Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A zsarolás nyelve vagy érdekérvényesítés

Felgyorsultak az események, nyakunkon január elseje. Nemcsak hogy új alkotmányunk lesz ezen a napon, hanem a magyar egészségügy is zuhan egyet, ha addig nem sikerül meghúzni a vészféket. Hogy életbe lép-e a letétbe helyezett 2600 felmondólevél, még most sem tudni.

A kormány mintha az utolsó pillanatban kapcsolt volna, egyfelől akciótervet készítenek a betegellátás biztosítására, aminek talán nem a két ünnep között kellett volna nekiállni, másfelől új ajánlatot tettek az orvosoknak.

A szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor is kitért a helyzetre, végre hozzá is eljutotta hírek:
"Én a zsarolás nyelvét nem beszélem. Ha sztrájk vagy ellenállás lesz, akkor is megoldjuk a betegellátását, Az egészségvédelmi akciócsoportok már fel is álltak, mert nem állhat elő olyan helyzet, hogy Magyarországon nem működik az egészségügy. Annyit kérek az orvosoktól, hogy lássák be: egy kuplerájt örököltünk, addig nem tudok jó lelkiismerettel foglalkozni az orvosok bérével, amíg a kórházak adósságban úsznak. 2012-re nézve van annyi pénz, hogy elfogadható béremelést tudjunk adni azoknak az orvosoknak, akik valóban a magyar egészségügyben akarnak dolgozni."
 
Érdekes, Gaskó István nyelvét beszéli a miniszterelnök úr, ki is pengetett 5 milliárdot nekik villámgyorsan.

Szerintem a kormány végig azt gondolta, hogy az orvosok blöffölnek, és nem lesz semmi, minden megy tovább 2012-ben, megkérjük őket, hogy még egy kicsit tartsanak ki, aztán rendeződik a helyzet. Végül is ez van a fenti interjúban is.

Csakhogy lehet, hogy már nincs tovább.

Veszprémről szivárgott ki eddig konkrét adat, hogy a veszprémi telephelyen dolgozó  orvosok  közel  kétharmada helyezte letétbe a felmondó nyilatkozatát.
Rácz Jenő, a kórház vezetője viszont úgy nyilatkozott a Ma Reggelben, hogy nem hiszi, hogy a kórház 1700 dolgozójának a 70%-a felmondana.

Dénes Tamást, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) helyi szervezetének elnökét kérdeztük meg, hogy mi a helyzet Veszprémben:

"Főigazgató Úr nem volt a tények ismeretében amikor azt nyilatkozta, hogy nem tartja elképzelhetőnek, hogy igaz legyen az, ami egy országos napilapban jelent meg, egy velem készült interjú kapcsán, hiszen ott a következő szerepelt:
"Különleges egyetértés jellemzi a Veszprém megyei kórház orvosainak többségét: a veszprémi telephelyen dolgozók körülbelül kétharmada helyezte ügyvédi letétbe a felmondólevelét."

Soha nem beszéltem az 1700-as összdolgozói létszámról, hanem csak a veszprémi telephely orvosairól. Főigazgató Úr téves állításai alkalmasak lehettek arra, hogy megtévesszék a kedves TV Nézőket.

Barátaimmal együtt begyűjtöttük egyik alapszakma dolgozóinak 100 százalékát, másik három alapszakma kb. 2/3-át, egyik kis szakma 90 százalékát. Ez amiről én biztosan tudok. Ez bőven elegendő céljaink elérésére. Lehetnek és vannak mások is , akikről én nem tudhatok (tekintettel az akció anonimitására), így az esetleges arány meghatározásakor a Rezidens Szövetség véleményét vettem alapul.

Lehet számháborúzni, de ezzel a lényegről tereljük el a figyelmet: egyre kevesebb az orvos és szakdolgozó Magyarországon, egyre többen vándorolnak el, amivel párhuzamosan csökken a beteg ellátás színvonala. Mi ezt szeretnénk megállítani. Nem célunk az elvándorlás, ellenkezőleg mi vagyunk azok a lánglelkű forradalmárok, akik itthon szeretnénk maradni és a magyar beteget gyógyítani a magyarországi viszonyokhoz képest arányos bérért (vagyis nem 85-89 ezer forintért) és munkaviszonyok között.

Az igaz, hogy Veszprémben a túlmunkát 200 százalékon fizetik. Ezt úgy érte el a közösség, hogy kb. 4 évvel ezelőtt 1 hónapig nem vállalt túlmunkát. Nem az igazgatás ötlete volt, hanem nyomásgyakorlással értük el a célunkat.
Tekintettel arra, hogy a jégszívű teoretikusok 20 éves munkássága arra volt elég, hogy az európai unióban hátulról a harmadikok legyünk (lassan minden tekintetben), úgy gondolom, hogy a lánglelkű forradalmárokkal is le kell ülni, hogy megtaláljuk a megoldást."

Dénes Tamás válaszolt a kérdéseinkre:

– Mennyit dolgoztok egy hónapban, és abból mennyi az ügyelet, és mennyi a túlóra? Mennyi a munkaszerződés szerinti béretek?
– Havi 174 óráért én nettó 75-79 ezret keresek. A heti 40 óra fölött kötelezhetnek még 8 órára és ezen felül jön az önként vállalt túlmunka. Az új munka torvénykönyve szerint mar heti 2×8-ra kötelezhetnek. Általában egy hónapban 5 ügyeletet vállalok (mindenkinél más) ez azt jelenti, hogy kb. 250 órát dolgozom és így fogok keresni 150 000-et. Nálunk a túlmunkát 200 százalékon fizetik (4 évvel ezelőtt harcoltuk ki, túlmunka nem végzésével, máshol például Szombathelyen 70 százalékkal jutalmazzák, hogy feláldozod a hétvégédet- ha nem vállalunk túlmunkát, akkor a rendszer összeomlik).

– Mi lesz ha nem lesz megállapodás? Két hónap felmondási idő, és febr. 29-én game over? Mi lesz március 1-én? Összeomlás?
– Febr.29-én lejár a felmondási idő, hogy mi lesz márc. 1 -én azt nehéz megjósolni. A kormány feladata az egészségügyi ellátás biztosítása. Mi egyszerű katonák vagyunk ebben a háborúban. Nem mi hozzuk a döntéseket.

– A 2600 letétbe helyett felmondás csak orvosoké? Mi lesz a többi egészségügyi dolgozóval, nővérekkel, ápolókkal?
– Igen, az csak orvosoké. A szakdolgozói kamarát és szakszervezeteiket kell megkérdezni, hogy miért nem csatlakoztak az akciókhoz. Sok nővér érdeklődik…keressük a megoldást.

– Mi van a hálapénzzel? Évente a becslések szerint 100 milliárd forint hálapénzt hagyunk a kórházakban. Ez bőven fedezné a fizetésemelést.
– Barátaimmal csináltunk egy egyesületet. Beadtuk az OVB-hez azt a népszavazási kezdeményezést, hogy "a szja törvényben szereplő hálapénz adása és elfogadása büntethető legyen Magyarországon" – elutasították. Alkotmánybíróság szintén – vagyis nem mi, hanem a kormány akarja fenntartani a hálapénz intézményét. Ha tiltanák, akkor nem 2600 aláírás lenne letétben, hanem 11000. Megbecsülni a hálapénz mértékét lehetetlen. Nálunk a sebészeten mindenki beadta a felmondást, és sok más helyen is, akkor hogy van ez, hogy nálunk csapódik le a hálapénz? Azt sem szabad elfeledni, hogy ez egy elfogadott jelenség Magyarországon és nem az egészségügyi dolgozok hívtak életre..
 
– Alig van pár óra hátra az évből, lesz megegyezés?
– Habar a sajtóban megjelent, hogy megegyezés született, ez nem igaz. Most zajlik az egyeztetés a felek között. A felmondó nyilatkozatot letétbe helyezők jó része a mellett van, hogy csak akkor ne aktiválódjanak a felmondó nyilatkozatok, ha a kormány garanciát vállal, hogy ebben a kormányzati ciklusban teljesíti a bérköveteléseket (is) …
Orban Viktor miniszerelnök Úr úgy fogalmazott : "kuplerájt örököltünk" – kérdem én ki itt a madame és ki a kurva???

Megosztás