Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Se egészség, se bevétel

Tegnap óta van népegészségügyi termékadó (NET), de már most látszik, hogy nagyjából megbukott.
Illetve ha valóban a nép egészségének védelme volt a kormány célja, akkor talán részleges lesz a siker, viszont a valószínűbbnek tűnő 20-30 milliárdos pénzbeszedés nem jön össze, mert a gyártók sem hülyék, és egy multinak nehezebb kokit adni, mint az EU-nak.

A legtöbben új receptekkel igyekeznek elkerülni az adófizetést: 1%-ra/alá csökkentik, vagyis adómentes sávba viszik le a rágcsálnivalók sótartalmát.

Ez a chipseknél, sós magvaknál viszonylag egyszerűen megoldható, viszont vannak olyan cégek és termékek, amelyeknek nincs egérút.

"Csak néhány termék esetében van lehetőség az összetétel megváltoztatására úgy, hogy az ne menjen a minőség és az élvezeti érték rovására, ezek is inkább szezonális termékek. A tejcsokoládé esetében nyilvánvalóan nincsen erre mód." – mondja Sánta Sándor, a Bonbonetti ügyvezetője.

Vannak olyan cégek is, amik már döntöttek az új lépésekről: "A chipsadó miatt másfélszeresére fog nőni a ropink ára, emiatt kénytelenek leszünk bevezetni egy új típust is. Ezen kívül se lesz só, belül is alig, igazából már nem is nevezném ropinak." – számolt be az Indexnek a terveiről az egyik sós snacket gyártó hazai cég üzemvezetője.

Az Unilever évek óta folyamatosan csökkenti termékeinek, főleg levesporainak sótartalmát, és vállalta, hogy 2012 végéig 15 százalékkal vesz vissza a sótartalomból, a Delikát8 ételízesítő esetében azonban tehetetlen. "Ez gyakorlatilag egy finom fűszerekkel dúsított sópótló termék. Ilyenkor merül fel az az ellentmondás, hogy a sópótló funkcióval rendelkező ételízesítő adóköteles, a só maga viszont nem."hívta fel a figyelmet Molnár Kálmán kommunikációs igazgató.

Hasonló ellentmondások abból is fakadnak, hogy a törvény csak az előre csomagolt termékekre vonatkozik.

Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára rámutatott: "Mindebből az következik, hogy a jellemzően olcsóbb és gyengébb minőségű ömlesztett szaloncukor nem esik a jogszabály hatálya alá, míg a jó minőségű és prémium csomagolt szaloncukrok adókötelesek lesznek. Ezáltal az árérzékeny fogyasztókat a gyengébb minőségű, olcsóbb termékek felé tereli a törvény. Ennél a pontnál sem világos a népegészségügyi cél."

Ángyai Szabó Gábor, a Chio vállalati kapcsolatok és piackutatási koordinátora szerint is igazságtalan, hogy adómentes például a kimért földimogyoró vagy a pogácsa, a csomagolt földimogyoró és a sajtos sós pálcika viszont nem.

Emellett felhívta egy egy nagyon fontos dologra is a figyelmet: a NET okozta egészségügyi kockázatra.

"- A sóra, az édességek esetében pedig a cukorra megállapított határértékek arra ösztönzik a gyártókat, hogy mesterséges ízfokozókat, édesítőszereket használjanak, ezért várható, hogy a törvénynek köszönhetően emelkedik majd ezen adalékanyagok hazai felhasználása. A Chio egy nemzetközi vállalatcsoport része, ahol a mesterséges ízfokozók használatát megszüntettük, és nem is lehetséges visszalépés ilyen irányba. Sajnos további versenyhátrányt jelenthet a számunkra, ha más gyártók nem így gondolkodnak majd."

Ugyanerről beszélt Kiss Gáborné, a Magyar Üdítőgyártók Szövetségének titkára is, hisz bár a piacvezető üdítőitalok, és energiaitalok esetében kizárt mindenfajta receptmódosítás, mert azok összetevőit a magyar jogszabály miatt aligha módosítják, viszont a hazai üdítőitalgyártók bármikor változtathatnak.
"Ezt meg lehet oldani nagyon gyorsan, mert csak kóstoltató próbák kellenek. Ami ennek a nagyobb veszélye, hogy esetleg a mesterséges édesítőszerekkel pótolják a cukrot, aminek hatásai felvetik az egészségügyi kockázatot"
mondta.

Több mesterséges adalékanyag, több rákos és/vagy egyéb megbetegedés évekkel később…..csodás!

De legalább a munkahelyek miatt nem kell aggódni.

A kis cégek az adóemelés miatt várható bevételkiesés miatt elbocsátásokra készülnek (egy júniusi felmérés miatt nagyjából 2000 embert veszítheti el a munkáját), a Chio pedig bejelentette, hogy nem fektet be Magyarországon.

"Német tulajdonosaink a chipsadóról értesülve még júniusban úgy döntöttek, hogy sem a tervezett popcorn gyártósort, sem a mogyorós termékek gyártócsarnokát nem Magyarországra telepítik."

Tehát számottevő pénz nem fog befolyni a dologból, munkahelyek szűnnek meg, újak létesítése marad el, de legalább lesznek majd ízetlenebb és egészségtelenebb termékeink.

Megérte?

Megosztás