Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Köszönjük, hogy csak keveset kell fizetnünk

Ha ezt annak idején az MSZP csinálja, a HírTV végtelenítve adta volna Pelczné Gáll Ildikó „A Gyurcsány-kormány megöli a meg sem született gyerekek ezreit” című beszédét, abban biztos vagyok.

De a szociknál csak felmerült a bölcsődei térítési díj bevezetése, végül nem lépték meg.

Szemben a Fidesszel.

Persze tőlük jó a bölcsődék fizetőssé tétele, még véletlenül sincs szó nemzethalálról, a családok újabb bőrének lenyúzásáról, az embertelen, pénzközpontú nyugat majmolásáról, vagy bármi hasonlóról.

Elvégre ez a gyorsnaszád.

Szerintem mondjuk a bölcsidíj bevezetése csak egy újabb bevételi forrás felcsillantása (az ebadó mellett) a tengődő önkormányzatok előtt, valamint aljas statisztika-hamisítás, a végtelen hosszúságú bölcsődei várólisták, és munkanélküli kismamák számának sunyi elkozmetikázása.

De azért van Soltész Miklós családügyi államtitkár, hogy megmagyarázza, miért is jó az a szülőknek, ha fizethetnek olyasmiért, amiért eddig nem.

„Ez a gyermekvállalási kedv ösztönzése helyett tovább csökkentené a születésszámot.” Leszögezte: „a hátrányos helyzetűeknek ingyenes az ellátás, a bérből élő adófizetők többsége azonban máról holnapra él, további sarcolásuk megengedhetetlen.”

Hopp, elnézést kérek! Ezt még másfél évvel ezelőtt, ellenzékből mondta Soltész úr!

Most ez a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának hivatalos álláspontja:

„a tervezett változtatás célja egy arányos, a családok anyagi helyzetét figyelembe vevő szabályozás kialakítása”

„A hvg.hu-nak megküldött válaszukban kifejtik: a térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét, ez pedig igazságosabb tehervállalást tesz lehetővé, hiszen a tehetősebb szülők többel tudnak hozzájárulni a szolgáltatás működtetéséhez, míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők mérsékeltebben.

„Ez a módosítás legfontosabb célja, hiszen az alacsony jövedelműek jogosan érzik igazságtalanságnak azt, hogy ők ugyanakkora anyagi terhet kell, hogy vállaljanak, mint azok, akik nagyobb anyagi kiadást is megengedhetnek maguknak. A társadalom jogos elvárása, hogy adóforintjaikból azok és oly mértékben kapjanak nagyobb segítséget a bölcsődei ellátás igénybevételéhez, akiknek erre valóban szükségük van” – fejtik ki.

A Nefmi álláspontja szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező szülők esetében a jelenlegihez képest nem jelent lényegesen nagyobb anyagi megterhelést az új intézkedés. „

 

Szerintem meg ahol fejenként 40 ezerből élnek (3 fős család, apa 108-at keres, anya munkanélküli, családi pótlék 12ezer), ott bizony 8.000 forint egy kész vagyon. 

Megosztás