Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Újratervezés

Nem, ismétlem nem lesznek megszorítások.

Vagy ha mégis, biztosan nem úgy fogják hívni…

Orbán pénteken sütötte el a "márcsakegykicsitkellkibírnidemajdutána…" közhelyet, amivel évtizedek óta etetik a népet a magyar politikusok.

A 2012-es esztendőt "túl kell élni", és akkor 2013 már jobbnak bizonyulhat vélekedett. A miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az eurózóna lassuló gazdasági növekedése miatt Magyarországon is újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket.

Ugyanez az Origo szerint így hangzott el: "2012 első fele nagyon nehéz, de a második fele könnyebb lesz, és ha a kormánynak sikerül működésbe hozni a magyar növekedési tervet, akkor 2013-ra a német gazdasági növekedést elérő vagy meghaladó növekedést produkálhat a magyar gazdaság. Ennek érdekében Orbán szombatra összehívta a gazdasági minisztert és a gazdasági államtitkárt.
"Úgy hívják a GPS-en, hogy újratervezés, újra kell fogalmazni a pénzügyi terveinket" – mondta Orbán, aki szerint át kell gondolni a jövő évi költségvetést. A növekedési előrejelzéseket lejjebb kell hozni, de szerinte Magyarországnak nincs mitől félnie."

Aki volt olyan mazochista, hogy tegnap este az M1-et nézte, az láthatta, ahogy a gyűrött arcú miniszterelnök részletesebben beszél az újratervezésről.

"A büdzsé átalakításáról Orbán Viktor kifejtette: ennek egyik oka az, hogy az eurózóna gazdaságai rosszabbul fognak teljesíteni jövőre, mint korábban, a másik pedig az, hogy ha az euróövezet országai nem tudják megerősíteni a közös pénzt – és úgy tűnik, ez lassan halad -, akkor annak kedvezőtlen hatása lesz a forint árfolyamára.

(Lassan halad…. Micsoda vastagbőr! Melyik is volt az első EU-s ország, amelyik beintett Brüsszelnek?)

Ezért az egész 2012-es költségvetést más euró-forint árfolyamon kell kiszámolni, mint amivel a benyújtáskor kalkuláltak. "Ez a két tényező visz bennünket abba az irányba, hogy számoljuk újra a költségvetést, és igazítsuk hozzá a mára kialakult európai állapotokhoz, és csak reménykedhetünk abban, hogy év közben majd ezt nem kell megtenni" – mondta.

(Csak reménykedhetünk?! Hát a híres neres öntudat?! Mégiscsak Brüsszel diktál, az EU-tól függünk?! Hja, kemény lehet ezzel szembenézni….Ködös álmoknak fuccs, választóknak magyarázkodás indul.)
   
Az előzetes tervek szerint a 2012-es növekedést a 1,5 százalékról "legalább a 0,5 százalékig le kell vinni, de ez a felső határ, lehet, hogy inkább ez alá", a forintárfolyamot pedig jelentősen meg kell emelni – közölte a kormányfő, hangsúlyozva azonban, "a dolog nem annyira vészes, mint amilyennek látszik", mert az eredetileg benyújtott büdzsét is jelentős tartalékkal tervezték. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a tartalék szintjét, amennyire lehet, szeretné megtartani."

Tehát nem kell izgulni, mert van tartalék. Igen ám, de ahhoz nem akar nyúlni. Akkor viszont mégiscsak izgulhatunk: kiadáscsökkentéssel vagy adóemeléssel fogják kiigazítani a büdzsét? Jaj, mindjárt lerágom a körmöm…

Bár megmondta a Miniszterelnök Úr, hogy semmi ok az aggodalomra.

„Teljes nyugalommal mondhatom Magyarország polgárainak, hogy nincs mitől tartaniuk. Magyarország meg fog állni a lábán, és el fogjuk érni a kitűzött céljainkat.”

Friss:   Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elárulta, hogy még 200 milliárd forintot kell előteremteni, hogy tartható legyen az eredeti jövő évi hiánycél.

Megosztás