Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Adócsökkentés kormánya: már a kutyák vannak soron

Kezdjük egyből egy szemléltető ábrával, hogy be tudjuk lőni, hogyan is mennek nálunk a dolgok.

Ha van egy aranyos, nagyfülű tacskód, meg egy 30 millió vitorlásod a Balatonon, melyik után kell adót fizetned?

Logikus? Ésszerű?

"Minden kutyára szükség van az államadósság elleni háborúban!"
"Hozz magaddal még egy kutyát –  és fizesd be az adót utána!"
"Van még hely kutyák számára a gyorsnaszádon!"

A parlament hétfőn megszavazta (337 igen, egy nem szavazattal és tizenöt tartózkodással), hogy az önkormányzatok jövőre kivethetnek úgynevezett ebrendészeti hozzájárulást, közismert nevén ebadót. Ennek mértéke maximum 6000 forint lehet. Persze egy így túl egyszerű lenne, a részletek miatt pedig olyan az egész törvény, mintha a Hírcsárda szövegezte volna.

1. Az állatvédelmi hatóság egy ebet egyedileg veszélyesnek minősíthet többek között ha "az eb fizikai és pszichés állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek fizikai sérülést okozhat".
Kíváncsian várjuk, hogy vizsgálják meg az ebek pszichés állapotát … a veszélyesnek minősített kutyákat kötelező ivartalanítani, mikorchippel megjelölni, és évente akár 20 ezer forintos ebadót kell fizetni az állat után. Ettől persze még akárkit megharaphat.

2. Az ebadó max. 6000 forint lehet, per kutya, per év, de a pontos összeget az önkormányzat állapíthatja meg az eb tartásának célja, tartási helye, ebek száma, a tulajdonos szociális helyzete alapján.
Nyilván a csökkentsük a bürokráciát és az önkormányzatok terheit szellemében született ez a törvény. Adjunk munkát az önkormányzati kollégáknak: írják össze az ebeket, vessék ki az adót, dolgozzák fel a visszaérkező kérelmeket, módosítsák az adó mértékét, küldjék ki a módosított összeget, hajtsák be, számolják el. Az ebenkénti maximum 6000 forintból talán kijön ez a pluszmunka … értelmes egy adónak tűnik.

3. Nem szedhető adó "védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló határozat mellékletében felsorolt magyar kutyafajták után", vakvezető, rendőrkutyák után, ivartalanított kutyák után, állatmenhelyről örökbefogadott kutyák után.

Ez kérem, a színtiszta kutyarasszizmus!
Kuvasz, komondor, magyar vizsla, puli, pumi, mudi, magyar agár, erdélyi kopó – adómentesek.
Beagle, tacskó, németjuhász, spániel, csivava, keverék kutyák – adókötelesek.

Rozi vizslánk megússza az adót. A beagle már nem fogja, mert az egy idegenszívű kutya.

4. Azért kiderül, hogy miért vetették ki az ebadót:
Az ebrendészeti hozzájárulást szedő önkormányzatoknak a bevétel legalább felét "az ebek ivartalanításra, állatjóléti, vagy közegészségügyi intézkedésre kell fordítaniuk". A másik felét pedig "az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására."

5. Következmények, amivel nem hiszem, hogy számoltak:
Kétmillió kutya van Magyarországon, ebből kb. százezer gazdátlan. "Több tucat állattartó érdeklődött nálunk az elmúlt napokban, hol helyezhetné el a kutyáját, bevallották, hogy az ebadó miatt inkább megszabadulnának az állattól" – mondta az [origo]-nak Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület elnöke.

Megosztás