Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A londoni közgázosok Orbántól tanulták a nem ortodox gazdaságpolitikát

Haditudósítás a frontról:
– A helyzet eddig is szar volt, most még szarabb, és úgy néz ki, hogy sokkal szarabb lesz!

A Wall Street Journal szerint "Magyarországon lehet a következő válság Európában" és "közel van a borulás Magyarország számára".
Járai Zsigmond szerint "nagyon lassú, csupán stagnálás közeli növekedés várható 2012-ben Magyarországon".

Mivel az egész költségvetés az 1,5%-os gazdasági növekedésre épül, így nagyon nem mindegy, hogy mivel számolnak, és valóban mennyi lesz a növekedés jövőre.
Jelenleg már az EU is csak 0,9%-os növekedést jósol, ami kapásból egy újabb 100 milliárdos megszorítást jelent, de Járaitól kezdve egy sor hazai jobboldali közgazdász is a 0,5%-ot lövi be, hozzátvéve, hogy örüljünk, ha nem lesz recesszió.
Ezek után minimum meglepő, hogy a kormány kijelenti, hogy amíg Németország nem módosítja a saját gazdasági növekedési előrejelzését, addig mi sem. Juszt sem! Előbb a fritzek!

Orbán a londoni School of Economics hallgatóinak vázolta fel a nem ortodox háborús magyar gazdaságpolitika egy-két mesterfogását, remélem a közgáz hallgatók szorgalmasan jegyzeteltek!

"A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez "nagyon kockázatos döntés volt", de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják."

Lefordítom orbánról magyarra: Az IMF bizonyos feltételekkel adott volna pénzt, de ilyen kéréseket, mint "szerkezeti reformok", "kiadáscsökkentés" nem teljesítünk idegen parancsra.
Így körbenyaltuk Kínát és Szaúd-Arábiát, hátha bejön ez a lépés, kár, hogy ők sem adnak már nekünk pénzt.
A piacról pedig annyira remekül finanszírozzuk a magyar államot, hogy tegnap az ÁKK diszkontkincstárjegy aukciót tartott, ami nem sikerült túl jól, 6,79%-os hozam mellett keltek el a magyar papírok. Ez majdnem annyi, mint amennyiért Olaszország adósodik el 10 évre. A 40 milliárd forintra pedig összesen 23 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. (Bővebben a Ténytár blog remek posztjában.) Ez nem éppen a "viszik, mint a cukrot kategória" …

Az első sorban ott ül a legeminensebb diák, mellette farmerban és lazán kigombolt ingben pedig remélem egy vagány közgázos.

"A kormányfő a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt mondta: a magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését. Az eredmények azonban már jelentkeznek."

Az angol hallgatók szépen felírták a lapra, hogy "Results:", de milyen meglepő, Orbán nem tért ki egy eredményre sem, így ez a rész a lapon üresen maradt. Pedig szívesen meghallgattuk volna mi is, hiszen minden jó hírnek örülnénk, ha lenne ilyen …

"A következő csata, amelyet az országnak meg kell vívnia, a növekedési csata lesz. A nagy európai gazdaságok – Németország, Franciaország – jövőre várható gazdasági növekedése gyenge, és Magyarországnak "rendkívül nehéz lesz" 1,5-2 százalékos növekedési ütemet úgy elérnie, hogy a többiek messze elmaradnak ettől."

No, ennél a résznél sajnáltam meg a leendő angol közgazdászokat. A magyar miniszterelnök halál komolyan előadja, hogy a németek meg a franciák gyengébb növekedése miatt nem fogunk mi 1,5-2%-kal növekedni 2012-ben. Elképesztő …

"A magyar kormánynak ezért növekedési tervet kell készítenie, és az előző napi kormányülésen ő meg is bízta ezzel a gazdasági minisztert. Reményei szerint ezt a tervet egy-két héten belül a kormány a nyilvánosságnak is bemutathatja."

OMG, Matolcsy újabb tervet készít!!!
 
A 0,5%-os gazdasági növekedésről:
"Az államadósságról is olyasmik hangzottak el, hogy az adósságráta elhagyta a 80 százalékot, és a magyarok már nem tudják ezt megfékezni. Megfékeztük, most hetvenegynéhány százalékon van az adósság. Egy éve a költségvetésre is azt mondták külföldön, hogy a 2011-es költségvetés jó lehet, de a 2012-est a magyarok nem tudják megcsinálni, ám jól látható, hogy azt is megcsináltuk. A magyaroknak minden egyes kételyre határozott tervekkel kell előállniuk, és ezeket végre is kell hajtani."

Igen, tényleg megcsinálták a 2012-es költségvetést. 1400 milliárdos megszorítás, különadók egész sora, ugyanolyan kövér és pazarló állam, mint az előző kormányok alatt.

"Az idei költségvetési hiány a nyugdíjrendszer átalakításának eredményeként lett jó, a jövő évi pedig azért lesz jó, mert a nyugdíjrendszer átalakítása után elkezdődik az egészségügyi rendszer ésszerűsítése és megszűnik mindenfajta állami pazarlás. Mindig van megoldás, csak azon múlik az eredmény, hogy egy adott ország vezetése képes-e a szükséges lépéseket megtervezni és végrehajtani."

Hallottátok: 2012-ben megszűnik minden állami pazarlás. Orbán megmondta, akkor úgy is lesz. Az utolsó mondatával viszont maximálisa egyetértek! Kár, hogy a Fidesz képtelen bármit is megtervezni, és gyáva a szükséges lépéseket végrehajtani.

Amúgy valami zavar lehet már az Erőben, mert már Orbán Viktor Facebookos oldalán is ilyen hozzászólásokat lehet olvasni:
"Szóval a 6-ik emeleti könyvtártermet kibérelték magyar adófizetői költségen és vagy 50 diák eljött meghallgatni Orbán zavaros vízióit, akkor amikor WSJ arról ír hogy Viktor csődbe vezette az országot… Orban is delusional and out of touch…"

Megosztás