Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Matolcsy György tanácsai karácsony előtt életmódról, táplálkozásról

Karácsony előtti utolsó poszt.

Matolcsy Gyurinak két leminősítés közben szerencsére még van arra ideje, hogy a Heti Válasz oldalán megossza csodálatos gondolatatait a világgal:
Miért más a jólét és a jóllét?
Mi jóllétünk öt legfontosabb forrása?
Hogyan élhetünk jobb és boldogabb életet?

"Az emberek 66 százaléka a jóllét öt forrása közül legalább egyben jól áll, de csak 7 százalékuk teljesít jól mind az ötben. Sajnos azonban ha az öt közül egyikben rosszul állunk, az lerontja a többi hatását, és csökken a jólléti szintünk.

Jóllétünket legerősebben a munka befolyásolja: erősebben, mint a pénz vagy egészség. Ha szeretjük a munkát, amit naponta végzünk, akkor jó esélyeink vannak arra, hogy jól érezzük magunkat a világban. Ha valaki egy éven túl munka nélkül van, erősebben csökken jólléte, mint egy válás vagy családon belüli elhalálozás esetén: öt év alatt sem tér vissza a korábbi jólléti szintje, szemben a családi tragédiákkal, amikor három év alatt helyreáll a jóllét érzése. A rossz munkahelyek, ezen belül a komisz és nemtörődöm főnökök ölni képesek, betegítenek és fordítva: egy jó főnök – olyan munkahelyen, ahol erős oldalunkat használva naponta vannak sikereink – felér egy jó orvossal.

A jóllét második forrása a család, a barátok, az emberi kapcsolatok. Egy barát szokásai – dohányzik, túlsúlyos vagy sportol, egészséges ételeket eszik – 15 százalékkal növelik vagy csökkentik boldogságérzésünket, de a barátunk barátja is, akit nem ismerünk, 6 százalékkal. Láthatatlan szálakkal össze vagyunk kötve másokkal, az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint a gének. Napi hat óra társas kapcsolatra van szükségünk: ez lehet közös munka vagy sport, e-mail, telefon, munkahelyi kávézás, bármi.

Csak harmadik helyen áll pénzügyi jóllétünk. A gazdagabb országokban magasabb a jóllét mutatója, de a jövedelem és vagyon nagyságánál sokkal fontosabb a pénzügyi biztonság. Elhibázott az eladósodással megcélzott vagyonfelhalmozás, mert az adósság lelki nyomása elveszi a jóllét érzését. Jóllétünk emeléséhez jobb élményekre költeni, mint tárgyakra, jobb megtakarítani, mint költeni, és jobb másoknak adni, mint magunkra költeni.

A fizikai állapot is fontos. Napi húsz perc fizikai gyakorlás, napi hét-nyolc óra alvás, nem kevesebb, de nem is több, sok egészséges étel – minél sötétebb piros, zöld, lila zöldség és gyümölcs, kevés cukor, telített zsír, só – megőrzi egészségünket.

Végül az ötödik: ha visszaadunk valamit a közösségeknek, amelyekben élünk, – lakóhely, nemzet, gyülekezet, civil háló – saját jóllétünket is emeljük.

Ha mi jobban érezzük magunkat a világban, mindenkinek jobb lesz."


Ha Matolcsy Gyuri a barátom barátjának a barátjának a barátja, akkor hány százalékkal csökkentette a boldogságomat Matolcsy Gyuri???

Ehhez már tényleg nincs mit hozzátenni … ez egy középkori agyműtét a közép-európai fordítókorongon.

Aki még nem látta:
Kilenc másodpercben sikerült egy lelkes amatőrnek összefoglalnia Matolcsy Gyuri elmúlt másfél évének teljes munkásságát:

 

Megosztás