Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Különadót a kommunistákra

Hangos is, látványos is az előadás, és rövid idő alatt pörgött fel nagyon. Nulláról.

Meglehetősen átlátszó módon, bár sokak megtévesztésére alkalmas még így is.

Lássuk a mostani Nagy Fideszes Komcsiüldözés stációit.

1, Közöny
Illetve inkább néma cinkosság.
2010 júniusában a Jobbik szerette volna Biszku Bélát, (akiről ráadásul Wittner elterjesztette, hogy 640 ezer forint a havi nyugdíja) az Országgyűlés bizottsága előtt meghallgatni, de javaslatuk nem kapta meg a kellő, kétötödös támogatást. Pedig csak a kétharmadból meglett volna.

2, Közöny
A három majom tipikus esete: nem lát, nem hall, nem beszél.
2010 novemberében az ügyészség elévülésre hivatkozva visszadobta Gellért Ádám jogász Biszku elleni feljelentését. A kormánypárt nem kommentálta a döntést.

3, Közöny
Persze némi naridroid-jóindulattal pihentetésnek, "alapos megfontolásnak" is mondható.
A kommunizmus bűnöseinek büntethetőségéért szálegyedül küzdő Gellért Ádám kidolgozott az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről egy 13 oldalas törvényjavaslatot, melyet 2011. április 27-én elküldött a parlamenti pártok frakcióvezetőinek. Válaszról nem hallottunk.

Egészen mostanáig.

4, Kezdet
Közeledett október 23-a, az ’56-os forradalom évfordulója. Bár a NER, NENYI, és pláne AZ ASZTAL körüli cécó után extrém ünnepi műsorra számítottam, csalódnom kellett. Azt hittem, hogy lesz MSZP-székház ostrom, aztán a kimenekülőkre célzás gumilövedékkel, Gyurcsányért a TEK összes fekete Audija kivonul, Ildinénit pedig kilövik a Szputnyik után, de minimum Moszkvába. Ehhez képest egy sima, sablonos állami ünnep volt, ahol a lánglobbantást a nem túlzottan tüzesnek kinéző Rétvári Bencére bízták, beszédet pedig a szintén elég nyugis, nagypapa fazonú Réthelyi Miklós NEFMI-miniszter mondott csak, mert Palibán kívül más nem volt itthon. Kövér László Dél-Amerikába, Igaz(i) Semjén kormányfő-helyettes Ausztráliába, Orbán Viktor pedig Brüsszelbe utazott. Bár a "nekünk az EU-Brüsszel-IMF nem diktál" virtusba kissé döcögősen illeszkedik a miniszterelnök úr ottani mondata, hogy "a dolgok normális rendje szerint nekem ma Budapesten kell lennem, mert nemzeti ünnep van, de talán jó döntés volt, hogy eljöttem Brüsszelbe, hogy Magyarország érdekeit képviseljem", mégsem féltem a híveket a skizofréniától. Meg lehet ezt magyarázni, még Szijjártónak sem kell lenni hozzá. Tehát: a Fülkék Ostora ismét kiosztott pár kokit és sallert a hanyatló nyugatnak, hogy biztosan megtanulják, velünk nem érdemes tengelyt akasztani.

De az ünnepség akkor is lapos volt, többet vártam azelmúltnyócév után.

Valószínűleg a kormánypárt is érezte, hogy ez így kevés, mert gyöngytyúk módra megörültek neki, hogy Wittner Mária előző héten megint elkezdett zizegni a kommunisták nyugdíján. Azt mondta, hogy "a hétfői frakcióülésen kezdeményezi, hogy a megfelelő szakmai grémiumok alkossanak egy jogszabály-tervezetet arra vonatkozóan, hogy a diktatúrát működtető személyek nyugdíja drasztikusan csökkenjen."

Hétvégén a pártban meghányták-vetették az ötletet, és rábólintottak. Ha már a naszád ilyen gyorsan hasítja a vizet, de sajnos lefelé, mert véletlenül folyton saját magát torpedózza tökön, akkor legalább cirkusz legyen a népnek nemzetnek. A frakcióvezető úr titkárnőjének még az is eszébe jutott, hogy tavasszal kaptak egy hasonló törvényjavaslatot valami civiltől, gyorsan előkereste hát. Jani megdícsérte, igen, mindegy, mi az, jó lesz, Pali szívesen aláírja.

5, Kard ki
Lázár aztán ki is állt hétfőn sajtót tájékoztatni.
"a Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy – amennyiben erre törvényi és alkotmányos lehetőség mutatkozik – fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban az MSZMP vezető tisztségviselői, vagy a párt vezető szervezeteiben tagok voltak, illetve tagjai voltak az akkori politikai apparátusnak, helyi, megyei vagy országos szinten– tette hozzá a frakcióvezető.

Lázár rámutatott, az alkotmányos lehetőség adott azáltal, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lévő alaptörvény megfogalmazása szerint 1944. március 19-én megszűnt Magyarország függetlensége, és az új demokratikus jogállam 1990. május 2-án született meg, tehát a dokumentum hatályon kívül helyezi e két dátum közötti időszakot.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, csak azok lennének kötelesek jóvátételi adót fizetni, akik főállású politikai döntéshozók voltak. A fegyveres testületekre és más társadalmi szervezetekre ez a javaslat nem vonatkozik – tette hozzá Lázár.

Elmondta, Wittner Mária felszólalása alapján javasolni fogják a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, annak érdekében, hogy Magyarország által a 60-as, 70-es években elfogadott nemzetközi – a nürnbergi bíróságon alkalmazott jogelvekre vonatkozó – egyezmények a részét képezzék a törvénykönyvnek, újabb lehetőséget teremtve ezáltal az 1956-ban elkövetett emberiség ellenes bűnök kapcsán a felelősségvonásra, amelyre az elmúlt 20 évben nem nyílt mód. A honatya kitért rá, ennek részleteit Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő fogja ismertetni, várhatóan még a hét folyamán."

6, Kard
Gulyás "Tehát az igazságtétel kérdése már egyetemi tanulmányaim óta foglalkoztat, a konkrét javaslattal viszont Gellért Ádám keresett meg, és azóta igyekeztem elérni, hogy törvény lehessen belőle." Gergely szorgalmas volt, már másnap a kamerák elé állt.
"Az a törvényjavaslat, amelyet a héten a Fidesz képviselőcsoportja benyújt az Országgyűlés elé, lehetővé teszi, hogy a legsúlyosabb esetekben, az 56-os megtorlások során elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények esetén, a felelősségre vonásra sor kerülhessen – hangsúlyozta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő Gellért Ádámmal, a javaslat kidolgozójával közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: „szűk körről van szó, kifejezetten a megrendelőkről, esetleg azokról, akik a megtorlások végrehajtásában, az igazságszolgáltatás területén játszottak szerepet”.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, véleménye szerint a törvény körülbelül egy tucat embert érintene. A jogalkotó szándéka szerint Biszku Bélát érintené a felelősségre vonás – szögezte le. Hangsúlyozta, ha a törvényt elfogadják, az ügyészség feladata lesz, hogy nyomozást indítson, illetve értelmezze a jogszabályt. A törvény elfogadását követően a Fidesz-frakció meg fogja tenni az ehhez szükséges lépéseket – szögezte le."
 

Emlékszünk, tavaly ilyenkor még nem foglalkoztatta őket az ügyészség Biszkuval kapcsolatos döntése…

7, Különbségtétel
Természetesen nem eszik olyan forrón a kását….. Joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy komolyan megszívatja a Fidesz a komcsiadóval az összes volt MSZMP-st? Azokat is, akik most már hozzájuk csapódtak? Például AZ Alaptörvényért oly sokat tevő Pozsgayt is? Nem, ezt Imre bácsi sem hiszi….

"Szűrös az [origo]-nak azt mondta: szerinte nem vonatkozna rá a javaslat, mivel a rendszerváltás után ment nyugdíjba havi 60 ezer forintos összeggel. Se a rendszerváltás előtti, se az azt követő rendszertől nem kapott semmilyen kedvezményt. Szűrös azt állította, hogy hiába volt az 1980-as években moszkvai nagykövet, anyagilag sokkal előnyösebb helyzetben volt a finn követ, mivel ő rubelben kapta a fizetését, a Helsinkiben dolgozó nagykövet viszont dollárban.

Pozsgay szintén azt mondta az [origo]-nak, hogy nem érintené a Fidesz javaslata, mivel "szerény nyugdíjat" kap, ráadásul aktívan rész vett a rendszerváltásban is. Pozsgay véleménye: meg kell vizsgálni, hogy alkotmányosan lehetséges-e a járandóságok ilyen jellegű korlátozása. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem támogatja a javaslatot, azt felelte: nem vizsgálta a javaslatot, nem ismeri annak részleteit."

Ez valószínűleg azért lehet, mert azok még nincsenek, jelenleg az ötletelés folyik. Kedden volt a Fidesz által összehívott ötpárti egyeztetés, ahova az MSZP-ből valami miatt nem ment el senki. Az udvariasságból meghívott Jobbik és LMP valószínűleg úgy gondolta, hogy ha már a véleményük úgyse számít, úgyis az lesz, amit a Fidesz kitalál, nos, akkor legalább egy kis humorral oldják a hangulatot, és maradnak emlékezetesek:

"Azt a fideszes elképzelést, hogy a nyugdíjakból jóvátételi adó formájában vegyenek vissza, az LMP és a Jobbik is határozottan elutasította. Novák Előd úgy fogalmazott, hogy nyugdíjak megadóztatásával "Pandóra szelencéjét" nyitnák ki. "Ne játsszunk a nyugdíjasok idegeivel" – mondta. Az LMP-s Schiffer András egyetértett vele ebben."

Egyem a szívüket, milyen aranyosan aggódnak… Többek között "Béla bácsi"-ért.

Konkrétum egyébként kevés derült ki eddig, de az lényeges: fideszék megint nem ortodox módon csinálnak valamit, persze magabiztosan.

"Igazságosság és méltányosság mellett a törvény megvalósítható is kell, hogy legyen – mondta el Lázár János. A frakcióvezető ismertette a Fidesz-frakció álláspontját. Elmondta, hogy a jövő év elején hatályba lépő új alaptörvényből indultak ki, mely szerint a jogalkotó illegitimnek tekinti az 1944. március 19-i és az 1990. május közötti társadalmi rendszert. Ebből fakad az, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), mint az államot vezető szervezet, illegitim tevékenységet folytatott. Az 1956. november 4-én megalakult MSZMP politikai döntéshozóinak kifizetett pénz is illegitim, és visszajár a magyar társadalomnak valamilyen formában – szögezte le Lázár János. Ezt lehet adónak hívni, vagy újra megállapítani a nyugdíjakat – reagált a többi párt felvetésére a fideszes politikus,(…)

Lázár János szerint a legnehezebb kérdés az, hogy hol húzzák meg a határt, ki tartozzon az érintett körbe. Emlékeztetett arra, hogy a témában jártas történészekkel konzultációt folytattak, tanulmányozták a szakirodalmat, és arra jutottak, hogy a rendszer működtetője az MSZMP vezető testületei voltak. Hogy milyen vezető testületek voltak, azt maga az MSZMP nagyon pontosan definiálta; a kortörténeti dokumentumok leírták, hogy kit tekintettek helyi, regionális és országos szinten vezető beosztású, az ügyeket érdemben befolyásolni képes munkatársnak. Ez nagyjából 5700 embert jelenthet. Az érintett kört Lázár János úgy definiálta, hogy akik „hivatásszerűen” az MSZMP-beli tagságukból és vezető beosztásukból éltek, és érdemi döntéseket hoztak. (…)

Lázár János szerint az egyéni elbírálás elvét kellene alkalmazni."

 

Vagyis szépen elkezdik majd osztályozgatni a kommunistákat. Ő jó, ő meg nem, tied fizet, enyém nem…

Biszkut viszont lehet, hogy -majd egyszer- elítélik az új törvény alapján, de a jelenlegi tervek szerint különadóznia nem kéne.

Ezt a fidesz.hu-n ilyen szép burkoltan írták meg:

"A Fidesz frakcióvezetője nem zárkózik el a Jobbik azon felvetésétől, hogy az érintettek körét kibővítsék, és felhívta a figyelmet arra, hogy az időbeli korlát kiterjesztése nem érintene sok embert."

Az Index újságírója ügyesebben jegyzetelt:

"Lázár nyitottnak mondta magát, és nem zárta ki, hogy egyedi elbírálás alapján – a Jobbik javaslatával összhangban – akár például a vérbírókra és ügyészekre is kiterjesszék a nyugdíjcsökkentést."

Ugye milyen szép dolog a demokrácia?

Szabadság, egyenlőség, testvériség!

A különadózók kiválogatása egyébként a Nyugdíjbiztosító feladata lenne .

""Nem fogadjuk el, hogy a nyugdíjbiztosító azt mondja: nincsenek adatai" – jelentette ki. Szerinte az egyedi elbíráláshoz szükséges adatok előkeresése a nyugdíjbiztosító feladata lesz, elő kell majd venniük az érintettek dossziéit."

Hajrá!

 

Megosztás