Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Beindult a félkarú-lobbi

"Tüntetést fontolgatnak a játékgépesek" – olvashatjuk az Indexen. Durván felemelik ugyanis a nyerőautomaták után fizetendő adót, és ez ellen tiltakoznának. Jogukban áll tüntetni, hajrá.

A számaik viszont érdekesek:
"A 24 ezer automatából 17 ezret kivonnak és 30 ezer ember válik munkanélkülivé."

Már eleve a 24 ezer is sokkolóló egy szám, ezek szerint megyénként 1200 automata várja a "játszani" vágyókat. Ezek szerint 1 gép legalább 2 embernek "ad" munkát?

"Az ágazat mintegy 12 ezer vendéglátóhelyen működik, melyek döntő többsége a pénznyerő automatákból származó bevételből tartja fenn magát."
Azt hittem a kocsmák a szeszeladásból élnek, elvégre ez lenne a fő profiljuk. De ezek szerint inkább 12 ezer "kis-kaszinó" üzemel, ahol mellékesen árulnak szeszt is. A rendszer profi, például ez a cégnév nélküli oldal ajánlata szerint 24 órán belül kiviszik a megrendelt gépet.

Van pár apróság, amiről nem nagyon beszélnek:

 

2009-ben 1200 cég (!) foglalkozott pénznyerő-automaták üzemeltetésével.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség 2008-as évkönyve még tartalmazta a játéktermek megyénként megoszlását. Érdekesség, hogy ez az adat a 2009-es évkönyvben már nincs bbe, 2010-es évkönyv pedig még nincs …

Az évkönyv ennyivel intézi el a fenti számokat:
"A termek területi megoszlása érthető okból követi a területi népességsűrűséget, ami együtt jár a fizetőképes kereslettel. A termek húsz százaléka Budapesten és Pest megyében működik."

Budapesten 1,8 millióan laknak, Pest megyében 1,2 millióan, vagyis a lakosság 40%-ra csak a játéktermek 20% jut …

Pest megye után a 2. helyen Borsod áll (7,9%), a 3. pedig Szabolcs (6,5%). Ugye, ebben a két megyében laknak a kimondottan jó módú, kaszinózni, félkarúzni járó tömegek.

Az egyik olvasónk számolt egy picit:
"Induljunk ki abból, hogy a igazat mondanak, és tényleg 30.000 kocsmáros lesz munkanélküli (aha). Ez havi 1.5 Mrd a költségvetésnek, ez 6 hónapra 9 Mrd (ezt ők nem is dobták be, de legyünk nagyvonalúak). Ők csak 1 Mrd Áfa, 5 Mrd járulék és 3 Mrd nyereségadó kiesésével riogatják a költségvetést. És tegyük fel, hogy 90% bezár, tehát a 70 Mrd játékadó is lemegy 7 Mrd-ra.

Viszont egy dolgot elfelejtettek betenni a nagystílű makromodelljükbe. Nincsenek statisztikáim, de azt tippelem, hogy a játékgépesek (családjának) több, mint 90% vesz fel az eljátszott pénznél nagyobb mértékben állami támogatást (munkanélküli segély családtámogatás, nyugdíj). Ha a 30.000 munkavállalót tényleg kitermel ma az "ágazat", akkor az évi 70 Mrd játékadó mellett még alsó hangon havi 3 Mrd bérköltséget + valamennyi profitot is fel kell tételeznünk, hogy most kitermel.
Ez kb évi 120-140 Mrd Ft. Ha ennek a 90%-t (közvetve) költségvetési pénzből kapja az ágazat, akkor a most tervezett szabályozás a Nobel esélyes Matolcsy által kiszámolt
változata lényegében break-even a költségvetésnek.
"

Csökkenni fog a játékautomatákból származó állami játékadó-bevétel az emelés ellenére is, valószínűleg be is fognak ilyen helyek zárni, de legalább nem tudják majd az emberek a segélyt, fizetést bedobálni az automatákba, mert nem lesznek ilyenek a kocsmákban. Végre, kellett már ez a lépés nagyon.

Nagyon sajnálok mindenkit, aki elveszíti a munkahelyét, de nem tudom sajnálni azt a kört, aki a szerencsétlen csóró emberekből gazdagodtak meg.

Én még ennél is továbbmennék, játékautomatákat csak kaszinókban lehessen üzemeltetni, azokból meg megyénként csak néhány van. Akinek futja rá anyagilag, az úgyis elmegy kaszinózni, de vidéken ne az legyen a segélyosztás estéjén, hogy sorban állnak a félkarú rablónál az emberek, és dobálják bele azt a kevés pénzt, ami amúgy a megélhetésre sem lenne elég.

Bízunk benne, hogy a félkarú-lobbi nem csemegéz ki magának egy-két vidéki képviselőt, aki a "munkahelyek megőrzése" címén felpuhítja a törvényjavaslatot.

Mert ugye, láttunk már ilyet …

Megosztás