Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Telekom-különadó: elmeszelve

Gratulálni szeretnék ismét az okos, körültekintő és forradalmi kormányunknak.

"Az Európai Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy törölje el a távközlési szolgáltatók árbevételen alapuló különadó-fizetési kötelezettségét, melyet 2010 októberében vezetett be. A Bizottság véleménye szerint ezen adóteher nem egyeztethető össze az uniós távközlési jogszabályokkal, mivel az adóból származó bevétel a központi kormányzati költségvetést gyarapítja, nem pedig a távközlési ágazat specifikus szabályozási költségeinek ellentételezésére szolgál. Magyarországot a Bizottság amiatt is elmarasztalta, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól.
(…)
Mai döntésével az unió végrehajtó testülete úgy ítélte meg, hogy a magyar távközlési különadó illegális és szembe megy az uniós joggal. Az ugyanis csakis abban az esetben teszi lehetővé távközlési különadó kivetését, ha annak bevételeit hálózatfenntartásra vagy célzott távközlési fejlesztésekre fordítja. Ezzel szemben a magyar adó egyenesen az állami büdzsébe folyik be. A Bizottság érvelése szerint a szóban forgó szabályok az újonnan piacra lépő távközlési szereplők védelmében lettek kialakítva.
(…)
Hasonlóképpen egyébként tavaly óta vizsgálódik az EB a magyar energia- és kiskereskedelmi-különadók kapcsán is, amelyekre vonatkozóan még nincs döntés."

Szijjártó még idén márciusban is azt mondta, hogy "a kormány álláspontja szerint a távközlési cégek különadója minden tekintetben megfelel az európai uniós jogszabályoknak. A közös teherviselés európai érték, és a távközlési cégek különadójának kivetésére éppen annak érdekében került sor, hogy az arányos és közös teherviselés valóban létrejöjjön. Ezen szektor meglehetősen nyereséges vállalatainak korábban nem volt lehetőségük arra, hogy arányosan bekapcsolódjanak a közteherviselésbe. Ez a törvény teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a teherviselésből arányosan és közösen vehessék ki részüket, és ez megfelel az európai uniós értékeknek és előírásoknak."

Évi 61 milliárdot forint folyt így be, melyet 2010 októberben vetett ki a kormány, és 2012-ig kellene fizetni a telekom-cégeknek.

Most vissza kell fizetni a beszedett különadót + a kamatokat + a büntetést, ez a hvg.hu szerint 100 milliárd, illetve mivel ez a különadó benne van a 2012-es költségvetésbe, így onnan is ki kell venni.

Mennyi az összesen? 100+61 milliárd? Megérte?
Megint faszán kiosztottuk a kokit, ugye?
Recseg-ropog a NER …

Gyuri, készül már a B D-terv, ha a többi különadót is elmeszelik?

Reakció: Reagált a kormány: nem törli el a telekomadót, jöhet az Európai Bíróság

Megosztás