Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Húzzatok bele: még több adóemelést, még több különadót!

"A jövő évi költségvetés stabil, kiszámítható, feladatközpontú költségvetés, amely egyben a Széll Kálmán-terv 82 százalékos teljesítését is megvalósítja." – foglalta össze Matolcsy az egész éves munkájának, a 2012-es költségvetésnek az esszenciáját.  Arról már nem tett említést, hogy ha tartották volna magukat a Széll Kálmán tervhez, akkor nem is kellene jövőre áfát emelni. Vagy hogy "rokkantnyugdíjakra 2012-ben többet költ az állam, mint idén".

A költségvetés a Nemzetgazdasági Minisztérium csapatmunkája, minden részlet aprólékosan ki van dolgozva, ki van számolva, le van modellezve. LOL, vissza kell fognom az ironiát, még egyesek félreértik 🙂
Sajnos keveseknek adatott meg Magyarországon, hogy egy ország költségvetését megtervezzék, de családi költségvetést már biztos mindenki készített. A receptje pofonegyszerű: felírod az összes várható bevételt, melléírod az összes várható kiadást, ha a kiadás a több, akkor vagy lehúzol egy-két tételt, vagy valahonnan szerzel plusz bevételt. Lehetőleg ne hitelt. 
Ezzel szemben – leegyszerűsítve – az NGM-ben felkúrták egy táblára, hogy "kiadás: 14 527 milliárd", oszt nekiláttak összehányni a bevételi oldalt. Hát sikerült. Összehányták. Az adócsökkentés kormányának sikerült egy gyépés általános iskolás gyerek gazdasági szakértelmére lesüllyedni: attól veszi el a pénzt erővel, aki éppen szembejön vele. Ilyen adó, olyan adó, különadó, a sor végtelen, tegnap a Véleményvezér kapásból összeírt vagy 20 új adót. 

Sajnos még nem lestem el a nem ortodox gazdaságpolitikai minden mesterfogását a Mestertől, de Gyuri, nem a bevételi oldalhoz kellene szabni a kiadást? Nem tudom, csak kérdezem, hogy "nem ortodoxéknál" ezt hogy szokás csinálni, mert a PSZÁF kisfilmjében, amely nagy hatással volt mindannyiunkra, mintha pont így csinálnák volna … szerintem Neked is meg kellene ezt nézni Gyuri!

Görögországban most csökkentették a nyugdíjakat és a közalkalmazotti fizetéseket 25%-kal, nem csak én tartok attól, hogy Matolcsy Gyuri "formabontó" gazdaságpolitikája minket is ide fog juttatni.

Csak csendben jegyzem meg: ha vajon anno, a régi szép időkben Gyurcsány Ferenc 1 év alatt előáll 20 új adóval, vajon hogy reagált volna erre a Fidesz? Egy halk "Gyurcsány, takarodj!"-al, nehogy véletlenül megtegye és a nyakunkba szakadjon a kormányzás?

Egy, az EGY napja zajlik a költségvetés vitája, de a képviselők egyéni indítványokkal máris megkezdték az amúgy is ingatag lábon álló (Matolcsy: 1,5%-os gazdasági növekedés lesz 2012-ben!) költségvetés szétbarmolását:

Ugye milyen szép, így egymás alatt sorban, még szerencse, hogy véget ért az elmúlt nyolcév, nem az emberekkel fizettetjük meg a válságot, valóban ez az adócsökkentés kormánya, és kiszámítható, tervezhető gazdaságpolitikát folytatunk.
 
Nézzük sorban:

Szociális hozzájárulás adó: Rogán Antal egyéni indítványa, a lényege, hogy a munkaadó által fizetett az egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíj-hozzájárulás helyett egy 27%-os adót szedne be az állam. És hogy miért kell ez az "átnevezés"? 
"A járulék egy olyan közteher, amelyhez az adófizető egy konkrét jogosultsága párosul: járulék után járadékra jogosult a fizető. Az adó ezzel szemben nem jogosít konkrét juttatásra, állami szolgáltatásra." – írja az origo.
Adó a járulékból, mindenki biztos nagyon boldog lesz, ha az eü és nyugdíjbefizetése után esetleg NEM LESZ JOGOSULT semmire. Talán kapsz, talán nem. Majd az állam eldönti.

Települési adók:
Már az is óriási vihart kavart, hogy a települések által kivethető ingatlanadó határát 3%-ra vitték fel, mikor a Bajnai által tervezett 0,25%-os (!) ingatlanadótól elájult a teljes Fidesz-vezérkar, hogy ez micsoda rettenetes nemzethalál lenne! Nos, megint ki más, mint Rogán kavart be újra, és azt a módosított adta be, hogy a települési adók esetében szinte minden, az önkormányzatok adóztatási szabadságát akadályozó törvényi korlátot töröljenek el. (A blogger pislog. WTF? Aztakurva!)
Minden adószakértő, politikus azzal nyugtat minden cikkben mindenkit, hogy LEHET hogy KIVETHET az önkormányzat ekkora adót, de úgysem fogja megtenni. Hát, most már a 3%-os limit se lesz… 
Uraim, Önön nem ebben az országban élnek? Ha nincs szabályozva, hogy mit, hogyan és mennyit, a leggátlástalanabb módon fogják ezt kihasználni. Naná, hogy kivetik. Most fogják államosítani a kórházakat, iskolákat, durván el fogják a pénzeket vonni az önkormányzatoktól, cserébe megkapják ezt a "Jolly Jokert". Mivel az iskolákon és a kórházakon kívül is működtetni kell a várost, így ha ehhez pénz kell, már megy is az ingatlanadó. Amúgy zseniális, hiszen a kormány szétteszi szépen a kezét, hogy nem ők voltak, ők aztán tényleg, sosem vetnének ki ingatlanadót! Egy 10 milliós lakás 3%-a 300 ezer forint, nem fogják tudni kifizetni az emberek, csak szólok. 

EVA:
Szegény EVA-ra ketten is rárepültek. Koszorús László eltörölné, Seszták Miklós felemelné 35%-ra. Tavasszal Orbán még azt monta, hogy az EVA jó dolog, azóta ezek szerint nagyot változott a világ. Amúgy egy ilyen horderejű dologban, minta EVA hogy mer egy képviselő bármit is mókolni? Az NGM-ból nem szólnak neki, hogy ne köpjön be a levesbe?

Közösségi közlekedési adó:
Mindig a végére kell hagyni a csattanót. A fél BÖSZ-csapat (György István, Bagdy Gábor, Németh Zoltán, Rogán Antal, Riz Levente) jegyzi ezt a szellemi végterméket. A vállalkozások fizessék be az iparűzési adó felét (1%) Budapesten, vidéken meg a negyedét (0,5) közösségi közlekedési adó néven. A befolyt pénzt a helyi közlekedésre kellene fordítani. Mivel az indítvány írói mind budapestiek, ez a terv egy különadó a BKV-nak, már ki is számolták, hogy "a helyi iparűzési adó felét jelentő bevétel (mintegy 85 milliárd forint) 90 százaléka, vagyis körülbelül 78 milliárd forint kerülne évente Budapesthez."
Tarlós és Vitézy nagyon örül a tervnek, Vitézy BKK-elnök még azt is elárulta, hogy "a közlekedési adó Franciaországban a tömegközlekedés finanszírozásának egyik fő formája."

Komolyan Dávid? Most tényleg álljak neki és hasonlítsam össze a párizsi és a budapesti tömegközlekedést, a tarifákat, az fizetéseket, az adóterheket? Jól jönne ki ebből Budapest és a BKV? 

Van bőr a pofátokon különadót kitalálni a BKV számára, amiről mindenkinek ugyanaz jut az eszébe: ez egy szocialista nagyvállalat, ahonnan trükkök százaival lopták ki a pénzt.
Kapásból mondok 3 okot, hogy miért van csődbe a BKV:
1. A tulajdonos évek óta nem járul hozzá a működés finanszírozásához, így az még mindig a jegybevétel és állami támogatáson nyugszik, az elvárható 1/3-1/3-1/3 arány helyett.
2. A 45 milliárdos jegy és bérletbevételhez 50 milliárdos bérköltség tartozik. Sokan dolgoznak a BKV-nál, és sokat is keresnek. A 27 (!) BKV-s szakszervezetről már nem is írok.
3. Míg a MÁV és a Volán buszokon a nyugdíjasok csak 0 ft-os regisztrációs jeggyel utazhatnak, mely utazásokat az állam megtérít, addig a BKV-n semmi ilyen nincs. Nem tudjuk hányan utaznak ingyen, így azt az állam nem is tudja pontosan kifizetni, hanem ad egy bizonyos összeget a BKV-nak. A "nyugdíjasok ingyenes utazása" a legnagyobb tabu a Fideszben, szent és sérthetetlen…

Szóval a "francia-modellt" tessék akkor bevezetni, ha annyi és olyan metró és busz lesz, mint Párizsban, annyiba fog kerülni a jegy, mint Párizsban, és annyi is lesz a fizetésünk, mint egy franciának. Durva lehet a szegény párizsi lakosnak a 1,5 eurós jegyár, mellyel 90 percig utazhat korlátlanul (10-es tömbben 11 euró).

Inkább azon kellene agyalni Vitézy, hogy 2012-ben is lyukaszthatjuk a jegyet (ha éppen működik), mert 1 év alatt lófaszt sem sikerül megvalósítani a beígért, normális jegyrendszerből. Hogy minden metrózás előtt imádkozhatunk, hogy nehogy ez füstöljön el. Hogy nektek 7 (hetes) év kell egy rohadt metróállomás megépítéséhez.

Mindenki fizeti az adót, ami nem éppen Európa legkisebb adóterhe. Az államból kifolyik 14 527 milliárd, Budapest költségvetése pedig 530 milliárd. Oldják meg ebből a főváros tömegközlekedését. Az utasok becsületesen hozzáteszik az 1/3-ot, évi 43 milliárd jegybevétel formájában, és mindenki más még adó formájában is. De az milyen gazdaságpolitika, hogyha van egy finanszírozási probléma, arra kivetünk egy különadót? Mi lesz legközelebb, nem jut pénz a színházakra, legyen még egy 0,25-os különadó? Útfelújítás: különadó? Kórházak csődközelben: különadó? Ne zárjuk be az iskolákat: különadó?
 
Arról már nem is beszélek, hogy inkább csökkenteni kellene a vállalkozások terheit, nem pedig 50%-kal felemelni az iparűzési adót (vidéken csak 25%-kal).

Az egész ország csúszik át a szürke meg a feketegazdaságba, még annyi adóbevétel sem fog befolyni, mint idén, ami miatt újabb és újabb adókat találnak ki, újabb és újabb adóemeléseket eszközölnek (a chipsadót máris emelték), ami miatt még jobban megy át minden szürkébe…

Megosztás