Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megmutattuk Brüsszelnek, hogy milyen az unortodox szabadságharc!

"Nem sikerült megszerezniük az európai uniós vezetőknek mind a 27 tagállam támogatását, hogy módosítsák a Lisszaboni Szerződést annak érdekében, hogy szigoríthassák az euróövezeti országok költségvetési politikáját.
Két ország – Svédország és Csehország – kormányfője parlamenti felhatalmazást kér a csatlakozáshoz, ketten ellenezték: az egyik Nagy-Britannia, a másik Magyarország
." – ma reggeli friss hír.

Tegnap azonban még azt mondta Orbán, hogy "a magyarok mindig is európaiak voltak, szeretik Európát és a közös valuta mellett vannak."

Tegnapelőtt
pedig azt, hogy "bár mi nem vagyunk tagja az eurózónának, mégis azért érdemes szorítanunk, hogy az eurózóna országainak miniszterelnökei megegyezésre jussanak. Az biztosnak látszik – és a magyar nemzeti érdekekkel is egybeesik -, hogy a közös pénz, az euró mögé közös költségvetési gazdálkodást és szigorú gazdálkodási elveket helyeznek majd az eurózóna tagállamai."

Orbán még a magyar diplomatákat is meglepve mondott nemet.
De mire is mondott nemet?

1. A költségvetések közös ellenőrzésének szigorítása, és a túlköltekezők hatékonyabb megbüntetése.

2. A tagállamoknak az alkotmányaikba bele kell írniuk az eladósodási plafont (60%).

3. A GDP három százalékát meghaladó költségvetési hiányt elérő tagállamokkal szemben automatikusan szankciók lépnek életbe.

4. Legfeljebb a GDP fél százaléka lehet a tagállamok elsődleges költségvetési hiánya.

5. Minden tagállam október 15-ig elfogadás előtt, véleményezésre és szükség esetén korrekciós javaslatok tételére Brüsszelbe küldi majd a költségvetése tervezetét.
 
A pontokból látható, hogy ezek egyszerűen elfújnák a szabadságharc pislákoló lángját, így Orbán egészen egyszerűen elsunnyogta a megállapodást, és mivel mindenki Anglia és David Cameron "nem"-e körül fogott, nem is mondott semmit arról a tanácskozás résztvevőinek, hogy miért is nem mondunk igent.

A 60%-os adósságplafon a január 1-től hatályos alaptörvényében szerepel is, az adósságcsökkentés kötelezettségével együtt, vagyis mi már megelőztük az EU-s döntést, viszont éppen a múlt héten nyújtotta be Matolcsy a saját, még életbe sem lépett alkotmányuk módosítását, miszerint ez csak 2016-tól lenne érvényes. Addig mehet tovább a móka. Így elég kellemetlen lenne, ha EU-s előírásra mégis életbe kellene léptetni.
Nekünk Brüsszel nem diktálhat!

"Egyelőre nem látom a rációját annak, hogy Magyarország kimarad azokból a válságkezelő intézkedésekből, amelyekbe az uniós államok többsége beleegyezik, nem látom a magyar különállás létjogosultságát, illetve azt, hogy mit veszítenénk azzal, ha belemennénk" – reagált az esetre Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.

Az unortodox gazdaságpolitikának szüksége van a "trükkök százaira", amit ezek a pontok erősen korlátoznának, ez pedig nem megengedhető, még ha ez azzal is jár, hogy keresztbe teszünk az EU gyors megmentésének.

Képzeljük el, hogy Matolcsynak el kellene vinni az előzetes költségvetést Brüsszelbe, ahol kidekorálnák piros filccel és visszadobnák csuklóból….

Az unortodox közgazdászguru mesterművét hogy értenék meg az ortodox fellegvárban?!

Az indoklásra hajnalban nem került sor, viszont időközben megjött.
"Az eurozóna tagállamai javasolták, hogy azok az országok is csatlakozzanak a megállapodáshoz, akik nem tagjai az övezetnek. Ez viszont érinti a szuverenitás kérdését, azaz Magyarország nemzeti önrendelkezésének kérdését. Szigorúbb szabályokat jelent, vétójogot veszít el, aki csatlakozik és így tovább… És az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek … döntést kell hozni ebben az kérdésben. Örülök, hogy az eurozóna tagállamai megállapodtak abban, hogyan kezelik az övezet válságát. De a csatlakozás a zónán kívüli EU-tagok számára szuverenitási kérdés. A magyar parlamentnek még bőven van ideje dönteni a kérdésben."

Nos, egy valami biztos nincs: idő.

Ja, Orbán ezt az indoklást csak az MTI-nek mesélte el, mivel "a stábja hazaküldte az újságírókat, mondván, a kormányfő csak délután találkozik velük, majd Orbán exkluzív sajtótájékoztatót tartott az MTI-nek."
Szörnyű, hogy már csak az MTI az egyedüli megbízható mikrofonállvány …

Ennél csodálatosabb bullshitet rég olvastam, mintha Orbánnak bármit is jelentene az Országgyűlés a 265 bólogató senkiházival. (Ahol éppen a következő veretes törvényjavaslaton dolgoznak, többek közt.)

"A mandátuma nem terjed ki erre" … eszem-faszom megáll, hogy ilyenkor nem tudnak neki oda egy 100 faktorú naptejet. Orbán Viktor mandátuma mindenre kiterjed, az van és úgy van amit és ahogy ő akar, nem számít se ember, se törvény, se alkotmány.

Hoppá, Szijjártó Péter is kinyitotta a száját:
"Az eurózóna államainak nyilatkozatában megfogalmazott javaslathoz történő csatlakozás mélyen érinti a nemzeti szuverenitás kérdését, márpedig a nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben Magyarországon csak a magyar Országgyűlés jogosult dönteni.  A megállapodás tervezett hatálybalépési időpontjának ismeretében a parlamentnek kellő idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezt a súlyos kérdést kellő komolysággal meg tudja tárgyalni."

Talán azért nem kellene szopatni ilyen helyzetben az Európai Uniót, mert nem hinném, hogy ők fogják a rövidebbet húzni …

Ajánljuk a Véleményvezér
friss posztját!
(A festmény: innen)

Megosztás