Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az azori-szigeteki konferencia tanulságai

Bár bizonyára hallottátok-olvastátok, hogy 12 megyei elnök részt vett egy három napos konferencián 4500 kilométerre az Azori-szigeteken a múlt héten. Az ügyet a Blikk pattintotta ki még pénteken, ami tegnapig már Lázár János szőnyegének a szélére juttatta a 12 világjáró elnök urat. 

Az egész csupán 3 millióba fájt, ez annyira pitiáner összeg, hogy ennyiért még a  telefont sem veszi fel egy fideszes képviselő, ha egy módosító indítványt szeretnénk kilobbizni tőle, viszont van pár tanulsága az utazásnak.

Nézzük, hogy a probléma:

1. Hírérték
A kedves választókat az már nem hozza ki a csendes apátiából, hogy például Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégére írták ki a BKV reklámhelyeinek értékesítést több milliárdos értékben, vagy Rogán Antal alsó szomszédja megnyer egy 120 milliós közbeszerzést blogolásra véletlenül éppen Rogán Antal polgármestertől. Viszont két dologra még felkapják a fejüket: a politikusok autóira és utazásaira. Hiába, hogy az összeg mindössze csak negyvenedrésze Rogán blogolós közbeszerzésének, ez az utazás okozott olyan botrányt, hogy bekerült a Híradókba, kényszeredetten nyilatkozni kellett róla még Lázárnak is. "Etikai kérdést vet fel" – nyilatkozta.
Miért, más ügy nem vet fel etikai kérdést?

2. Ha a megyei elnök országgyűlési képviselő.
A 12 megyei elnök közül 10 országgyűlési képviselő. A múlt héten, amikor ők a kellemes klímájú szigeteken koktéloztak konferenciáztak, az Országgyűlés egy sor kiemelt fontosságú törvényt tárgyalt, hajnalba nyúlóan. Botrány is lett a keményen dolgozó képviselőkről készült remek fotók miatt. A képviselő urak nemhogy nem végezték a munkájukat, de ezekről a fontos szavazásokról is hiányoztak.

3. Még mindig nem tudják, hogy mit jelent az, hogy "közpénz".
"Gelencsér Attila kifejtette: három részből áll össze az út költsége; a kint tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette, a repülőjegyek árát a Megyeijogú Önkormányzatok Országos Szövetsége állta, illetve a résztvevők napidíjban is részesültek, amit – Gelencsér szavai szerint – a legtöbben nem vettek fel, de akik igen, már azok is visszafizették."
Az Európai Régiók Gyűlése a tagok, vagyis a megyék/régiók befizetésből gazdálkodik, a megyék pedig közpénzből gazdálkodnak.
A Megyeijogú Önkormányzatok Országos Szövetsége pedig megyék által befizetett tagdíjakból gazdálkodik, ami szintén közpénz.

4. Indoklás
"A 12 megyei elnök részvételét indokolta, hogy ezen a közgyűlésen került napirendre Borsod-Abaúj-Zemplén megye előterjesztése a Páneurópai Roma Stratégia elfogadásáról, amelyet dr. Mengyi Roland elnök, a MÖOSZ társelnöke nyújtott. A közgyűlés az előterjesztést jelentős többséggel támogatta." – írta a hivatalos sajtóanyag.

Ez az ország tele van roma stratégiákkal, a soros EU-s elnökség kapcsán a Balogh Zoltán vezette államtitkárság dolgozta ki az EU-s roma stratégiát, amit el is fogadtak, de olyan jól állunk, hogy emellett még Borsod is kidolgozott egy saját tervet, amihez az Azori-szigeteken kellett lobbiznia 12 embernek.

A potyaútra természetesen mindenki rámozdult, szerintem ha Pozsonyban lett volna a gyűlés, akkor oda szegény dr. Mengyi Roland borsodi elnöknek egyedül kellett volna odautaznia ….

A hivatalos oldalon nem találjuk a nyomát ennek a roppant fontos roma stratégiának, ahogy a Veszprém megyei beszámolóban sem olvashatunk egy szót sem erről.

Hol volt, hol nem volt egy Páneurópai Roma Stratégia, talán igaz sem volt …

Gémesi György nem beszélt mellé, az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy "az Európai Régiók Közgyűlésének a szakmai súlya megszűnt. Amiről a hírek szerint tárgyaltak – páneurópai roma-stratégia – nem létezik."

Sajnos a Google sem leli nyomát ennek a roppant fontos programnak, de ez csak a Google hibája lehet.
 
5. Az önkormányzatok helyzete
Az önkormányzatok több száz milliárdos adóssággal rendelkeznek, csak Pest megyének 16 milliárd adóssága van, jóformán csődben van. Nap mint érkeznek hírek településekről, ahol a gyereke a hideg tantermekben tanulnak, vagy nincs étkeztetés, mert az önkormányzat nem tud fizetni a fűtésért vagy az ételért. Így nagyon visszás, hogy amíg a gyerekek kesztyűben-sapkában dideregve tanulnak, a megyei elnök úr a 20 fokos szigeten nyalja a koktélt. Nem tudom, mit szólna, ha a Városházán kikapcsolnák a fűtést, és a hideg irodában kellene dolgoznia, vagy a gyermeke nem kapna ebédet az iskolában.

6. Magyarázkodás
Itt kezd viccesre fordulni, arra nem volt eszük, hogy a pálmafák árnyékában egyeztessék a sztorikat.

"Az eseményen részt vevő Gelencsér Attila, a Somogy megyei önkormányzat elnöke azt mondta, hogy a közgyűlésnek a romastratégia volt a fő témája, illetve a területfejlesztésről tárgyaltak a szervezet elnökével és főtitkárával. A harmadik napon viszont főképp "sétáltak" és "vásároltak". Nem is tudtak volna előbb eljönni, mert a repülőutat az AER szervezte, így pontosan meg volt határozva az oda- és a visszaút időpontja is."

"Sodródtunk az eseményekkel. Szerinte protokolláris és nem protokolláris programokon is részt vettek, és "amikor tudtak, eljöttek". – Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat vezetője.

"Szívesen maradtam volna itthon" – mondta Gelencsér. A képviselő arra hivatkozott, hogy itthon is lett volna munkája, és amúgy sem szeret utazni."

"Ha kell a világ végére is elmegyek, ha megvan az esély arra, hogy Somogy megyének, a somogyi embereknek hasznot hajtsak. Még szerencse, hogy ez a somogyi embereknek egy fillérjükbe sem került, mivel a kinti tartózkodás költségeit az Európai Régiók Gyűlése fizette. Az ilyenkor szokásos külföldi kiküldetésekre járó napidíjat készpénzben befizette az önkormányzat kasszájába, mert úgy ítéltem meg, hogy az út a somogyi embereknek hasznot nem hozott." – Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés elnöke.

 

7. Következmény

"Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta."

Majd.

"Érzékelve azt, hogy nehéz körülmények között sokan rossz érzéseket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, ha egy közéleti ember külföldön tartózkodik, ezért a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után mai ülésén a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy döntött, hogy az úttal kapcsolatos kiadást, a fejenként hozzávetőlegesen 200 ezer forintot a megyéinkben működő gyermekvédelmi intézményeknek ajánlunk fel saját zsebből" – Gelencsér Attila.

Reméljük érzékeljük az ellentmondást. Most akkor hasznos/fontos út volt vagy sem? Ha hasznos út volt, akkor a kétharmad csak így kapitulál, és kivesz 200 ezret a szegény képviselő-megyei elnök urak zsebéből?! Hallatlan!

Akkor ezentúl, ha egy utazás nem hoz hasznot vagy ellenérzést vált ki, akkor fizetni fognak?

Megosztás