Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Barta így döntött

Tegnap olvastunk az uniós támogatások döcögős kifizetéséről, ehhez kapcsolódóan ismerkedjünk meg egy eddig meglehetősen csendben tevékenykedő állami vállalattal.

"A MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ az Új Széchenyi Terv keretében a vállalkozói szféra és a vállalkozói környezet erősítését célzó Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) közreműködő szervezete. A GOP mellett a Közép-magyarországi Operatív Program feladatait is ellátja, valamint továbbviszi elődszervezeteinek a GVOP (Gazdasági Versenyképesség Operatív Program) -ból maradt kötelezettségeit.

A MAG-ot a Magyar Fejlesztési Bank alapította 2006 októberében, azzal a céllal, hogy a GVOP korábbi közreműködő szervezeteinek integrálása után egy hatékony, átlátható és ügyfélbarát szervezet lássa el a vállalkozók felé a támogatásközvetítés feladatát.

A MAG a Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával jött létre.

Az összeolvadás eredményeképpen a 2007-2013-as EU-s költségvetési időszakban egyszerűbben áttekinthető intézményrendszer szolgálja a támogatásra pályázó mikro-, kis- és középvállalatokat. A MAG az elődszervezetek összevonásával számos párhuzamosságot szűntetett meg, így csökkentette a költségeket. A korábban alkalmazott különböző működési eljárások alapján kialakította, és az egész pályázatkezelési rendszer követendő standardjává emelte a legjobb gyakorlatokat (best practice), ami növelte a pályázatkezelés hatékonyságát és eredményességét.

A MAG nem profitorientált vállalat, de működésében a piaci jellegű elemek dominálnak. Ennek része, hogy törekszik az ügyfél-elégedettség drasztikus emelésére. Ez megnyilvánul egyaránt az ügyfélszolgálati munka (személyes, telefonos és képviseleti) színvonalában, valamint a pályázatkezelés korábban kifogásolt elemeinek javításában. A MAG kiemelt célja, hogy a korábbiaknál gyorsabban és az ügyfelek számára kisebb költséggel történjen meg a pályázatok bírálata, és a nyertes pályázók kifizetése."

 

Igen, pont egy ilyen "piaci jellegű elem"mel sikerült kibújniuk az ismeretlenség homályából a napokban: gyorsított tárgyalásos közbeszerzést írt ki 29 darab, és opcionálisan további 13 darab "új vagy 1 évesnél nem régebbi, és 15 ezer km-nél nem többet futott, Magyarországon forgalomba helyezett" személygépkocsira garanciális- és általános karbantartási szolgáltatással együtt, nettó 300 millió forint értékben. A 29 autóból 22 alsó-közép kategóriás, 7 pedig felső-közép kategóriás. A plusz 13 kocsit a szerződéskötéstől számított 15 hónapon belül hívhatják le igény esetén.

"Elvárt kényelmi felszerelések:
– elektromos ablakemelő elől
– osztottan dönthető hátsó üléstámla
– Digitális klímaberendezés, hűtött kesztyűtartó
– Központi zár rádió távirányítással
– Magasságállítható vezetőülés
– Magasságállítható kormányoszlop
– Teljes értékű pótkerék
– CD-s rádió
– Elől-hátul tárcsafék
– Többfunkciós fedélzeti számítógép (minimális tudás szint: pillanatnyi fogyasztás, átlagfogyasztás, tankolásig még megtehető út hossza)
– Beltéri világítás késleltetett kikapcsolással
– Csomagtér világítás Csomagtér világítás
Egyébelvárások:
– mobil telefon kihangosító bluetooth funkcióval
– 1 db téli és 1 db nyári gumi garnitúra acél keréktárcsára szerelve
– 2 db 12 V-os csatlakozó (egy a műszerfalon, egy a csomagtérben)
– 2 db 220V-os inverteres csatlakozó utastérben laptop, mobil nyomtató és ezek akkumulátorai töltéséhez (egy előre egy hátra)
"

Az eljárás módját pedig így indokolják: "A MAG Zrt. jogszabályi kijelölés folytán látja el az európai uniós pályázatok támogatásközvetítésével kapcsolatos feladatokat, amely feladat ellátásába az ország egész területére kiterjedő, jelentős számú helyszíni ellenőrzési feladatok végzése is beletartozik. A feladatot ellátó munkatársak feladatellátásához elengedhetetlenül szükséges személygépjárművek megfelelő műszaki állapota megkívánja a megbízható, teljes körű, hosszútávon kalkulálható, és a szakszerű szervízszolgáltatás, valamint 24 órás assistance szolgáltatás biztosítását is."

Barta E.Gyula vezérigazgató úr elmondta mindezt személyesen is, bele az RTL Klub kamerájába. Figyelem, minden idők egyik legjobb, legfrappánsabb magyarázata következik!

 

 

"Ha megengedik, én így döntöttem"

A főnök, aki maximálisan kiáll a dolgozói érdekeiért. 🙂

Jó hely lehet egyébként ez a MAG Zrt., olyan tipikus MÁV és BKV-féle szocialista típusú melegedő, ahol az irodisták többet nyomják a kávégép gombját, mint a faxét.

Már az előző igazgató, Ormosy Gábor idején is csuda dolgok történtek a cégnél, és bár ő jól érezte, hogy neki az MSZP-kormánnyal együtt mennie kell, a munkatársak valószínűleg most is elvannak, mint a befőtt.

2010. február:

"A Dolgozói Elkötelezettség-felmérés prezentációját követően Ormosy Gábor kiemelte, hogy a jó eredmény mindig közös csapatmunka eredménye: az adatok azt mutatják, hogy a MAG munkatársai megkedvelték az új céget és mindent megtesznek a közös sikerek érdekében. A 2007-es induláskor mért 18%-os eredmény mára 66%-ra emelkedett, amely jelentősen meghaladja a magyar vállalatok átlagát. A vezérigazgató jelezte, a jó eredmény lehet még jobb, a cél a legjobb munkahelyek szintje. Ennek érdekében a MAG Zrt. továbbra is mindent megtesz, hiszen a dolgozói elégedettség alapozza meg azt az elkötelezettséget, amely hozzájárul a vállalati célok magas szintű teljesítéséhez.
(…)
Az idei évre térve Ormosy Gábor jelezte, bár 2010 a választások éve lesz, minden, a MAG Zrt. előtt álló feladatot zökkenőmentesen végzünk el. A lehetséges személyi változásokról szólva megemlítette: az új kormány megalakulása hozhat változást a vállalat élén, mivel állami cég vagyunk. Véleménye szerint előfordulhat, hogy megkérik őt és néhány vezető munkatársat a távozásra."

Miközben a változás szele a hajába kócolt, az igazgató jó pásztorhoz híven megmutatta embereinek a túlélés mikéntjét:

"Kedves Kollégák!
A múlt héten tartott vezérigazgatói évindító végén Ormosy Gábor mindenkinek "átadta" a MAG Zrt. fejlődését szimbolizáló földvirágot, a törpenapraforgót. Azért, hogy minél több asztalon díszeleghessen a virág, a mai napon indul a Nagy Ültetés!
Aki gondoskodni kíván a saját napraforgójáról, keresse fel az Üzemeltetési Osztályt a 3. emeleten virágcserépért és földért."

Egy jó hír 2010. márciusában:

"Kedves Kollégám!

A MAG Zrt. működésében a megalapítástól fogva kiemelt érték a
szakmailag felkészült, elkötelezett, jól teljesítő munkatárs. A
vállalat vezetőjeként úgy látom, minden lehetőség adott a hozzánk
csatlakozott munkavállalók számára, hogy velünk együtt váltsák valóra
elképzeléseiket, teremtsenek biztos egzisztenciális feltételeket
önmaguk és családjuk számára.

E cél megvalósításáért eddig is sokat tettünk és a jövőben sem állunk
meg az ezt támogató rendszereink fejlesztésében. A működésünk akkor
lehet teljes és megnyugtató, ha van széles körben elfogadott módszeren
alapuló visszajelzés, amely megmutatja, mit értünk el és rávilágít
arra, amin változtatnunk kell.

Ennek figyelembe vételével döntöttünk arról, hogy a MAG Zrt.
esélyegyenlőségi rendszerét, belső szabályzatait, így különösen a
toborzási, a juttatási, a tehetségmenedzsment rendszereket leírókat,
az egészségmegőrzés témakörében, valamint a magyar társadalom
fejlődése érdekében tett erőfeszítéseinket – gyakornoki rendszer, a
Bódvalenke-projekt – auditáltatjuk.

Örömmel tájékoztatlak, a vizsgálatot lefolytató ellenőri csapat a MAG
Zrt-t ‘társadalmilag felelős vállalat’-nak ismerte el!"

És egy mégjobb júniusban:

"Kedves Kollégák,

Amint arról bizonyára mindenki értesült a MAG-nál, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek múlt hét péntek óta új elnöke van Petykó Zoltán úr személyében.

Tisztában vagyok azzal, hogy legtöbbünket foglalkoztatják a MAG jövőjét és a MAG-os munkatársak személyes jövőjét érintő kérdések.

Nyilvánvaló, hogy önmagában a személyi változás nem jár következményekkel a MAG és ellátott feladataink sorsára nézve, de az is, hogy elindíthat változásokat. Mivel nem kaptunk semmilyen szándékról tájékoztatást mi sem, ezért a Ti tájékoztatásotokban is arra szorítkozom, amit tudok:

 

  • A MAG felkészült az átadás-átvétel zökkenőmentes és sikeres lebonyolítására. Tegnap Elnök úr a GFP IH és a MAG képviselőinek részvételével áttekintette a GOP előrehaladását, és mind az eddigi működést, mind az átadást sikeresnek minősítette. Kiemelte a MAG Zrt sikeres működését külön is, amihez ezúton is GRATULÁLOK mindenkinek!
  • A tevékenységet átmenetileg felfüggesztő elnöki utasításban előírt leállások nem veszélyeztették a finanszírozásunkat, a MAG tartalékai lehetővé teszik a bérek folyósítását és a megérdemelt prémium-előlegek kifizetését a következő hónapokban. Elnök úr a tegnapi napon pedig ígéretet tett a korlátozó intézkedések mai nappal való visszavonására, így ez a kockázat is megszűnik.

 

A sajtóban lehetett arról olvasni, hogy az EU-s támogatások, azon belül pedig a vállalkozói támogatások az új Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt figyelmét élvezik. Meggyőződésem, hogy ez a MAG további felértékelődését fogja jelenteni, ami mindannyiunk számára megnyugtató, jó hírt jelent."

Azt bizony.

 

Megosztás