Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Akik szeretik a Kormányablakot

Zeroval sírva vertük a fejünket az asztalba (természetesen nem ABBA !!), hogy nem indultunk a kormányablak-dicsőítő pályázaton legalább a négyéves lányom egyik rajzával. Egy absztrakt mű + áhítatos arc + némi rizsa = tuti siker. Bár Zero rosszmájúan megjegyezte, hogy szerinte a helyi Fidesz-aktivistákat jutalmazták így, azért megpróbálhattuk volna, hátha. Aztán olyan fullos blogtalit csaptunk volna a 100-200-500 ezerből, hogy csak na.

Conv csupán lecsúszott a határidőről, de mi el sem indultunk! Megbocsáthatatlan. Gyorsan ki is osztottunk magunknak egy-egy virtuális kokit és sallert.

Mivel a kiírás hivatalos honlapját elfelejtették frissíteni, megyénként kellett összeguglizni a "több mint 300 műalkotás" legjobbjait díjazottjait (Vas, Somogy és Heves megyében vajon miért nem hirdettek eredményt?!), de azt mondom, megérte!

Ennyi csodát ritkán látni, pedig nem is találtam meg mindet…

Baranya:

"Az 1. helyezett mű alkotójának neve: Dr. Szentpéteri L. József, a mű címe: (3 természetfotóból álló sorozat) „Medvehagymás hegyoldal”, „Májvirágok derítődött bükkfalevél alatt”, „Patakban kavargó falevelek”

A 2. helyezett mű alkotójának neve: Erdélyi Péter, a mű címe: Magyar mozaik Töredékek-életek történelmi regény"

(Külön gratulálunk az eddig látott legszebb ASZTAL-hoz, és legjobb névtáblához!!)

Békés:

"Első helyezett Veszpi Andrea: Körfogás című munkája lett, második helyen Hrabovszki Róbert: Magyarnép-Megyék, harmadikon pedig Rágyanszki Erzsébet: Alakzat című alkotása végzett."

Fejér:

"Az első díjat a kulcsi Páhi-Fekete Noémi Ablak című alkotása nyerte el, második lett a dunaújvárosi Kiss Anna Duna-part című műve, míg a harmadik díjat a fehérvári Szabó Noémi Erős vár a mi istenünk, erős vár az én otthonom című alkotása érdemelte ki."


(fotók: Pati-Nagy Bence)

Győr-Moson-Sopron:

"A sok színvonalas munkát látva döntött úgy a helyi zsűri, hogy megosztott díjakat ad át. A harmadik helyezettek (Jászberényi Balázs és Vértes Marcell) 125-125 ezer, a másodikak (Uszkai Adrienn és Rátonyi Dániel) 250-250 ezer, az elsők (Barna Katalin és Stanits Tamás) pedig 375-375 ezer forintot kaptak az elismerő oklevél mellé."

 

Komárom-Esztergom:

1.hely: Bánkúti Georgina Szimbiózisban című akvarellje
"szimbolikusan jeleníti meg a Kormányablakot. Mint egy folyamatokat mozgásban tartó, pulzáló élő gyökérzet, behálózza a lakosságot, a településeket, mindenkihez elér. "

2.hely: Szentirmai-Joly Zsuzsanna Útkereső-Útmutató című alkotása
"ruházati méretjelző, márkajelző, illetve használati utasítást közlő szalagok összessége. A szalagok információt, tájékoztatást, útmutatót nyújtanak az átlagembereknek, mint a hivatalok, csak éppen a textíliák területén"

3.hely: Nagy Imre Nyitás című kisplasztikája
"A betonszobor az emberek és a hivatal kapcsolatát szimbolizálja, melyet a sematizált, emberformában látható ablakszerű áttörés (Kormányablak) formál meg az alakzat szíve tájékán."

A művészek:

A művek:

 

Tolna:

1. hely: Németh Melinda Tolna megye kincsei című festménye
2. hely: Pokorni-Lovas Katalin a Megoldás fája című képe
3. hely: Szodorainé Mohr Szilvia, az Egyesülve a sokféleségben című alkotása

Tóth Ferenc helyi kormánybiztos: "Mint az a kiállított művekből is látszik, sokszínű, a megye értékeit szem előtt tartó alkotások születtek. Jó látni, hogy az ifjú tehetségek tudnak és akarnak alkotni olyat, amely mindannyiunk számára értékeket hordoz."

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg:

Megosztott második helyezés:
· Királyné Guzina Erika: Kormányablak és polgárok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
· Varga Zoltán, Szabó Csaba: Lélektánc
Megosztott harmadik helyezés:
· Ifj. Vajda László: Kovácsoltvas csillár és falikar
· Kiss László Gergő: Ébredés

A rendkívül dekol dekoratív szőke hölgy a művéről, ami egyszerű és nagyszerű: "Amit a piros sáv feliratnál látható, oda a kormányablaknak az osztályait írtam és a dolgozóinak a nevét, az alsó sávban pedig ahol a zöld figurák láthatók, oda pedig a megye településeink a nevét így tulajdonképpen a polgárok is megjelennek az alkotáson, és így összekapcsolódik a kettő, a kormányablak és a polgárok."

1:36-tól epic a beszívott elempéseknek kinéző Szabó és Varga (EPER-creative) páros, az egyik nyilatkozik, méghozzá olyan okosságokat a kisfilmjükről, hogy "A néptáncra építettünk, a megye helyi jellegzetes táncmotívumait próbáltuk előtérbe hozni és ezen keresztül egy korhű mégis autentikus elemekből épülő videót készítettünk. ", a másik meg alig tudja visszatartani a röhögését. Persze teljesen igazuk van, ha erre van igény, hát erre van. Méghozzá annyira, hogy filmjüket "a jövőben a kormányablakban vetítik majd"…

A legforróbb gratuláció mégis ifj. Vajda Zoltánt illeti, aki nem is egy, hanem kettő darab lámpavassal nevezett! 🙂
Dobogós helyéről pedig kínai barátaink híres mondása jut eszembe, miszerint "A tigrist először fejben kell legyőzni, a többi csak formaság." Ez dakota fordításban úgy hangzik, hogy "Ha a király el akarja hinni, hogy szép ruhában van, akkor hiába meztelen."

Veszprém:

A veszport.hu információi szerint előbb közölték a pályázat nyerteseivel, hogy ők lettek a legjobbak, majd a díjátadás előtt szóltak nekik, hogy mégsem lesz eredményhirdetés. A kormányhivatal közleménye szerint egyik pályamű sem felelt meg a kiírásuknak.

Végül, de nem utolsó sorban mesés országunk fővárosa, Budapest:

A pályázat fődíját Farkas Flóra "Budapest, Budapest, Te Csodás!" című,régi bőröndbe applikált vidám, térbeli városképe kapta.

 

Második helyezett Gelley Bálint grafikai sorozata, mely egy készülő animációs filmsorozatot reprezentált. A film címe: Időutazás az osztályterembe.

 

A harmadik díjazott László Dániel, Patakban című festménye lett.

 

Erre volt megyénként egymillió forint…

Véleményem szerint kár lenne itt megállni. Kezdésnek rendben van, hogy a helyi kormányablakokban állítják ki a nyertes munkákat, de később illő lenne belőlük egy vándorkiállítást összerakni, amely természetesen mindig teltházas lenne a kirendelt iskoláscsoportokkal. A legkisebbekre is gondolva szervezhető a pályaműveket újra és újra megvalósító játszóház, de az ifjú festők, szobrászok anyuval, apuval közös otthoni alkotásához iránytmutató instant barkácskészlet árusítása is megfontolandó.

Megosztás