Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az új magyar baloldal

Már csak napok, hetek kérdése, és egy hét éves, kemény, áldozatos és aprólékos munka gyümölcse érik be: Gyurcsány Ferenc hazavágja az MSZP-t és úgy az egész baloldalt is.
Emellett még jutott arra is energiája, hogy a 43%-os pártból 19%-ost csináljon, hogy teljesen kicsinálja az SZDSZ-t, hogy parlamenti párttá tegye a Jobbikot, hogy 2/3-a legyen a Fidesznek … és még mindig vannak, akik a baloldal megújítójának gondolják 🙂

2004 nyarán, mikor megpuccsolta Medgyessy Pétert, és miniszterelnök lett, kevesen gondolták, hogy éppen ő fogja beleverni az utolsó szöget a pártjába. A sokadik szög után, természetesen.

Egy cseppet sem vérzik a szívem az MSZP után, mennek szépen a párt-panoptikumba a kisgazdák, a MIÉP, az SZDSZ és az MDF után. Mert ott a helyük. Ahogy az SZDSZ egy időre leírta a liberalizmust ebben az országban, úgy tette tönkre az MSZP baloldalt.
 
Időközben megérkezett a lengyel választások eredménye is, melyen 8%-ot kapott a baloldal pártja, és egyes elemzők szerint lehet, most jutottak be utoljára a parlamentbe. No igen, a lengyelek nem felejtették el a baloldal "dicső" kormányzását.

Remélem a szakítás olyan lesz, mint amilyen a válások szoktak lenni: sírás, veszekedés, sárdobálás.

Hogy pontosan mi jár Gyurcsány fejében, azt szerintem még Klára asszony sem tudja, de a tapasztalatok alapján nem sok esélye van újra valamit nagyot alkotni:

– Mivel az MSZP rögzítette, hogy a párt vagyona oszthatatlan, így Gyurcsányék alapíthatnak egy új frakciót, ha megvan a 10 képviselő ehhez, és ennyi. Nincs állami támogatás, nincs országos szerveztet, nincsenek irodák, aktivisták  …
– Szili Katalin és a Szociális Uniója példáján látszik, hogy egy nagy név nem elég, országos lefedettség és szervezettség de legfőképpen pénz nélkül semmit sem lehet elérni.
– Gyurcsány a legelutasítottabb politikus, a szűk rajongóin kívül épeszű ember nem szavazna rá, így az ő személyre építeni egy pártot a legnagyobb ballépés.
– Jelenleg az MSZP frakció 58 tagú, a Jobbik 46, ha Gyurcsány magával visz legalább 12 képviselőt, akkor amellett, hogy a pártszakadással azonnal a legnagyobb ellenzéki párttá teszi a Jobbikot, még a legnagyobb ellenzéki frakciót is összehozhatja neki. Kétség nem férhet hozzá, hogy a pártszakadást lélegzet-visszafojtva figyeli a Jobbik.
–  Káderhiány. Nincsenek új arcok, nincsen olyan arcok, akik nem kompromittáltak. Már rég 2014-re kellene felépíteni az embereket, de este is az ATV-n Lendvai nyilatkozott, a másikon meg a Szekeres. Igaz, legalább józan volt.

Az MSZP pedig mi mást tud tenni ebben az igen nehéz pillanatban? Csak azt, amit 21 éve csinál. Titokban összejönnek, és egyezkednek.

"Titkos tanácskozáson gyűltek össze az MSZP meghatározó személyiségei múlt pénteken egy korábbi kormánytag Pest megyei ingatlanában, hogy a párt jövőjéről és a Gyurcsány-platform kiválása utáni időszak megoldási lehetőségeiről beszéljenek." – írta a Népszabi.

Szépen össze is írták, hogy mit szeretnének:
"Még van esély arra, hogy megteremtsük az új magyar baloldalt, de arra is, hogy az MSZP elveszítse jelentőségét és képességét a szövetségkötésre. Ahhoz, hogy az első utat járjuk, a párton belül olyan mozgalomra, szövetségre van szükség, amely nem a hatalmi-személyi viszonyok átrendezésére összpontosít, hanem arra, hogy az MSZP-ben az új magyar baloldal gondolati és szervezeti kereteit építse ki.
Egy új MSZP-re van szükség, de nem egy másik pártra.
"

Nézzük, kik gyűltek össze titokban, és kik építenék fel az új baloldalt, az új MSZP-t: Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Hiller István, Szekeres Imre, Baja Ferenc, Katona Tamás, Boldvai László …

Csupa-csupa friss, fiatalos, makulátlan baloldali politikus … remélem Kovács László is beszáll a csapatba, na meg a Puch Laci.

Apropó, Puch: Vajon miért vett részt Puch Laci, az MSZP pénztárnoka a négy fős (Szilvásy, Puch, Hagyó, Mesterházy Ernő) Budapest-kormány stratégia megbeszéléseken? A kormányt a pártpénztárnok képviselte?

Azért meg tudom érteni Gyurcsányt is: szarból nem lehet várat építeni. Ilyen alakokkal, mint a részeges Szekeres, az alkoholista Baja, az MSZMP-cenzor Lendvai, vagy a már a Tocsik-ügyben lebukott Boldvaival teljesen felesleges a "Mi vagyunk a váltópárt, mi fogjuk leváltani a Fideszt" imázson dolgozni.

Eltelt másfél év, és az MSZP egyelőre addig jutott, hogy szakadnak. Hmmm …nagyon vonzó, így lehet megfogni a bizonytalanok soha nem látott nagyságú tömegét.

Pedig a megoldás nem is bonyolult, bár távol álljon tőlem, hogy tippeket adjak:
– Szakítani Gyurcsánnyal..
– Az összes olyan képviselőt, akinek volt bármilyen kormányzati pozíciója, vagyis érinterr volt a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormányban, mindet nyugdíjba küldeni.
– Új emberekkel nekiindulni, szép lassan felépíteni őket. Rájuk nem lehetne azt mondani, hogy "loptak", amikor kormányon voltak. De új arcok nincsenek. 
– Egy A4-es papírra összeírni az összes disznóságot, kezdve Puch László tevékenységével Hagyó Miklóson keresztül egészen addig, amikor Gyurcsány sportminisztériumában Zuschlagék 2003 körül ellopták az első 1 milliót maguk és/vagy a párt részére.
– Ha a nagy megtisztulási folyamat során lerántják a leplet Simicskáról, a titokban megkötött Fidesz-MSZP alkukról, a közös lobbikról, az autópályaépítésekről, a párt és kampányfinanszírozás mocskairól, az még jobb. Nincs is annál jobb megtisztulás, ha másra is fröcsög a fekália …

Természetesen ez nem fog megtörténni, így az MSZP – abszolút megérdemelten – az új baloldal helyett megy a kukába.

Az mszp.hu-n egy szó sincs a párt történelmének eddigi legnagyobb válságáról. Elég nehéz titokban tartani …

Megosztás