Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Matolcsy újraszámolta a költségvetést

No, miután múlt pénteken végre Orbán megadta a zöld lámpát a teljesen irreális számokon nyugvó költségvetés újratervezésére (1,5%-os növekedés, 268 forintos euróárfolyam), Matolcsy Gyuri és lelkes csapata turbó üzemmódba kapcsolta magát és újratervezte a számokat.
Mondjuk ilyen gyorsan megbukott költségvetést még nem láttam, hiszen még meg sem szavazták.

"Matolcsy György kijelentette, hogy jövőre tartják a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt, ennek érdekében a költségvetést 299 forintos euróárfolyammal és fél százalékos várható növekedéssel számolták újra. Mindez 320 milliárd forintos lyukat üt a költségvetésen, amiből 200 milliárdot az országvédelmi alapból tömnek, a fennmaradó 120 milliárd forintot pedig három forrásból fedezik." – ismertette az új sarokszámokat.

Ez azt jelenti, hogy a 2012-re tartalékolt pénznek annyi, ha bármi nem a tervek szerint alakul (márpedig sosem szokott úgy alakulni), akkor itt állunk pénz nélkül.

Az olyan kiadásokhoz, mint az MTVA 77 milliárdos támogatása, vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 35 milliárdos támogatása szent és sérthetetlen (együtt benyelnek vagy 110 milliárdot!), így más területen kutakodtak Gyuriék:

1. 52 milliárdot zárolnak a minisztériumok költségvetéseikben. Vagyis majd jövőre megmondják, mire nem fog pénz jutni.

2. Tovább emelik a dohány jövedéki adóját, ebből 20 milliárdot várnak.

3. 48 milliárd forintot hoz, hogy a kormány döntése szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó pénztártagok (3%) a munkavállalói nyugdíjjárulékot az állami nyugdíjkasszába fizetik meg 2012 januárjától és a következő években is, ez 48 milliárdot hoz.
Tavaly ősszel ugye úgy döntött az Orbán-kormány, hogy 14 hónapig, vagyis idén decemberig a tagdíjakat az államkasszába irányítja, de 2012-ben már visszaáll a normál rend, és a pénztárba megy a pénz. Nos, mégsem.
"10%-os munkavállalói járulékot az állami kasszába kell fizetni kötelezően" – tett hozzá Matolcsy.

És még egy szög a szegény manyup tagok koporsójába: "átgondolják, hogy milyen játékszabályok vonatkozzanak a bent maradókra." – mondta Matolcsy. 
Hát, vannak tippjeim mik lesznek az új játékszabályok …

Sőt: Kérdésre válaszolva a miniszter ezt mondta, hogy "épp a hatalmas bevételkiesés miatt ám a magánpénztárak jövőjét újra át kell gondolni. Az egyik megoldás lehet az átlépés újbóli megnyitása."

Bakker, ha az állam évekig ellopja a befizetett pénzt, jó hogy nem lesz pénz a manyup számlákon.

Megosztás