Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kétharmadba öntött adókulcs

Török Gábor ma reggeli elemzésében remekül megfogalmazta mi a probléma a Fidesszel:
"A kormány egyre gyakrabban és egyre látványosabban kénytelen szembemenni ellenzéki időszakában hirdetett mondataival, ráadásul nyilvánosan azt sem vállalja, hogy egyáltalán viszonyuljon ezekhez, megmagyarázza a változás okait. Annyira tart a hitelességi válságtól, hogy a nyilvánvalót is megpróbálja eltagadni, amivel azonban csak tovább növeli a hitelességi gondokat."

Igazságos-e hogy 16% adót fizet az is, akinek 150 ezer forint a bére, és az is, akinek 1,5 millió forint?
Igazságos, vagy igazságtalan, milyen hatással lesz a költségvetésre?

Szlovákiába 2004-ben vezették be az egykulcsos adót. Mi is megtettük ugyanezt, csak 7 évvel később, egy teljesen más világgazdasági környezetben. Szlovákiában a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az áfa kulcsa is 19% lett, az ingatlanátruházási adót, az örökösödési adót, az osztalékadót, az ajándékozási adót megszüntették. 2009-ben be is vezették az eurót.

Jellemző, hogy nálunk volt olyan párt, aki 8 éven keresztül képen volt az összes kampányát az egykulcsos adó ígéretére építeni, és bár a zsaroló-potenciájuk a Hubble-űrteleszkóp magasságában járt, mégsem sikerült keresztülvinniük egyik legfontosabb kampányígéretüket. Persze, bevezetjük az egykulcsos, adót, de a hiányzó százmilliárdokat honnan vegyük el, kedves SZDSZ? Erre már nem érkezett válasz, így marad céltalan káosz, betömtek 3-4 lyukat a tésztaszűrőn, de keletkezett 5-6 új. Fél év múlva újabb lyukbetömő programhirdetés, keserű tapasztalat, és így tovább …
 
A Fidesz ellenzékben a szuperszámítógépeken (=Matolcsy agya?) lefuttatta, kiszámolta a modelleket, és úgy döntött, hogy a négy éves kormányzati ciklus gazdasági motorja az egykulcsos adó lesz. Vagyis a soha nem látott, egyszer és nagy összegű adócsökkentés.

Emlékszünk még, mivel indokolták a bevezetését?
– Az egykulcsos adó igazságos.
Nem az, mert bruttó 250 ezer alatt csökkent a nettó fizetés. Az átlagbér ma Magyarországon bruttó 210 ezer.
– Az egykulcsos adó miatt nem érdemes eltitkolni a jövedelmet.
Nem látjuk, hogy tömegével jelentik be a valódi bruttó bérre az eddig feketén vagy minimálbérre bejelentett munkavállalókat. Sőt, most olvashattuk, a 4 millió adóbevallás közül 1-1,2 millió minimálbéres.

– Az egykulcsos adó miatt keletkező pluszbevételt az emberek elköltik, ezzel nő a fogyasztás, nő az áfa és egyéb adóbevétel, nő a foglalkoztatás, így a költségvetés nem lesz mínuszban a kieső adóbevételek miatt.
Nos, már eltelt 9 hónap, megnéztük, hogy ez működik-e, és nem jött be.  Nem nőttek a bevételek, nem nőtt a foglalkoztatás, nem nőtt a fogyasztás.
– Az egykulcsos adó miatt egyszerűbb lesz az adóbevallás. Várjuk az söralátét méretű adóbevallást!

Mivel 20 éve a gombhoz varrjuk a kabátot, vagyis a kiadáshoz szedik össze a bevételt, így kormányról-kormányra, programról-programra a kétségbeesés és az gyávaság utolsó mentsvára mindig ugyanaz: áfaemelés és jövedéki-adó emelés.

Sokkal egyszerűbb áfát emelni, mint a GDP 17-18%-át kitevő 4800 milliárd (%) forintra becsült feketegazdaság ellen harcolni. Ja, hogy az áfaemelés pont a feketegazdaságot növeli?

Csak egy érdekes apróság: Évente pontosan 3 ezer milliárd forintot költünk nyugdíjakra. Csak az inflációkövető nyugdíjemelés 2012-ben + 138 milliárd. A 2,6 millió nyugdíjas közül 312 ezren 140 ezer forintnál több nyugdíjat kapnak, közülük 61 ezren 200 ezernél is többet. Ez csak tényleg érdekesség, nem célzok vele semmire, biztos sokan elégedettek lennének 140 ezer forintos kézhez kapott nettó fizetéssel, melyből fizetni kell a hitelt, a gyerekek nevelését, a havi bérletszelvényt …

Most komolyan, a "végképp szakítottunk az elmúltnyolcévvel és mi vagyunk az übertökös sohanemlátott felhatalmazással bíró kormány" kiröhögteti az egész világ előtt Magyarországot a 27%-os áfakulccsal? Mikor a papíron nem, de gyakorlatban nagyon is államcsődben lévő Görögországban is "csak" 23% az áfakulcs, ahol mellesleg 3 hét múlva elfogy az állam pénze és game over?

Lassan mondom, hogy az új államduó, a Selmeczi-Szíjjártó párocska is megértse: Gyurcsány is csak áfaemelésre volt képes fene nagy böszmeségével és 2 év múlva már bukott ember volt, 3 év múlva meg a pártja el lett küldve a picsába …

Vagy az Orbán-Matolcsy páros Vona Gáborból kíván miniszterelnököt csinálni? Mondjuk áfát ő is tudna emelni, ehhez nem kell közgáz diploma.

Amire legvégül ki szeretnék térni, az két dolog:

1. Nyilatkozott Cséfalvai Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára:
"Az egykulcsos adórendszer igazságos. Az átlagbérnél már jobban jár. Akkor ez arra ösztönzi az embert, hogy keressen többet az átlagbérnél. Nem? A 16 százalékos adónak egyetlen üzenete van, aki többet dolgozik, attól nem vesz el aránytalanul többet az állam."

Ennél cinikusabb, pofátlanabb nyilatkozatot rég olvastam, röhögve elismerik, hogy ja igen, tényleg szívás bruttó 250 alatt, keress bruttó 250 felett és akkor jól fogsz járni. Mert ez csak így megy, berontasz a HR-re, hogy ide a bruttó 300-al, mocskosgecik!

2. Terjedelmes Orbán-interjú a Metropolban. Ez így a pénteki Blikk kérdezz-felelek után már egy picit sok.

A legfontosabb: Kétharmados törvénybe iktatják az egykulcsos adórendszert. Csúcs ez az érzés.

Sok elemző mondja, hogy óriási összegek fognak hiányozni a jövő évi költségvetésből.
– A költségvetésnél azt kell számba venni, hogy mit tud vállalni az ország. Az elmúlt évben arra vállalkoztunk, hogy megteremtjük a közteherviselés igazságosabb alap­­jait, és ezért bevontuk az adózásba a bankokat és a multicégeket is. Arra is vállalkoztunk, hogy megmentjük az összeomlástól a nyugdíjrendszert és megszüntetjük a nyugdíjtőzsdét, hogy akinek állami nyugdíja van, nyugodtan aludhasson, hiszen azt biztosan meg fogja kapni. Az elmúlt év vállalása volt az adórendszer arányossá, egyszerűvé tétele is. Az országot többek között a bonyolult prog­resszív adózás tette tönkre, mert munka-, család- és vállalkozásellenes volt.  

Mire vállalkoznak 2012-ben?
– Arra, hogy megsegítsük a devizahiteleseket. Aztán arra, hogy kiteljesítsük a munkát és a családokat támogató adórendszert, és bezárjuk az adóelkerülést lehetővé tevő kiskapukat.

Kivezetik az szja-szuperbruttósítást?
– Igen. Magyarország jövőjének záloga a munkaalapú gazdaság kialakítása. Mi egy olyan világot akarunk, amelyben ha dolgozol, ha szorgalmas vagy, akkor előrejutsz, ha pedig nem akarsz dol­gozni, akkor lecsúszhatsz. Ennek a felfogásnak a legfontosabb kifejezője az adórendszer. Még hátravan néhány változás, ezeket pedig tűzön-vízen át kell vinni. Magyarországnak Európa egyik termelési központjává kell válnia, ami akkor valósulhat meg, ha az emberek úgy érzik, hogy van értelme dolgozni. Az arányos adórendszer erre sarkall: minél többet dolgozol, annál több pénz marad nálad. A harmadik dolog pedig, amelyre jövőre vállal­kozunk: az egészség­ügyi kassza rendbetétele. Ahogy rendbe tettük tavaly a nyugdíj­rendszert, egyensúlyba kell hozni az egészségügyi kasszát is: a beérkező összegek fedezzék a kiadásokat.

 
Friss: A napi 18 TV spot ellenére csak 2300-an kérték az árfolyam rögzítését 4 évre.
Ezt nehéz lesz órási sikerként eladni, talán kezdhetne ezzel Selmeczi Gabika.

Megosztás