Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Csak nem kapják meg

Egy darabig vicces (volt) a kapkodó ötletelgetés, amit gazdasági ügyekben művel Matolcsy Ikon karmesterkedésére a kormány, de mivel kőkeményen a bőrünkre megy a dolog, lassacskán kezd egészen ijesztővé válni a rapid nyilatkozatok vad katyvasza.

Lehet, hogy valaki már unja, de szerintem mindenképp érdemes vezetni a memoárt.

Kedd esti NGM-közlemény: "Vagyis egyidejűleg kivezetésre kerül az adójóváírás és a szuperbruttósítás intézménye."

Az ezzel rosszabbul járó, bruttó 202 alatt keresők kompenzálására viszont ugye kitalálták a bruttó 202 ezer felett kereső "burzsujok" által fizetendő "átmeneti jellegű hozzájárulást" (ÁJH), amit elemzőtől takarítónőig mindenki plusz adóként, második adókulcsként értelmezett, mivel nem a név a lényeg, hanem hogy fizess, még.

Természetesen az Örökös Szóvivő szerdán elmagyarázta, hogy ez hibás megközelítés.

"Elég nagy tévedés, jó nagy bakot lőtt, aki ezt írta."
Szijjártó hangsúlyozta: egy kulcs van, ami 16 százalékos, semmifajta több kulcsról progresszív adórendszerről nincs szó, ugyanis a többi közt ez volt az oka annak, hogy Magyarország ilyen nehéz helyzetbe került.
Az arányos adórendszer a kormány gazdaságpolitikájának legfontosabb eleme, ennek kiteljesíteni folytatódik – emelte ki a szóvivő, aki arra a kérdésre, mekkora hozzájárulást kell fizetniük a havonta bruttó 202 ezer forint felett keresőknek, azt mondta: szeptember 28-ára hoz a nemzetgazdasági miniszter egy komplex előterjesztést, mely választ ad a kérdésekre. "
 

 

Ehhez képest még szintén tegnap megtudtuk az Újabb Nagy Ötletet:

az lesz az ÁJH, hogy bruttó 202 felett mégis marad a félszuperbruttó! 🙂

"Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: 2012-ben kivezetik a korábbi, "torz" adórendszer megmaradt elemeit, "mementóit", így az adózónak kedvezményt jelentő adójóváírást és a többlet-adófizetési kötelezettséget jelentő félszuperbruttót. Azok esetében, akik havi bruttó 202 ezer forint alatt keresnek, mindkettőt kivezetik, azoknál pedig, akiknek 202 ezer forint feletti a havi jövedelmük, a félszuperbruttó kivezetése két lépésben – 2012-ben, majd 2013-ban – történik meg. A 202 ezer forint alatt keresők egy részével előfordulhatna, hogy veszteséget szenvednének el, ám – mivel "senki nem kereshet kevesebbet" az arányos adórendszerre való átállás miatt – őket kompenzálni fogják, mégpedig abból a forrásból, ami a 202 ezer forint felett keresők félszuperbruttójának két lépcsőben történő kivezetéséből marad a rendszerben – ismertette, hozzátéve, hogy 202 ezer forint felett mindenki többet fog keresni. Ebben a kategóriában mindenkinek két lépcsőben növekszik majd a keresete, mivel a félszuperbruttót két lépésben vezetik ki – mutatott rá.
A pontos részleteket tartalmazó megoldási javaslatot jövő szerdán terjeszti a kormány elé Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter – közölte a szóvivő."

 

Természetesen mindezt rezzenéstelen arccal, sőt, mosolyogva. Vele ellentétben bezzeg az újonc, Giró-Szász vezette csapatot az Origo értesülései szerint megszidta Orbán, aki állítólag azt vetette az új kormányszóvivő és stábja szemére, hogy "rögtön az első igazi próbatételnél rosszul vizsgáztak", amikor a gazdasági tárca keddi bejelentésében foglaltakkal kapcsolatban nem kommunikálták megfelelően, hogy nem új adókulcsot jelent, ha a bruttó 202 ezer forint alatt keresők adóváltozások miatti veszteségeit a 202 ezer forint felett keresőkkel fizettetik meg.

Ejnye, ezután biztos ügyesebbek lesznek Andrásék!
Remélhetőleg megtanulták már, hogy csak_egy_kulcs_lesz.

 

Egyébként megértem, hogy egy egész magyarázócsapatot kellett felvenni, kommunikálni bőven van és lesz mit, mert Matolcsyból a tervek mellett az aranyköpések is dőlnek.

Egy, a kormányülés részleteit ismerő forrás állítása szerint a szerdai ülésen a kompenzációs tervekről korábban nem hallók közül többen is felvetették a gazdasági miniszternek, hogy a lépéssel lényegében tényleg egy második kulcsot vezetne be a kormány, vagyis feladná az adópolitikában eddig képviselt álláspontját, azonban a gazdasági miniszter több alkalommal is körmönfont számításokkal vezette le, hogy nem tekinthető adónak a 202 ezer felett keresőket érintő pluszteher.

A magyarázat a forrás szerint körülbelül úgy hangzott, hogy "az adó az elvonást jelenti, a 202 ezernél magasabb bérűektől pedig nem elvonnak, csak nem kapják meg (vissza), amit a többiek."

Végülis ….

Megosztás