Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Milyen szép karácsonyi ajándék!

A Ferencvárosnál elég volt betenni a december 23-i Magyar Közlönyt a karácsonyfa alá:

"A Kormány
1. az állami vagyon gyarapításával kapcsolatos célkitűzésekkel összhangban felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy együttesen tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Budapest, IX. kerület 38293/75 hrsz. alatt nyilvántartott, természetben 1091 Budapest, Üllõi út 129. és 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 34–36. szám alatt található ingatlan nettó 5 000 000 000 forint, azaz nettó ötmilliárd forint ellenérték fejében (…) állami tulajdonba kerüljön;

3. felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy az 1. pont szerinti ingatlan megvételéhez szükséges forrás biztosításáról gondoskodjon annak érdekében, hogy az abból fedezett vételár kifizetése 2011. december 31-ig megtörténjen;

4. az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 24. § (2) bekezdés e) pontja alapján úgy dönt, hogy az 1. pont szerint a Magyar Állam tulajdonába kerülő (…) ingatlant az alább megjelölt gazdasági társaság vagyonkezelésébe adja, és az ingatlan vagyonkezelésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. versenyeztetés mellőzésével 50 éves határozott időtartamra kössön vagyonkezelési szerződést a FRADIVÁROS Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársasággal." 

Két hete éppen arról írtunk, hogy 20 milliárd forintot osztottak ki a magyar focinak a társasági adó felajánlásokból, ez a pénz így a költségvetésből ugyebár eléggé hiányzik.

Most viszont 5 milliárdért az állam közpénzből megvásárolja a Fradi-pályát Kevin Mccabe-től.

Van pár kínzó kérdés:
A jelen gazdasági körülmények között kell-e az államnak közpénzt fektetni a magyar labdarúgásba? A profi labdarúgásba is, vagy csak a tömegsportba és az utánpótlásba?

A jelen gazdasági körülmények között kell-e az államnak 20 milliárd forintot költeni a Fradira? (5 milliárd most az ingatlan visszavásárlására és 15 milliárd az új stadion építésére.)

Ezzel ismét sikerült tennünk egy jó nagy lépést a boldog 70-es 80-as években, újra van állami focicsapat, a Fradi, élén a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor.
Hurrá …

Természetesen semmi összefüggés Kubatov Gábor személye és a 20 milliárd állami forint között, amit beleöl az állam a Fradiba.
 
Fürjes Balázs kormánybiztos szerint:

"A Ferencváros a kulturális örökségünk része, nemzeti kincs. A nemrég elhunyt futballóriás, Albert Flórián is egész életében ebben a klubban játszott. Ha valaki a magyar sportkultúra-történelemnek utánanéz, akkor ebben nagyon jelentős dolgok kötődnek a Fradi és a ferencvárosi foci nevéhez. Itt történt egy súlyos hiba 2008-ban: eladták a stadion ingatlanját és a Ferencváros részvényeit.

Ha megnézi az első osztályú labdarúgást, akkor szinte minden klubnak a stadionja állami vagy önkormányzati tulajdonban van, és az adott futballklub kezeli. Magyarországon a gazdaság és a foci nem tart ott, hogy a magántőke jelentős építési költséget vállalhatna a megtérülés reményében, ahogyan, mondjuk, Németországban vagy Angliában. Ezt az állapotot kell a Fradinál is helyreállítani. Láthatóan nem vezetett sehová, zsákutca volt, hogy az angol tulajdonosnak eladták. Kötöttek vele egy olyan szerződést, amelyben van fejlesztési kötelezettség, de ennek a nem teljesítése semmilyen következménnyel nem jár. Az angol tulajdonos bizonyos fejlesztéseket, bizonyos munkákat elvégzett, de azt az igazi várt eredményt, hogy megújul a Fradi-stadion, és lesz egy új stadion, azt nem végezte el. Igazából veszteséget veszteségre halmoz, és magának sincs ereje tovább a Fradit fenntartani."

Annyi változott 1998-hoz lépest, hogy nem Torgyánnak passzolták le a Fradit, hanem a sokkal eszesebb Kubatovnak. Aki meg is kezdte a szponzorok felkutatását.

Fürjes Balázst amúgy cáfolnám:

A Győri ETO tulajdonosa nem az állam, nem az önkormányzat, hanem a Quaestor-csoport. Ezek a bolondok osztottak-szoroztak, számoltak, beruháztak és kockáztattak – a saját pénzükből.
50 milliárd forintból húzták fel az ETO-parkot, ami az új stadionból és az edzőközpontból, a klubházból, százszemélyes utánpótlás-kollégiumból, szórakoztató és kereskedelmi centrumból, a luxusirodákból, valamint egy négycsillagos konferenciahotelból áll. És a kereskedelmi egységek bevételeiből finanszírozható a focicsapat.   

ui:
Négy nap múlva, január 1-én 2600 orvos felmondása életbe lép, mert se Szócskánál, se Lázár Jánosnál nem sikerült eredményt elérni a bérrendezésük ügyében. Most utolsó lehetőségként Orbánnak írtak levelet. Két hónap felmondási idő után, március 1-én ők már nem fognak dolgozni.

De lesz állami Fradi, vadiúj stadionban.
(A 20 milliárd forintból bőven kijönne a 10 000 orvos havi plusz bruttó 100 ezer forintja.)

Megosztás