Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mondd meg nekik, Peti!

Aki ismer, jól tudja, hogy sokszor nem is a dolgok maguk – hisz itt Abszurdisztánban, pláne egy közéleti blog írójaként már kevés történés tud meglepni -, hanem a hozzájuk, melléjük, köréjük, mögéjük fűzött idióta nyilatkozatok lépik át az ingerküszöbömet.

Értelemszerűen mindig az aktuális kormánypárt szóvivője van a figyelem középpontjában, ez a feladat bizony teflonbőrt kíván. A hajolgatós Nyakó elvesztéséért Szijjártó Péter reflektorfénybe kerülése bőséges kárpótlást nyújt, Viktor kedvenc droidjának szavait egyszerűen nem győzzük inni.

Most is nagyon-nagyon várjuk már az IMF-csomagos bejelentését, bár abban biztosak vagyunk, hogy izzadni nem fog, és ezért is a gyurcsányahibás, meg különben is megint megtámadták az országot. Vagy fogják. De legalábbis gondolnak rá.

Petike zavarbaejthetetlenségét remekül példázza a minapi köztévés (A videóval lusta voltam küzdeni, hisz ahogy Zero remekül megfogalmazta, "az MTV-videótár a leggányabb fos a neten", akit érdekel itt megnézheti.) nyilatkozata a vasutasoknak adott 5 milliárdról.

Leirat az Indexről: A szóvivő arra a felvetésre, miszerint a lépést többen úgy értelmezik, Orbán Viktor megvette a vasutasokat, hogy azok ne sztrájkoljanak a Munka törvénykönyve ellen, úgy reagált: Ha a nyuszin kalap van, az a baj, ha nincs, az a baj. Azt mondtuk még ellenzékben, hogy jogosnak tartjuk a vasutasok igényét, és most betartjuk az ígéretünket.” Szijjártó szerint a vasutasok kemény munkát végeztek a 2005 és 2007 közötti időszakban, hogy a vállalat hatékonyabban, és jobban tudjon működni, a pénz most ezért jár nekik. Az egy más kérdés, hogy a hatékony működés összejött-e, tette hozzá.

(Nem, nem jött össze. Sőt.)

Petike arra a kérdésre, hogy más, korábban privatizált vállalat – Mol, Budapest Airport, vízművek – dolgozóinak miért nem járt hasonló juttatás, a szóvivő azt mondta: „Meglehetősen furcsa helyzetnek gondolom, hogy miután a kormány egy még ellenzékben tett ígéretének megfelelően dolgozó embereknek kifizeti a munkájukért járó jogos juttatást, ezután magyarázkodni kelljen.”

Pedig sajnos szerencsére kelleni fog, és mi perverz kárörömmel várjuk ezt a percet.

Látni és hallani akarjuk, ahogy kiáll és megmondja a mintegy 1800 privatizált állami vállalat dolgozójának, hogy ők nem végeztek kemény munkát, a pénz nem jár nekik, nem dolgozó emberek, nem jogos juttatást követelnek, meg különben sincs rajtuk sapka.

Például a vasasokon, akik máris bejelentkeztek a Cargo-logika alapján nekik járó pénzért.

"A Vasas Szakszervezeti Szövetség működési területén levő számos privatizáció esetében ugyanilyen kormányzati álláspontot szeretne látni, mert minden kisebb és nagyobb vállalkozás korábban állami tulajdonú volt, mint például a telefongyár, a Ganz Mávag, a Csepel Művek, a December 4. Drótművek, a LEHEL Hűtőgépgyár, a Dunai Vasmű – mondta Balogh Béla, elnök."

 

Hajrá Peti, mondd meg nekik!

 

Megosztás