Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Gazdasági előzetes

Tűkön ülve várom a szerdát, hogy kiderüljön, mit főztek ki a kormányzati boszorkánykonyhában Matolcsyék, miből tervezik betömni a vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos lyukat.

Szerencsére a miniszterelnök úr mint egy jó esszenciából, minden nap csepegtet egy keveset az elképzelésekből.

Hétfő, külképviselet-vezetői értekezlet, Orbán Viktor:

"Kifejtette azt is, hogy minden olyan törekvést meg kell próbálni visszaverni, amely az egységes európai adózás irányába mutat, az ugyanis ellentétes a magyar érdekekkel. Példaként közölte: a magyar kormány kifejezetten ellenzi, hogy az Európai Unióban egységes az áfarendszer, az ugyanis nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon a 25 százalékos áfakulcs feletti kategóriába sorolják például a luxuscikkeket."

 

Szerda, MR1-Kossuth Rádió 180 perc, Orbán Viktor:
 

"Ma nő a magyar gazdaság, jó pályán van, "csak a növekedést mi szeretnénk a mostani 2 százalék helyett inkább a 3, 4 vagy 5 százalékos tartományban látni" – mondta.

A háztartások fogyasztásának csökkenésével kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy sok családnál van több pénz most, mint egy évvel ezelőtt, szerinte azonban "innentől kezdve" a kormánynak nem dolga, hogy eldöntse az emberek helyett, mit csinálnak a pénzükkel: fogyasztanak, megtakarítanak vagy adósságot törlesztenek. "Inkább azon gondolkodom, hogy ha már az emberek többet takarítanak meg, mint korábban, akkor hogy tudnánk lehetővé tenni, hogy ez a pénz (…) valamilyen módon szerepet játsszon a magyar állam finanszírozásában. Tehát hogyan tudnánk elérni például azt, hogy a magyar államkötvényeket közvetlenül az emberek vásárolják meg, és a lehető legegyszerűbb úton jusson el hozzájuk, ha már takarékoskodni akarnak" – vetette fel, hozzáfűzve, hogy a magyar állampapíroknál biztosabb megtakarítás nem létezik ma Magyarországon."

 

Csütörtök, TV2-interjú, Orbán Viktor:

A bevezetendő lépések között "lesz egy-két adóemelés", így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója. A kormányfő hangsúlyozta: azokat a típusú adókat emeli a kormány, amelyek "nem a mindennapi élet legfontosabb kiadásaihoz kötődnek, illetve minden olyan kiadást leállítunk, amit nem feltétlenül muszáj az idén elvégezni, hanem ráérünk egy vagy két év múlva megvalósítani." Költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk" – tette hozzá a miniszterelnök. 

Azt ugyanakkor leszögezte: csak olyan változást hajt végre a kormány, amely nem veszélyezteti a legfontosabb célkitűzéseket: így nem akadályozza a munkahelyteremtést, a közfoglalkoztatás elindítását és az otthonvédelmet.

A stabilitási törvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a törvény célja, hogy a magyar gazdasági rendszernek azokat a pilléreit helyezze biztonságba, amelyeken nyugszik a gazdaság teljesítőképessége. Vagyis az ország versenyképességének legfontosabb tényezőit védi meg ez a kétharmados törvény, amely rögzíti, hogy önfenntartónak kell lennie a magyar nyugdíjrendszernek, az egészségügyi kasszának, a magyar felsőoktatási rendszernek és "az önkormányzatoknak a gazdálkodásuk során állami szempontokat és érdekeket is szem előtt kell tartaniuk, vagyis ne fordulhasson elő, hogy miközben a központi költségvetés stabil, aközben az önkormányzatok költségvetése szétesik, nyakig eladósodnak" – mondta Orbán Viktor.
    
A felsőoktatási rendszerről szólva a kormányfő hozzátette: a rendszer ma nem enged elegendő számban fiatalokat az egyetemek kapuin belülre, és nem ez a kormány érdeke. Ugyanakkor a kormánynak az is a célja, hogy azokról a helyekről érkezzenek diplomás fiatalok, ahol a munkaerőpiac lehetőséget kínál a megélhetéshez. Orbán Viktor szerint a cél az oktatás és a munkaerőpiac összehangolása úgy, hogy közben senkit se zárjanak el a tanulás elől, miközben azt a problémát is meg kell oldani, hogy a friss diplomások ne menjenek el külföldre.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök kiemelte: ez nem jelent intézménybezárásokat, hanem "azt jelenti, hogy meg fogjuk mondani, hogy mely intézményeket tudja és kívánja fenntartani az állam, és segítséget nyújt, hogyha más intézmények magánintézményként tudják folytatni a működésüket, akkor ezt megtegyék.

(…)

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt.(…)

 

Péntek, Schmitt Pállal közös sajtótájékoztató:

"Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott egyeztetése után úgy fogalmazott: a mai egyeztetést a gazdasági válság témája uralta. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban kifejtette: az eladósodás miatt van veszélyben az EU. Megjegyezte, az elmúlt időszakban Svédország és hazánk kivételével minden tagállamban növekedett az államadósság. Szavai szerint a magyar kormány kitart az államadósság csökkentése mellett, mert amíg ilyen magas szinten van, addig a „magyar emberek másoknak dolgoznak”.

Újságírói kérdésre Orbán válaszában kiemelte: „nem mozdulunk el az egykulcsos arányos adórendszertől, ugyanis a többkulcsos rendszer volt az egyik kiváltó oka hazánk sérülékenységének”. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy az áfa-befizetések messze elmaradtak a várttól, és ebből arra következtet, hogy a magyar vállalkozói világ nem viszonozta azt, hogy a kabinet eltörölte a kisadók jelentős részét, illetve csökkentette a társasági adó mértékét. Mint ismert, az európai bíróság döntése alapján a magyar államnak mintegy 250 milliárd forintnyi áfát kellene visszafizetnie a vállalkozásoknak. erre utalva a miniszterelnök azt mondta: „ez egyrészről jó, mert élénkíti a gazdaságot, azonban a költségvetés oldaláról nézve nyilvánvalóan rossz, mert hiányként jelentkezik”. 
 

 

Vajon mit jelentenek be majd szerdán?

Mert a svéd példából eszembe jutott Szellem egy régi kommentje, amit ugyan Feri egyik agymenésével kapcsolatban írt, de a helyzet sajnos azóta sem sokat változott, pláne nem javult…..

"Az adórendszerünk egyébként tényleg versenyképes. Már csak Svédországban magasabban az adók, de hát a másodikat nem jegyzik meg, így az első helyre törünk. Közben az állam csődben. Ha ezt is figylembe vesszük, akkor abszurd kategóriában mindekire rávertünk, mégpedig utcahosszakat. Méghogy nem versenyképes…..nagyon is!"

Megosztás