Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Csúcsformában: egy hét, két csomag

Na, 15 hónap alatt hamar kihozták döntetlenre:

Nem volt elég ezen a héten az Országvédelmi terv, most pénteken megkaptuk az újabb csomagot (Országvédelmi Költségvetés néven fut) Matolcsytól, aki mesélt a 2012-es költségvetésről végre számokkal, ami így egyben egy durvább gombóc, mint ez eddig gombócok.

Tanítják, hogy a rossz híreket pénteken kell bejelenteni, hogy ne tudjanak rá reagálni, Matolcsy egyenesen a péntek délután 4 órát választotta.
 
A tervek, a portfolio.hu cikke alapján:
– Másfél százalékos GDP-növekedéssel készül a 2012-es országvédelmi költségvetés.
– Az államháztartás hiányát a GDP 2,5%-ában maximálja.
– Idén év végére 73%-ra, jövőre 72%-ra csökken a GDP-arányos bruttó államadósság ráta. – Az előzetesen prognosztizált 3,4% helyett 4,2%-os inflációval számol éves átlagban jövőre a kormány.
– A GDP-arányos kamatkiadások mértéke az idei 3,8%-ról jövőre 3,6%-ra csökken.
– Nagyon szerény, 0,2%-os fogyasztásnövekedéssel számolunk 2012-ben.
– A beruházások 2011-ben várhatóan 1% körüli mértékben nőnek, amely jövőre 3,2%-ra gyorsulhat.
– A folyó fizetési mérleg többlete a GDP 2%-ról 3% fölé emelkedhet.
– Másfél százalékos foglalkoztatásbővüléssel számol a kormány, amely mellett a munkanélküliségi ráta 10-10,5% közötti tartományba mérséklődhet.

2012-ben a tervezett 550 milliárdos kiigazítás helyett inkább 750 milliárdot vállalnak be: 300 milliárd a kiadási oldalon, 445 a bevételi oldalon.

25%-ról 27%-ra emelik az áfakulcsot, ebből 150 milliárd pluszbevételt remélnek, amit "betesznek az Országvédelmi Alapba, amely a költségvetési célok biztos teljesítéséhez szükséges."

Ezzel Európa egyedüli áfakirálya Magyarország, végre lehagyjuk a svédeket:

A gyakorlatilag államcsődben lévő Görögországban is csak 23%  az áfa …

Ugye, ez jelenti, hogy január elseje el van baszva, mert lehet bemenni árat állítani, immár menetrend szerint…

Most ne abba gondoljunk, hogy a 125 ezer forintos LCD TV ára 2000 forinttal nőni fog, hanem olyan finomságokba, hogy a benzin ára azonnal 7 forinttal emelkedik.

Ez már tényleg az ötlettelenség legalja, semmi mást nem tudnak kitalálni csak az áfaemelést. Mikor így sem kapunk számlát a fodrásznál, az autószerelőnél, mobiltelefonboltban, a piacon, ezek után mennyien fogják azt mondani, hogy köszi, nem kell számla, vagy számla nélkül mennyi is lesz? Küldhetik a NAV-kommandókat, úgy meg fog nőni a számlaelkerülés, a feketekereskedelem, hogy nem fog itt semmiféle plusz 150 milliárd befolyni.            

"Csökkentsük a vállalkozások, munkavállalók terheit", illetve a "fél millió új munkahely" tervhez szánták gondolom azt, hogy
– a főállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni.
– a munkavállalói járulék mértékét 1%-ponttal emelik.
– a társasági adóban a veszteségelhatárolás szabályait változtatják.
– az online szerencsejátéknál is bevezetnek új adót. Ez ugye még senkinek sem sikerült Európában, de Gyurinak biztos erre is van egy frappáns ötlete. Javaslom az "átutalási vasfüggöny" bevezetését, folyószámláról utalni csak belföldre lehessen.

Mu-ha-ha, és most jön a szokásos őszi "eldobom a hajam mit mondott már megint Matolcsy"-duma, a tavalyi magánnyugdíjpénztáras szöveg után újra alkotott:
"Mindannyian tudjuk, hogy az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak, tehát ez nem megszorítás."
Pólóra ezzel aranymondattal is!

Nem megszorítás, mi? Hiszen a Zemberek kormány szakított az elmúltnyolcév politikájával, és nincsenek, és nem is lesznek megszorítások. Csak 27%-os áfa. Egyelőre. Mert egy 35%-ost is akarnak. A 27%-oson felül. Állítólag luxuscikkekre. Majd a Gyuri kigondolja, mi a luxuscikk.
 
Még egy durva lépés:
Egyszerre kivezetik az adójóváírás rendszerét, illetve a félszuperbruttó rendszerét is. Az adójóváírás kivezetésével nyernek 370 milliárdot, a félszuperbruttó eltörlésével meg buknak 380 milliárdot, így szumma: buknak 10 milliárdot.

Igen ám, csakhogy.
2011-től az adójóváírás 16%-ra csökkent, legfeljebb havi 12.100 forint lehet, amennyiben a magánszemély jövedelme nem haladja meg a jogosultsági határt, amelynek összege évi 2 millió 750 ezer forint, ezt követően 12%-kal fut ki, ami azt jelenti, hogy az adójóváírás évi 3 millió 960 ezer forintos jövedelem felett nem érvényesíthető.


Vagyis akinek bruttó 250 ezer forint alatt van a bére, az havi szinten bukik 12 ezer forintot mínusz a félszuperbruttó eltörlésével nyert összeg.

Ha jól számolom most egy bruttó 200 ezer forintot kereső szja-ja 36.320 – 12.100 adójóváírás = 24.220 tényleges szja.
Jövőre se félszuperbruttó, se adójóváírás, így havonta 32 000 ft szja-t kell fizetni. Ez mínusz 7780 forint havonta.

Aki bruttó 250 felett keres, annak ugye nincs adójóváírás, így jól járnak a szuperbruttó kivezetésével.

Aki most bruttó 350 ezret keres, az most havi 71.120 forint szja-t fizet, jövőre csak
56.000 forintot fog. 

Matolcsy látszik, sokat tanult, az egykulcsos adó bevezetéséből, hogy a magasabb keresetűek adócsökkentését az alacsonyabb keresetűek fizették meg.  Most újra eljátssza, a félszuperbruttó kivezetését a bruttó 250 ezer forint alatt keresők finanszírozzák meg. 
(LOL, most láttam a Híradóban, hogy megint elsütötte, hogy senki sem járhat rosszabbul…)

Ennek már tényleg nem lesz jó vége …

Arra már ki sem térek, hogy miket mondtak 2010 előtt …

Török Gábor: 396. Ha ketten csinálják ugyanazt
Index, Dudás Gergely: Gyurcsány, takarodj!
LMP: Az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagja
Origo: Nettó 140 ezres fizetés alatt nagy érvágás a Matolcsy-csomag
Portfolio.hu elemzés: Ez bizony kőkemény megszorítás – és fájni fog
"A jövő évi hatalmas költségvetési elcsúszást a kormány alapvetően bevétel oldali lépésekkel kívánja megalapozni. Szinte nyoma sincs a Széll Kálmán-terv 550 milliárd forintos, reformértékű kiadáslefaragó átalakításának, a kiadási oldal korrekciója a megvalósíthatóságot tekintve a tömörségében is baljós "hatékonyságjavításon" alapul, többet erről nem nagyon tudunk. A csomag 60 százalékát kitevő adóemelő lépésekben az egyetlen fellelhető koncepció a "mindenből egy kicsit"-elv, érinti ez az szja-t a járulékot, az áfát, de a kisebb vállalkozásoknak is kijuthat a jóból a cégautóadó emelése révén."
"Ahhoz, hogy egy havi bruttó 100 ezer forintot kereső ember nettó reáljövedelme ne változzon az idei évhez képest, januárban 13 százalékos béremelést kellene végrehajtani. Ha ez megvalósul, akkor az foglalkoztatási sokkot fog okozni, ha nem, akkor fogyasztási sokkot."
FN.hu: Így változnak a bérek

Megosztás