Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A szabadságharc számai: 320, 10, 700

Az IMF-tárgyalódelegáció egyetlen valódi pénzügyese Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára. A "szakember" ma azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak (nem a Magyar Nemzetnek!):
"Egy elővigyázatossági hitelkeret (PLL) nagyon előnyös lenne Magyarország számára és segítene visszaállítani a piacok bizalmát az ország iránt.
A kormánynak van terve arra az esetre, ha nem születik megállapodás egy új biztonsági hálóról. Nem lenne tragédia – mondta arra az esetre, ha nem jönne létre új IMF-megállapodás.
"

A WSJ olvasói valószínűleg hangosan felkacagtak az hülye magyarokon, amikor ezt elolvasták, nekünk azonban már nincs olyan jó kedvük.

Még egy hónapja sem hittem volna, de a Fidesz tényleg képes, és csődbe viszi az országot. Nem tudom milyen terveket szőnek Orbánék, mert jó tervből nincs sok, rosszabb viszont van bőven, kezdve az MNB devizatartalékának lenyúlásával, amiből a pletykák szerint az önkormányzatok adósságait fizetnék ki.

Új rekordon az euró, 320 forint felett:

A magyar állampapírok másodlagos piacán tovább emelkedtek a hozamok, melynek következtében a 10 éves államkötvény hozama átlépte a 10%-os szintet. (Erre legutóbb 2009 nyarán volt példa. Berlusconi akkor mondott le, amikor az olasz állampapírok hozama átlépte a 7%-ot.)

Meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az úgynevezett öt éves CDS-felár 682 bázispont (6,82 százalék) környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után, de napközben már elérte a 700 pontot is.
Magyarul a piac jelenleg 50 százaléknál nagyobb esélyt ad arra, hogy a magyar állam 5 éven belül csődöt jelent.

(ábrák: portfolio.hu)

A kérdés csak annyi: meddig húzhatjuk?

Az elemzők szerint pár hónapunk van még:
"Már 9 százalék feletti hozamszintnél fenntarthatatlan a magyar adósság finanszírozása. Kilenc százalék feletti hozamnál már olyan nagy költségvetési megszorítással lehetne csak ellensúlyozni a hozamemelkedés miatti kiadásnövekedést, hogy az súlyosbítaná a recessziót, a GDP-arányos államadósság pedig emiatt növekvő pályára kerül. A hosszú futamidejű magyar állampapírok hozama szerdán bőven 10 százalék fölé szaladt. 2010 májusában, a kormányváltáskor a kötvényhozamok 6-7 százalék körül mozogtak, 2011 első napjaiban 7-8 százalék között ingadoztak, október elejéig kisebb kilengésektől eltekintve a 6,3-7,5 százalékos tartományban mozogtak, majd októbertől fokozatosan emelkedtek a mostani bőven 10 százalék feletti tartományba."
 
Mindenesetre a kormány nem aggódik, nem életbevágó az IMF-megállapodás, mindenki a helyén van, mindenki teszi a dolgát, új alkotmány van, új rendszer van, jönnek a számok, meglesz a szabadságharc eredménye: győzelem, ez nem is lehet kérdés!

Már nem csak a felső-, hanem a középosztály is igyekszik külföldre vinni megtakarításait – mondta az m1 Ma reggel című műsorában Karagich István. A BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó vezetője kijelentette: a magyarországi privát banki ügyfelek néhány ezer eurós összeget visznek ki, de miután több tízezer emberről beszélünk, összességében a tőkekivitel meghaladja az 50 milliárd forintot.

Nem nagyon veszik a magyar állampapírokat, amit vesznek, arra is vállalhatatlanul magas a hozam.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Írjunk ki egy PR-tendert
"az állampapírok kibocsátását és értékesítését támogató új kreatív koncepció tervezésére, nyomdai anyagok és elektronikus reklámok előkészítésére, film- és rádiószpotok előállítására, továbbá ezen anyagok mutációinak elkészítésére és az adott média felé történő továbbítására. Az Államadósság Kezelő Központ felsorolt feladatok alapján a nyertestől a kreatívkoncepció és a többféle felületre tervezett kreatívokon túl a magyar állampapírokra névjavaslatokat is vár."

PR-ügynökség legyen a talpán, aki megoldja a feladatot! Mindenesetre várom a reklámot a tévében, hogy "ne ételkonzervet vegyen, hanem magyar állampapírt, mert Magyarország így újul meg!"

A friss Lázár János interjúból ki is derül, hogy nem kell aggódni, egyre több ország ismeri fel, hogy mennyire kurva jól csináljuk a gazdaságpolitikát:

"-Van még egy versenyképes termékünk.

-Micsoda?

-Az unortodox gazdaságpolitika.

-Abban se vagyunk rosszak, egyre több a követőnk.

-Meddig tart még a szabadságharc?

-Minden szabadságharc addig tart, amíg győz vagy amíg le nem verik. A miénk leverésén sokan, nagy erővel dolgoznak, de tartjuk magunkat.
(…)

-Márciusban milliárdos hitelpakkot kell törlesztenie Magyarországnak, ami EU-s és IMF-es segítség nélkül nem fog menni. Barroso, az Európai Bizottság elnöke feltételeket szabott minapi levelében, melyeket Orbán Viktor elutasított. Ön nem tart attól, hogy Orbán túlfeszíti a húrt, egyszer csak elegük lesz belőlünk a brüsszelieknek, és államcsődbe taszítva lehúznak bennünket a vécén?

-Eddig is törlesztettünk. Sőt, mi még csökkentettük is az államadósságot. Képzelje el, ma milyen lenne a helyzet, ha a kormány nem vitte volna lejjebb hét százalékkal az államadósság mértékét?

-Amit megevett a forint értékvesztése. Ami megint csak azt jelzi: Orbán túlfeszíti a húrt.

-Orbán nem túlfeszít, hanem küzd. Az önállóságért, a szabad cselekvésért. Azért, ami miatt Magyarország rendszert váltott. Magyarországot nem lehet lehúzni sehol, ezt a szovjetek is megtanulhatták ötvenhatban.
(…)

-A következő két-három hónapban mekkora az esély a magyar államcsődre?

-Semekkora.

Ki lehet jól jönni egy államcsődből?

-Nem lesz államcsőd.

-Nincs is rá forgatókönyv?

-Magyarország három évtizede az IMF tagja. Mindig időben törlesztettünk, és ezután is fizetni fogunk.
(…)

-Arról mit gondol, hogy a mindenkivel harcban álló Orbán helyett 2014-ben kompromisszumkész, Nyugaton elfogadott miniszterelnök-jelölttel kéne nekivágjon a választásoknak a Fidesz?

-Látom, az Irónia-csomag után a végére hagyta a Képtelenség-csomagot. Az ellenzék és az elmúlt másfél év gazdasági döntéseinek kárvallottjai érdekeltek abban, hogy bizonytalanságot keltsenek a jobboldalon és feltörjék a kétharmados többséget. Megjegyzem, mind az ellenzék, mind a kárvallottak erős kisebbségben vannak a magyar társadalommal szemben. Szóval a bomlasztás esélytelen. A Fidesz összetartására ma egyetlen ember képes: Orbán Viktor. Nincs más integráló és vezetőképes személyiség, akit a párt jobb- és balszéle is elfogadna. 2014-nek egész biztosan vele futunk neki, és hiszem, hogy Orbán Viktor ma az egyik erőssége Magyarországnak."

Még egy kis kitartást uraim, közel a győzelem, egyre jobbak a számok!

Friss:
Időközben megjött az NGM-közlemény:
"A forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Az IMF board-ja január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában."

Kár, hogy nem Selmeczi "almát a körtével" Gabika nyilatkozott az új rekordokról …


 

Megosztás