Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nem sikerült: vége a ZP-nek

Elutasította csütörtök este az újbudai képviselő-testület a Zöld Pardon (ZP) közterület-használati kérelmét, így nem maradhat a Petőfi híd budai hídfője mellett a szórakozóhely – közölte Horti István XI. kerületi jegyző a döntés után.

Ennél a napirendi pontnál zárt ülést rendeltek el, lekapcsolták a TV-közvetítést, az LMP a Facebookon közvetítette, hogy mi történik, amíg az internetet is letiltották. (NER?)

A Zöld Pardon Budapest egyik nevezetessége volt, mivel májustól-szeptemberig minden nap volt ingyenes koncert, 13 év alatt 1800 koncert a 6,5 millió látogatónak.

Én magam is ott voltam a "nyitáskor", és minden évben voltam pár kedvenc együttesem koncertjén. Jó volt kimenni nyáron a ZP-be sört inni, csajokat nézni, meg élő zenét hallgatni.

A kerület azonban most kicsinálta a ZP-t, a lakossági panaszokra hivatkozva.

Azonban a térképet megnézve Budapesten sehol sem lehetne este nyílt területen koncertet tartani, hiszen a ZP legalább 300 méterre helyezkedik az első lakóháztól, az egyetemi campus és az Inforpark kellős közepén elhelyezkedve.

A ZP-től balra a Műegyetem épületei állnak egészen a Szent Gellért térig, köztük egy nagy kollégiummal, ahol –uramisten– kollégisták laknak, akik nem lábujjhegyen járkálnak (Kármán Tódor Kollégium Irinyi József utca 15.)

A másik oldalon az Infopark található, az ELTE épületeivel, és több nemzetközi cég székhelyével.

Vagyis a piros vonallal jelölt területen belül nincs lakóépület.

Viszont az egyetemisták és a ZP látogatói nem kerületi lakosok, nem szavaznak a kerületi polgármesterre például …

Az, hogy 111 ezer támogató aláírás (benne 9500 kerületi lakosé) gyűlt össze nem rázta meg a Fidesz-KDNP-t, pedig biztos vagyok benne, hogy a kölyökképű Rétvári Bence (32 éves, akkor érettségizett, amikor a ZP megnyílt), a terület országgyűlési képviselője is megpróbált már legalább egyszer egy csajt befűzni a ZP-ben. Lehet, hogy nem jött össze neki …

A ZP-t elköltöztetnék a Lágymányosi-híd lábához, ami 300 méter helyett 550 méterre van a lakóházaktól, írtak is egy levelet Rétvárinak, hogy "wtf"?

A ZP megpróbálta elolvasni a "több száz lakossági panaszt", de egyszer sem engedték meg, hogy megismerje a panaszok tartalmát és pontos számát. A ZP tudomása szerint a hely ellen 2008 óta nem érkezett az önkormányzat által rögzített lakossági panasz és a hatóság semmilyen formában nem adott tájékoztatást XI. kerületi lakossági panasz alapján induló vizsgálat lefolytatásáról.

Újbuda Önkormányzata is érezhette, hogy necces a szitu, mert hirtelen kikerültek a honlapra a levelek. Ami 5 oldal. Szellősen.

"A sajtóban megjelent nyilatkozatokkal ellentétben az önkormányzathoz folyamatosan érkeznek a lakossági panaszok. Több száz bejelentésről van szó, melyek elsősorban a szórakozóhelyeket látogatók vonulási útvonaláról származnak és joggal hivatkoznak az eldobált szemétre, éjszakai hangoskodókra.
Ezek a panaszok csupán közvetve érintik a Zöld Pardon működését, de nem választhatók el tőle. Nem a zaj-határérték túllépéséről van tehát szó, amely vizsgálatot igényelne, hanem a tágabb környezetben lecsapódó, káros hatásokról. Jelen esetben tehát nem „néhány lakó" panaszkodásáról van szó, hanem a lakosság jelentős részének véleményéről, amely eddig nem kapott megfelelő képviseletet." – írta az önkormányzat.

Néhány panasz:

"Miután a ZP. vezetői arról adtak tájékoztatást, hogy Önökhöz az  elmúlt évek során nem érkezett lakossági panasz, ezúton felkínálom  Önnek azokat, a néhány év alatt összegyűjtött fényképeimet, azokról  a "tettekről", amit néhány magáról megfeledkezett fiatal "elkövetett".  A képeken összerondított közterület, megrongált autók és  "hobbiból" elfordított elsőbbségadás tábla is szerepel. Természetesen a randalírozást nem tudtam rögzíteni, de a több tucat fénykép így is  érdekes lehet. Amennyiben igényli, a fényképeket tartalmazó cd-t,  személyesen eljuttatom Önnek."

"Az ELTE TTK egyik tanszekenek vezetojekent nagyon nehezmenyezem az Zold Pardon
nevu szorokazohely uzemeltetoinek magatartasat, illetve a vendegkor viselkedeset.
Osszegezve leszogezem, hogy nem valo az egyetemk koze, illetve a jo szinvonalon
megepitett es fenntartott InfoPark kozelebe egy ilyen jellegu intezmeny.

a – A ZP vendegkore szamara a parkolas a kornyeken megoldatlan, ezert nem hiszem,
hogy egyaltalan ki lehetett volna adni a mukodesi engedelyt. Eset 8 ora utan, kulonosen 
het vegen az uttestet elfolglalva parkolnak a vendegek, ezzel kozlekedesi szabalyokat 
sertenek, es a mi – az itt dolgozo oktatok es diakok – epsegunket veszelyeztetik. Hajnali 2 orakor (egy  kutatoegyetemen rendszeresen elofordul, hogy ekkor er veget a munka…) 
egyszeruen  atjarhatatlan a reszegen az uttesten, az ott parkolo autok kozott tantorgo 
vendegektol a Szabadsag hid budai hidfoje alatt levo kozlekedesi csomopont.
 
b – Reggelenkent munkakezeskor a budai hidfonel levo villamosmegallo es az egyetemunk 
kozott levo terulet olymertekben szemetes es gusztustalan (hasznalt ovszereket kell kerulgetni a ZP melletti parkban), hogy az az egyetemhez meltatlan. Termeszetesen a ZP elozo esti "termeke" a jardan es a fuvon talalhato szemet.
 
Hangsulyozom, hogy a kozlekedesi csomopont es az egyetemunk Termeszettudomanyi 
Karanak Eszaki Epulete kozott levo teruleten egyedul a ZP talalhato. Maga a ZP
kulso megjelenese, a kornyezetben okozott kar, a megengehetetlen forgalmi akadaly 
mind amellett szolnak, hogy az ZP mukodesi engedelyet felul kellene vizsgalni. 
A leginkabb erintett intezmeny az ELTE TTK Fizikai Intezete neveben (mint igazgatohelyettes) kerem a fenti panasz kivizsgalasat. Meggyozodesem, hogy egy kulturaltan helyreallitott zoldterulet szolgalna leginkabb az egyetem, a kerulet es Budapest erdekeit.
 
Megjegyzem, hogy meglatogattam az intezmenyt, es megallapitottam, hogy egy ilyen forgalmas hidfeljaro kanyarulataban egyaltalan nem kellemes se a hang-, se a levegoszennyezes miatt szorakozni. 10 ev kulfoldi (egyetemi oktatoi) tapasztalatara hivatkozva allitom tovabba, hogy a hely szinvonala meltatlanul alacsony az egyetemhez es a kerulethez, a varoshoz merten is."

"Üzenet: Tisztelt Dr. Hoffmann Tamás Úr!
Ma olvastam, hogy Ön kiáll a lakók érdekei és korábbi döntése mellett. Hálásan köszönöm, köszönjük. 

Nem találom a szavakat, egészen elérzékenyültem amikor olvastam, hogy még a Tarlós úrral szemben is kiáll értünk. Így már könnyebb lesz átvészelni ezt a szezont, minden este úgy fogok elaludni, hogy eszembe jut: végre van olyan polgármesterünk akinek fontosak vagyunk, akinek számítunk. A legszebb nap lesz idén október 31." 

"Azzal egyetértek, hogy ezekkel a fiatalokkal van gond, pedig én sem vagyok idős. 22 éves vagyok. 🙂 Akármennyire lehet ciki, bevallom, hogy engem tavaly részeg fiatalok vertek meg a ZP-ben és ki is dobtak. (Civilek dobtak ki, őrök sehol nem voltak.) Én sem tudom, hogy mi lenne a megoldás az “őrültek” ellen. Sokan azt magyarázzák, hogy a diszkók milyen veszélyesek, pedig engem csak a ZP-ben ért incidens, diszkókban nem. A ZP veszélyforrássá vált."

"Nem igazán kellemes úgy élni hogy minden csürhe legalább egy üveg pia erejéig megáll a környező utcákban leülnek a házak elé és ott vihorásznak ordítoznak üveget törnek az pl ablakom előtt alatt is… ide áll az ablakok alá, itt iszik összetöri az üveget és artikulálatlanul ordít. Ez egy éjszaka többször is előfordul, oda felé menet ugye, meg visszafelé is. A házunk előtt lassan már a fák is kipusztulnak  a sok emberi vizelettől. Na most ezt úgy szokták csinálni hogy a házunk előtt van egy bokros –fás zöld sáv. Megállnak leteszik a sört egyéb üveges piát és 3-4en vihorászva vizelnek. Aztán vagy felrúgják a sört vagy nem, de van hogy csak heccből földhöz vágják. Ez nem egyedi eset minimum hetente észre veszek ilyet, csak az én ablakom alatt, de csak áprilistól szeptemberig."

"Tisztelt Hivatal!!!

A Zöld Pardon (ZP) alig pár napos nyitva tartása után ma jöttem el először a 2 éves fiúnkkal a ZP előtti területen, majd a Skanska épületek mellett az Október 23. utca irányába. Szomorúan tapasztaltam, hogy már este nyolc előtt üvegtörmelékkel telítődött a járda felülete, plusz a környező füves részek. Ha azt nem vesszük górcső alá, hogy miért dobálják el az emberek az üvegeket, miután kiitták, és azt sem, hogy arre miért nincs évek óta megoldás, hogy ezt megakadályozzák (általában az ELTE előtti terület is inkább (üveg)szemétdombra hasonlít, mintsem világszínvonalú kampuszra), a kérdés akkor is fennmarad, hogy miért nem takarítanak a közterület tisztaságáért felelős szervek? "

Biztos a ZP hibája, hogy a fiatalok az utcán isznak és hangoskodnak a kerületben, akik amúgy lehet hogy például a Hajógyári-szigetre mennek csapatni, csak előtte még melegítenek egy kis szesszel …

Még az amúgy nem egy bulizós típusú Tarlós István is kiállít a ZP mellett, hiszen a fiatalok, külföldiek, ha jól érzik magukat a ZP-ben, nem azt mondják, hogy milyen fasza hely ez az Újbuda, hanem hogy milyen fasza hely ez a Budapest.

"Csak a rendelkezésemre álló információk alapján tudok véleményt formálni a Zöld Pardonról. Ezek alapján a Zöld Pardon nagyon szigorú szabályok szerint működik, ahová kiskorúak csak írott szülői engedéllyel mehetnek be. Tisztában vagyok a hely népszerűségével, és azzal, hogy nem lakókörnyezetben van, hanem egy egyetemi kampusz közepén.
Kifejezetten ezeknek a szempontoknak az ismeretében mondom azt, hogy amennyiben a helyzet ez, nem pedig más, akkor ennek a szórakozóhelynek, ami olyan népszerű a fiatalok körében, a bezárása politikailag nem túl ügyes döntés.
" – Tarlós István, FB
 

Megosztás