Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Ügyvédekre még van pénz

A képen a "Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Iroda" honlapját láthatjuk.

Ez így már alapból csodálatos …

Dr. Abay Péter és Dr. Török Mónika környezetvédelmi szakjogász férj és feleség, szakterületeik:
–     polgári jog (szerződések, ingatlanügyek)
–     cégjog (cégalapítás, cégmódosítás, képviselet)
– közigazgatási jog (gyógyszertári ügyek, környezetvédelmi jog)
–     sport jog

2011.02.04-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kihirdette, hogy a "Jogi tanácsadás nyújtása a közlekedési infrastruktúra területen PPP keretében megvalósult projektek jogi szakmai átvilágítása" munkát Dr. Abay Péter és Dr. Török Mónika kapta meg, 22 000 000 forint értékben.

A PPP-projektek szakmai átvilágítását egy sarki, polgári ügyekre szakosodott ügyvédi irodára bízni? Ez aztán a bátor döntés…

A Minisztériumban is beláthatták, hogy ez így tényleg meredek, ugyanis 2011.08.17-én a "PPP keretében megvalósított közlekedési infrastruktúra projektekkel (M6 autópálya Érdi tető-Dunaújváros szakasza, M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd szakasza, M6/M60 gyorsforgalmi út Szekszárd-Bóly-Pécs szakasza, M5 autópálya) összefüggésben jogi tanácsadási, képviseleti és okiratszerkesztési feladatok ellátása" címmel újabb munkát adtak ki külsős ügyvédnek.

Yes, the winner is … Dr. Abay and Dr. Török!
Ezért a munkáért "csak" 17 000 000 forintot kapnak.

Bár még csak szeptemberben van, de a NFM már kicsengetett 39 milliót egy haveri ügyvédpárocskának.

Újabb matematikai feladvány:
Ha 1 minisztérium, 1 ügyvédpár, 2 tanácsadói szerződés 39 millió forint, akkor 8 minisztérium X ügyvéd Y tanácsadói szerződés az vajon hány forint?

A Nemzeti Gazdasági Minisztérium 3 jogi tanácsadói szerződést kötött 15,6 millió forintért.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 13 jogi szerződés után 61 millió forintot fizetett ki.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban 28 jogi tanácsadói szerződést kötött bruttó 458 947 611 forintért (pdf).

Hogy megugrott az ügyvédi munka ára a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban…

A hab a tortán, hogy nem is volt közbeszerzési eljárás, erről a Papcsák Ferenc, Vas Imre, Braun Márton (Fidesz), illetve Vejkey Imre és Rubovszky György (KDNP) közösen benyújtott és megszavazott indítványa gondoskodott.
Az indoklás szerint "elhibázott lépés volt, hogy az előző, MSZP-s kormányok kötelezővé tették a közbeszerzési eljárást a jogi szolgáltatásokra is. Ez lassította és feleslegesen megnehezítette a közpénzfelhasználást, ráadásul a jogi szolgáltatásoknál fontos a bizalmi elv, amelyet a közbeszerzési eljárás nem tud mindig biztosítani."
 
Nem vicc, oda van írva: a közbeszerzés lassította(!) és feleslegesen(!) megnehezítette(!) a közpénzfelhasználást.
Pfúj, a mocskos közbeszerzés, monnyon le!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium természetesen megmagyarázta az egészet:

1. "A korábbi Pénzügyminisztériumtól hozzájuk kerültek át a PPP-szerződésekkel összefüggő feladatok, amelyek szerteágazó és speciális tudást igényelnek." Láthatjuk, hogy Dr. Abay és Dr. Török szaktudása bőven megvan, sőt.

2. "Ezek a feladatok nem indokolnak folyamatos munkavégzést, többször csak eseti feladatokkal járnak. A külső szakértők megbízása összességében kevesebbe kerül az állandó munkaerő alacsony kihasználtságú alkalmazása után fizetendő béreknél és juttatásoknál." 458 millió forintból 59 ügyvédet lehetne felvenni a minisztériumba havi bruttó 500 ezer forintos fizetéssel. De miért adnának 59 minisztériumi ügyvédnek fél milliárdot, amikor odaadhatják pár (haveri) ügyvédi irodának?

3. "Ezek a költségek töredékét jelentik annak a 400 milliárdos megtakarításnak, amelyet a kedvezőtlen szerződések megszüntetésével érnek el." Magyarul kussolsz és örülsz, hogy csak 458 millióba kerülnek az ügyvédek.

Dr. Abay Péter Orbán Viktor évfolyamtársa volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

Megosztás