Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az egyik szemem sír, a másik adó

Hadd kezdjem egy igazán sokkoló adattal, amit az origo.hu-n olvashattunk:
2012. január 1. után Magyarországon 55 különböző jogcímen szedhetnek be adót, miközben a Fidesz kormányra kerülésekor még csak 52 adó volt.

És azt ígérték, hogy csökkentik ezt a számot…

"A jelenlegi 52-ből 12-16 adónemet törölne el, vonna össze a Fidesz."Matolcsy György, TV2, 2010. május.
"A kis adókat, vagyis azokat, amelyeknél a begyűjtés többe kerül, mint a begyűjtött pénz, el kell törölni." – Orbán Viktor, 2010. május.

Pár új versenyző:

Ha pénzt kell behajtani, akkor legelsőként mindig az autósok szívnak. Ott az autó, van róla nyilvántartás, nem feketén van üzemeltetve, tankolni mindig kell bele …
Egyelőre csak a gázolaj adóját merték megemelni, de hogy a benzinesek se maradjanak ki az ország megmentéséből, jön a baleseti adó. Mert hogy az autósok sok balesetet okoznak, nagy a számla végösszege az egészségügyben. Persze a baleseti adóból egy árva forintot sem fog látni az egészségügy, egyszerűen benyeli az állam.
Pofonegyszerű dolgot találtak ki, úgyis jön a kötelező felelősségbiztosítás hónapja: a baleseti adó a kötelező 30%-a, oszt csókolom. Zseniális húzásként még a beszedésével sem akarnak foglalkozni, a biztosítóknak kell átutalni az összeget, amit majd nekik kell behajtani az autótulajdonosoktól. Úgyhogy vége az "olcsó" kötelezőnek, 27 milliárdot tervez belőle a kormány.
A logika persze egy picit fura, hiszen az autótulajdonosok is fizetik a TB-t rendesen, és ezen felül plusz pénzt szednek be tőlük HÁTHA balesetet okoz. Ha én otthon elvágom a kezem késsel és össze kell varrni, nyugodtan szedhetnének be tőlem ezért baleseti adót, hiszen mi a fenéért nem figyeltem jobban oda? Vagy ott van az 1 millió dohányos meg az 1 millió alkoholista. Az ő gyógykezelésük egy vagyon, és még lehet, hogy TB-t nem fizetnek. Nem kötelező dohányozni meg inni, neki nem kellene "baleseti adót" fizetni?
Az, hogy évi 1 milliót dobunk be a TB-nek a munkáltatómmal közösen, és évek óta még a közelébe sem mentem egy kórháznak sem, az nem számít, elvégre szolidárisak vagyunk, van autóm, fizessek. Ha ki sem hajtok vele a garázsból, akkor is.

Újabb Nagy Ötlet: A chipsadót 25%-kal megemelik és ezen felül új termékekre terjesztik ki: ízesített sörökre, alkoholos frissítőkre, a kávékra, de már azon is ötletelnek, hogy legyen chipsadó a lekváron meg a szörpön is. A chipsadónál nagyobb balfaszságot nem nagyon tud a kormány felmutatni (idáig), erről majd a tervek szerint lesz egy külön poszt. Csak annyit, hogy a gyorséttermekben chipsadó-mentesen tömheted magadba a sok szart, mert annyira, de annyira óvják az emberek egészségét …

Lesz jövőre ebadó is. 3500 forint/kutya/év. Ezt az önkormányzatokra lőcsölték, legalább lesz pár hónapig min dolgozniuk a munkatársaknak, összeírni az ebeket, kivetni az adót, behajtani, ellenőrizni … ó, el lehet ezzel szüttyögni heteken át. Ha ez felszorozzuk a 3200 önkormányzattal, az ezzel foglalkozó dolgozók számával és a beleölt munkaórával, a végén tuti az jön ki, hogy megéri ez az egész. Mert különben nem hoznának létre egy új adót. Bár szerintem Matolcsyék kurvára nem számoltak ki semmi ilyet. Amúgy remekel csengő frázisokkal operálnak a célok említésénél: "a felelős állattartásra való nevelés, a társállatok megbecsülésének javítása mellett az ebrendészetet mint állami feladatot ellátó helyi önkormányzatok célzott anyagi forráshoz jutása." Az biztos, hogy simán ki fognak csapni több ezert kutyát, ahol a nem tudják / nem akarják fizetni a második-harmadik kutya után az ebadót.

És hogy egy jó hír maradjon a végére: A pálinka főzés szabadságát visszakaptuk 2010-ben, jövőre visszakapjuk a sörfőzés szabadságát. Házilag legfeljebb évi ezer liter sört vagy pezsgőt készíthető adómentesen. Hát nem csodálatos hír?! 

A Nagy Tervek után az derül ki, hogy Matolcsynak halvány, de legcsekélyebb fogalma sincs, hogy a nemzeti színű masnival átkötött pendrive-on mutogatott költségvetésben szereplő számokat hogyan fogja teljesíteni:
"A kormány úgy nyújtotta be a jövő évi költségvetést, hogy valószínűleg fogalma sem volt, hogyan lehet végrehajtani – olvasható ki egy frissen megjelent kormányhatározatból, melyben a kabinet arra utasítja a tárcák vezetőit, hogy péntekig küldjenek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek részletes ütemterveket arról, hogyan fogják elérni a jövő évi hiánycél tartásához szükséges, már betervezett megtakarításokat. A terveknek tartalmazniuk kell azokat a változásokat, amelyeket a megtakarítások eredményeznek a közfeladatok ellátásában, az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat, valamint az intézményrendszert érintő változásokat.

Ez a hír annyira bizarr és annyira matolcsygyuris, hogy már röhögni sem tudok rajta. Kaptak a minisztériumok öt napot arra, hogy kidolgozzák, azt, amit neki kellett volna.

Gyuri, kamu-költségvetést BÁRKI tud készíteni, és ezzel a költségvetéssel akarják megvédeni Magyarországot a válságtól.
Csak egy adat a 14 600 milliárdos kiadás oldalról: Jövőre többet költünk rokkantnyugdíjra, mint idén. Pedig ugye mi is volt a Széll Kálmán tervben …
Kemény lesz, nagyon kemény a 2012.

(forrás: origo.hu)

Megosztás