Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Csak egy óráig lehetett dohányozni a kaszinókban

A forradalmi törvényhozás egyik legszebb vadhajtására bukkantak a Füstírtók:

"A Parlament alkotmányügyi bizottsága 2011.december 30-án a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslathoz (!) egy zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be. Ennek értelmében a nemdohányzók védelméről szóló 1999. évi XLII. törvény (Ndv.)  2. § (3) bekezdésének változtatására azt javasolták a képviselőknek, hogy a kaszinókban a jövőben dohányzóhely kijelölése nélkül is lehessen dohányozni. Lehet persze azon morfondírozni, mennyire etikus, hogy miközben a kormánypártok korábban elfogadták a kocsmák népének dohányzási tilalmát előíró Ndv. módosítást, addig a gazdag szerencsejátékosok számára tovább engednék a füstölést. Főleg az alkotmányügyi bizottság lobbizása meghökkentő, hiszen aligha kell bizonygatni e javaslat alkotmányellenességét. Diszkriminál szegény és gazdag dohányosok között, ráadásul a kaszinókban dolgozókat és az ott játszó nemdohányzókat arra kötelezi, hogy veszélyeztessék az egészségüket.

Minden esetre a Parlament 290 szavazó tagja közül 250 képviselő még aznap (!) 2011. 12. 30-án megszavazta ezt a módosítást is. Schmidt Pál köztársasági elnök igencsak otthonosan mozoghat a vízimű-szolgáltatás kérdéskörében, hiszen néhány órával a szavazást követően már alá is írta azt. A Magyar Közlöny Lap-, és Könyvkiadó Kft. is biztosra vette, hogy a köztársasági elnök nem sokat vacakol a szignálással, hiszen 2011. december 31-én már meg is jelentette az új, 2011. évi CCIX törvényt, benne a kakukktojás 91. paragrafust az Ndv. módosításával. Így történhetett, hogy a magyar jogalkotásban alighanem csúcsnak számító sebességgel, benyújtását követő alig több mint másfél nap múlva – a törvény rendelkezése szerint 2011. 12. 31-én 23 órakor – hatályba lépett a kaszinó-dohányzást megengedő törvénymódosítás.

Csakhogy az Ndv-t egy másik törvény a 2011. évi XLI. törvény is módosította, amit a Parlament 2011. április 26-án fogadott el. Eszerint 2012. január 1-től az Ndv. 2. §-a helyébe egy új 2. § lép, s ebben a kaszinókra vonatkozó dohányzási lehetőség bizony nem szerepel. Alighanem világcsúcs született azzal, hogy a 2011. december 31-én 23 órakor hatályba lépett, a kaszinókban korlátlan dohányzást megengedő törvényi rendelkezés mindössze egyetlen óráig volt hatályban. Az csak sajtótalálgatás, hogy Magyarország egyik legnagyobb szivarkereskedője a vele egy házban lakó, és szoros baráti viszonyban álló Rogán Antalnál lobbizott volna a kaszinódohányzás teljes liberalizálása érdekében. Elvben megbízhatóbbnak tűnhet,  ha az erre javaslatot tevő  módosító indítvány tömör indoklását idézzük teljes terjedelemben:  A zárószavazás előtti módosító javaslat alapján játékkaszinóban is lehet dohányozni kijelölt dohányzóhely hiányában. Kár, hogy az indoklás szöges ellentétben áll a javaslattal, hiszen utóbbi éppen azt célozta, hogy ab ovo ne kelljen dohányzóhelyet kijelölni."

Ki tudja észben tartani ezt a sok törvénymódosítást?!

Én még azért azt is hozzátenném, hogy Magyarországon nem sok kaszinó van, egészen pontosan három: az egyik Andy Vajna kormánybiztosé, a másik kettő közül egyikben többségi, a másikban résztulajdonos az állami Szerencsejáték Zrt.

Ugye most már értjük, hogy került bele ez apró módosítás a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényjavaslatba?

Megosztás