegség is, bár ez még mindig jobb név, mint a Széll Kálmán Nyaralási Keret, vagy a Liszt Ferenc Vakációs Juttatás.

"Körtvélyessy László miniszteri biztos a SZÉP Kártya által biztosított előnyökkel kapcsolatban elmondta: a kártya három alszámlából áll. Az ezen „zsebekben” lévő összegeket különböző célokra fordíthatják a munkavállalók.

 

Az első „zsebből” havi 12 ezer 500 forint, összesen 150 ezer forint, járulékkedvezménnyel támogatott összeg fordítható meleg étkezésre. A SZÉP Kártya e pillére tehát kiegészíti az Erzsébet-utalvány juttatásait, amely 5000 forint hideg, készétel vásárlására jogosít – mondta Körtvélyessy László.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: egysíkú értelmezése az az új rendszernek, miszerint a korábban biztosított 18 ezer forintos étkezési utalványok összege 5000 forintra csökken, mivel a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány összesen 17 ezer 500 forintnyi étkezést biztosít, valamint lehetőség van további 12 ezer 500 forintos meleg étkezési juttatást adni, ha az adott munkahely rendelkezik saját üzemi étkezdével. Ez a harmadik összeg viszont csak ebben az esetben adható, illetve csak az üzemi étkezésre fordítható – tette hozzá.

A SZÉP Kártya második alszámlája, 75 ezer forintos támogatott kerettel az úgynevezett rekreációs célokra fordítható. Ebbe a kategóriába tartoznak többek között a fürdők, uszodák, sportlétesítmények szolgáltatásai, továbbá a mozi és színházjegyek is.

A harmadik zsebből összesen évi 225 ezer forint jut üdülési célokra. A miniszteri biztos hangsúlyozta: erre a célra a másik két alszámla összegei is felhasználhatóak – így akár 450 ezer forint is – a harmadik zsebbe áthozhatóak. A rendszer tehát egy irányba nyitott, ezzel a rendelkezésnek a célja az, hogy amennyiben valaki nem tudta az év során felhasználni a másik két alszámlán lévő összeget azt üdülési célokra felhasználhassa."

"Dr. Guller Zoltán a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az év végéig beválthatóak még a régi típusú üdülési csekkek és meleg illetve hideg ételutalványok is. Rámutatott: az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére. A Nemzeti Üdülési Szolgálat eddig 17 ezer elfogadóhellyel kötött szerződést, de tovább folynak a tárgyalások a cél, hogy az utalványt legalább 20 ezer helyen fel lehessen majd használni. Hangsúlyozta, hogy az utalványt átmenetileg 2012-ben még meleg étkezésre is lehet fordítani, tehát felhasználható éttermekben is."

"Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár rámutatott: míg a SZÉP Kártya inkább gazdaságélénkítő eszköz addig az Erzsébet-utalvány inkább szociális jellegű termék, ebből is adódnak a két elem közti különbségek."

 

Forrás: NGM-tájékoztató. A csatolt tájékoztató (.doc!) elolvasásakor azt is megtudhatjuk, hogy a kormány célja a SZÉP-pel, ezzel az "univerzális elektronikus utalványkártyával" a készpénzhasználat csökkentése, és a belföldi turizmus élénkítése, mert "A több vendég magasabb szállodai foglaltságot, nagyobb forgalmat jelent, ezzel hozzájárulhat a munkahelyek megtartásához, új munkahelyek létrehozásához."

Mondjuk nem tudom, mennyire reális, hogy az amúgyis döglődő, és a "simplicity" jegyében született egytöbbkulcsos adórendszer elbénázása miatt bérkompenzációra kötelezett cégek ekkora összeget költsenek a dolgozóik üdülésére, de persze sose lehet tudni, hátha bejön. Ha igen, akkor csodás tévériport lesz majd télen a megtartott (és esetleg új) munkahelyekről a turizmusban. Plusz azokról az emberekről, akik 1-3 hetet szállodában SZÉP-ülnek, hogy addig se kelljen otthon fűteni.

Az is kiderül a háttéranyagból, hogy "Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából realizálható eredmény kizárólag állami közfeladat ellátására fordítható.(…) Az új rendszernek köszönhetően jövőre mintegy 10 milliárd forintot lehet majd megpályáztatni szociális célokra áttekinthetően, tisztán."

2 milliárdnak máris megtalálták a helyét:

Soltész Miklós elmondta, összesen 2 milliárd forint értékben hirdetnek meg pályázatokat négy, darabonként 500 milliós alprogram keretében. A pénzből a Humán-Jövő Kft. által kezelt állami üdülőkben pihenhetnek a nyertesek.

 (fotó: Botár Gergely)

 

A “Vár a pihenés” program kiírása fogyatékossággal élők számára szól, ők 40 ezer forintot, míg kísérőik 20 ezer forinttal több támogatást kaphatnak.

Az “Élmény együtt” pályázatra három vagy több gyermeket nevelő családok jelentkezhetnek, ez esetben 40 ezer forint családonként és 20 ezer forint gyermekenként az elnyerhető összeg. Egy öttagú család például 100 ezer forintot kaphat.

A “Feltöltődés” program keretében idős, rászoruló emberek üdülése valósulhat meg, szintén 40 ezer forintból.

Gondoltak a szociális és gyermekvédelmi intézményekben dolgozó gondozókra és ápolókra is, az ő pihenésükre is 40 ezer forint szán a kiíró, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Pályázni minimális önrész vállalása mellett január 16. és február 29. között lehet, az igényeket fokozatosan bírálják el – ismertette Soltész Miklós.

A kormány célja egy igazságos, átlátható szociális üdültetési rendszer kiépítése – húzta alá az államtitkár. Az Erzsébet-utalvány rendszere ezen túl azt is biztosítja, hogy az utalványforgalmazásból származó profit Magyarországon marad."

 

Máris helyben vagyunk, szó szerint.
A fentebb említett áttekinthetőség és tisztaság kapcsán térjünk vissza egy pillanatra a dr.Guller által említett 17 ezer elfogadóhelyre. Mindjárt másképp hangzik, ha azt mondom, hogy három, ugye?

Három üzletlánc. Coop, CBA, Real.
Egyelőre csak velük szerződtek, az érdeklődő multikkal a hírek szerint nem is nagyon tárgyalnak, és jóval kedvezőtlenebb feltételeket (leadandó százalékot) is kínálnak nekik, mint a három magyarnak.

Üzenet: a pénzetek jó (különadót majd eldöntjük meddig lesz), örülünk a sok általatok fenntartott munkahelynek, de a NER-nek akkor sem vagytok részei, nem is lesztek soha! Mocskoskülföldiimperialisták!

Legalább Rogán írhatott volna egy zárószavazás előtti kacifántos módosítót mondjuk nyomorult víziközmű-törvényhez, hogy ne legyen ennyire egyértelmű a dolog: "Csak abban az üzletben váltható be a nemzeti étkezési utalvány, amely 100 éve…, de legalább 15, ha…., és C-vel kezdődik a neve, kivéve R…."

 

 

Rufus megjegyzése a videóhoz: "Ez milyen szánalom a köbön! Az RTLKlub reklámot csinált az elbaszott új cafeteria-rendszernek, amit a magasabb adók miatt a munkáltatók, a kevés elfogadóhely, a korlátozottabb felhasználhatóság és a nevetséges összeghatárok miatt a munkavállalók is utálnak. Raktak mellé egy pár tényt, adatot, de akkor is rohadt TeleShop hangulata van az egésznek; a végén már azt vártam, hogy felbukkan a kis "(X)" a jobb alsó sarokban, van jön Horst Fuchs "abszolút grátisz"."

 

Megosztás