Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Leszalámizva

Szép munka volt uraim, az Index leszalámizva. Mi lesz a következő?

Szeptember 5-én, 11 év után felmondott a legnagyobb online újság főszerkesztője, az Internetto-alapító Uj Péter. Rövid hírecske, még kevesebb reakció. Pedig ez nagyobb dolog annál, hogy csak így elsikkadjon .
Egy rövid Heti Válasz interjún kívül Uj Péter nem nyilatkozott (még), főleg nem az okokról, mondjuk őt még köti a szerződése.
Pedig UP "távozása" már a sokadik volt a sorban: Szabó Ákos, Vaszily Miklós, Baksa Roland, Barczi Imre, Bodoky Tamás, Tevan Imre, Bede Márton, Kardos Gábor, Tóta W. Árpád és most UP.

Mi folyik az Indexnél?

Nobilis Kristóf 2005-ben vásárolta meg az Index-et, két részletben, 1 milliárd és még 600 millió forintért.
Nobilis a 100 leggazdagabb magyar egyike (az első feléből), cégéhez, a CEMP-hez tartozik  a Portfolio.hu, a Napi Gazdaság, a Bookline.hu, az Infórádió, az Etarget.

Az ügyeket azonban nem Nobilis, hanem Spéder Zoltán irányítja, akinek részesedése van a CEMP-ben. Spéder az OTP alelnöke és vezérigazgató-helyettese volt 2006-ig, szintén a 100 leggazdagabb magyar egyike.               
 
A Nobilis-Spéder féle CEMP az egyik nagy médiabirodalom az országban. A jobboldalon ott figyel még Liszkay Gábor  (Magyar Nemzet, HírTV), Széles Gábor (Magyar Hírlap, Echo TV) és  Nyerges Zsolt (Heti Válasz, Lánchíd Rádió, Class FM) birodalam, na meg a frissen megszerzett napi 300 ezres példányszámú ingyenes Metropol, amit Simicska munkatársa vett meg.

09.12. hétfő     Látogatás       Látogató            PI
Origo.hu       1 468 996 753 759 5 889 395
Index.hu       1 599 116  701 869   9 485 732
Hetiválasz.hu  121 179 94 984 171 476
MNO.hu         83 054 51 180 296 301
Hírtv.hu       62 645 41 617 156 480

Namármost, elméletileg a tulajdonos nem szólhatna bele a szerkesztőség munkájába, ezt a Fidesz bele is írta a médiatörvénybe:

"(1) A tartalomszolgáltató munkavállalója, vagy a tartalomszolgáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy — a munkajogi jogszabályok keretei között — jogosult a tartalomszolgáltató tulajdonosától, valamint a tartalomszolgáltatót támogató (reklámot közzétevő, szponzoráló stb.) vállalkozástól való szakmai függetlenségre, illetve a médiatartalmak befolyásolására irányuló tulajdonosi vagy támogatói nyomásgyakorlással szembeni védelemre (szerkesztői és újságírói szabadság).

(2) Nem alkalmazható a munkajogi jogszabályokban meghatározott, illetve a megbízási jogviszonyból eredő joghátrány a tartalomszolgáltató munkavállalójával, illetve vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személlyel szemben amiatt, mert megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítás végrehajtását." – 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól.

Az Origo a Magyar (Deutsche) Telekom birtokában van, nem tűnik betámadhatónak, a jobbos híroldalak egy-egy erősebb blog számait hozzák, így mi maradt? Csak az Index.
Viszont az Index nem igazán simult bele a "nagy jobboldali családba", se politikailag, se stílusilag. A jobboldaliknak mindig is balliberálisok voltak, a balliberálisoknak meg minimum gyanúsak, mert tüzeltek balra is.

Kirúgni az egész szerkesztőséget meredek lépés lett volna, még a végén 1 millióan tüntettek volna a sajtószabadság mellett, így egy lassabb megoldást választottak: keresztbe tenni a munkatársaknak. Aztán egyesével elkezdtek felmondani az újságírók. Bodoky "távozása" nem ment simán, most nyáron pedig közel egyszerre mondott fel Tóta W. és UP, Bede Marci meg elment egy évre Dél-Amerikába utazgatni. Már tavaly hallottam olyan "pletykákat", hogy Spéder kerek-perc megmondta, hogy kiknek kell menni a szerkesztőségből, de ezeket akkor UP még sikerrel akadályozta meg.

Józan paraszti ésszel azt gondolhatnánk, hogy egy tulajdonos mit szeretne a médiavállalkozásából kinyerni? Pénzt. Minél több pénzt.
Az Index-nél mi hoz pénzt? A hirdetések.
Hogyan lesz több hirdetési bevétel? Ha nő a látogatószám.
Nőni fog a látogatószám, ha leszalámizzák az Index szerkesztőségét? Nem hinném.

MTI-hírek copy+pastelve és a meleg seggnyalásra van elég oldal a neten, egy kiherélt, kézi vezérléssel irányított Index kevesebb bevételt fog hozni, hiszen csökkenni fog a látogatószám. De mi van, ha a két TOP100 milliárdos tulajdonost ez nem érdekli? Na, bumm, buknak pár milliárdot. Oszt’ akkor mi van?

"A párt köreiből rendszeresen hallani olyan véleményeket, hogy az Index a legfontosabb online csatorna, emiatt mindenképpen ellenőrzés alá kell vonni, és ha nem sikerül, akkor „ki kell csinálni”." – Kreatív Online
 
Végre tegnap akadt újságíró, aki nem fosta össze magát a témától, és egy kicsit megkapargatta az Index-es viszonyokat. Szalai Balázs és Csuday Gábor (respect srácok!) a Kreatív Online-nál írtak egy cikket, tele csodálatos sztorikkal, hármat ki is emelnék:

WTF #3
"… tavaly június 4-én, kormányváltás után jelent meg az a cikk, amely a miniszterelnök első brüsszeli útjáról szólt, amikor megpróbált magasabb államháztartási hiányszámot elérni az Európai Bizottságnál, sikertelenül. A pletykák szerint az Orbán pofonért utazott Brüsszelbe című írást Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár, korábbi pénzügyminiszter, vadabb pletykák szerint maga Orbán Viktor is szóvá tette Spédernek. Nem elrugaszkodott feltételezés, hogy a cikket jegyző Baksa Roland későbbi távozásához ez is hozzájárulhatott."

WTF #2
"Egy másik fegyelmit az azóta távozott Tevan Imre főszerkesztő-helyettes kapta, teljesen abszurd módon Uj Péter egy tumblres posztjának reblogolásáért, amelyben Csányi Sándor akkor nyilvánosságra került UD Zrt.-s hangfelvételeinek okán emlegette az oligarchákat. A botrány után az Indexről eltűntek az OTP hirdetései."

WTF #1
" … a tulajdonos (Spéder) az éjszakai ügyeletesnek közvetlenül – főszerkesztőt, ügyeletes szerkesztőt megkerülve – telefonált, hogy cserélje le a címlapképet Schmidt Máriáról, mert előnytelen."

Ez a képcserélgetés valami mánia lehet náluk (forrás):

 Őszintén, én azon csodálkozom, hogy UP idáig kihúzta, olvasva-hallva ezt a sok faszságot amit műveltek az újságírókkal.

Hol van már az Index 2001-es szerkesztőségi minialkotmánya és a tulajdonostól független szerkesztőség eszménye?

Ki lehet úgy is rúgni embereket, hogy minden nap megy a szopatás, majd ezt megelégelve "önként" felmondanak az illetők …

UP távozásával az Index egy elég rendes gyomrost kapott, és emellett az sem mutat túl jól, hogy a kormányzat és/vagy a tulajdonos beavatkozik a szerkesztőség munkájába. 

Az Emasa készített egy interjút a HVG.hu új főszerkesztőjével, Gavra Gáborral, amiben kiderül, miről csiripelnek a verebek:
"Az iparági pletykák szerint az Index nem túl távoli jövőben várt bedőlését-bedöntését követően a Sanoma, a Ringier és a Magyar Telekom marad versenyben az online tartalompiacon, várhatóan a Hír24-Fn.hu alapjain kialakítandó portállal, a NOL-al, illetve az Origóval."

Érdekes fejlemények várhatóak …

Megosztás