Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Nyomdásznak lenni jó

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még április 27-én mondta egy Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy tervei(k?) szerint hamarosan minden kinek kipostázzák a két nappal korábban elfogadott alkotmányt. "Szeretnénk, hogy mindenki megismerje az új alkotmány véglegese verzióját és büszke legyen arra."

Arra a kérdésre, hogy a 38 oldalas szöveg kinyomtatása (feltehetően 8 millió példányban) nem kevés költséggel járhat majd, Lázár János azt válaszolta: "Ritkán fordul elő, hogy egy új alkotmányt fogad el az országgyűlés, ezért ebben az esetben a tájékozódáshoz való jog kivételesen fontosabb, mint az ország gazdasági helyzete".

Petike próbálta menteni a helyzetet, közölte, hogy "van ilyen kezdeményezés, hogy minden magyar állampolgár kapjon az alkotmányból valamilyen formában, de erről kormányzati döntés még nem született".

Aztán jegelték a témát.

Egészen máig, mikor is Réthelyi Miklós NEFMI miniszter közölte az MTI-vel, hogy "Növelnék a diákok körében az új alaptörvény ismertségét."

A jó hír az, hogy diákok csak kb. 1.335.000-en vannak.
A rossz, hogy az oktatásért felelős két fő személy egyike szerint a srácoknak zenekarra van égető szüksége, a másik szerint meg a preambulumra.


(fotó:MTI)

A miniszter úr ugyanis elmondta: "a cél az, hogy egy később véglegesítendő rendszerben minél többen és alaposabban megismerjék a jövő január elsején hatályba lépő dokumentumot. Az elgondolások között említette, hogy a diákokat különböző ajándékokkal – például a nemzeti hitvallás egy-egy példányával – emlékeztessék az alaptörvényre, akárcsak azt, hogy a tanulók egy rajzversenyen önthessék formába, mit jelent számukra magyarságuk, az, hogy ebben az országban élhetnek."

 

Nem tudjuk még, hogy a szöveget postai úton vagy egy Nagy Közös Osztályfőnöki órán kapják-e meg majd a tanulók, de bízunk benne, hogy örülni fognak neki, függetlenül attól, hogy 6 éves elsősök, vagy 18 esztendős kamaszok.

 

 

A Nemzeti Együttműködés jegyében szeretnénk mi is kivenni a dologból a részünket, de nyomdánk sajnos nincs.

Viszont annyiban tudunk segíteni Réthelyi miniszter úrnak, hogy most rögtön meghirdetjük a
"Mit jelent számodra, hogy ebben az országban élhetsz?" című rajzversenyt diák-nemdiák kategóriában.

Így egyrészt felfogható előválogatásnak a központihoz is, másrészt látszik majd, hogy mennyivel gondolkodik másként egy fülkeforradalom előtti rendszerben iskolátvégzett.

Pályaműveket a [email protected] címre várunk, minél többet!

 

Friss: Hoffmann Rózsa sem akar kimaradni a mai napból, írt egy levelet.

"Tisztelt Általános Iskolai Intézményvezetők!

2010-től a Magyar Kormány egyik alapvető nevelési célkitűzése, hogy az iskoláinkban tanuló gyermekek fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. A NEFMI Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Sportért Felelős Államtitkárság egyetért abban, hogy az iskolai testnevelés és a sport mint a 21. század egyik rejtett tartaléka, olyan eszköztárként működtethető az iskolákban, amellyel az egészségnevelés, a szociális kompetenciák, a csapatmunka, az összetartozás, a felelősségtudat, a tisztelet a többiek iránt, a problémamegoldás képessége egyaránt fejleszthető.

Az új, Nemzeti Köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló 2011/2012-es tanévben az 1-4. évfolyamos tanulók számára, azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelés óra nem szerepel, a délutáni napközi foglalkozás keretében, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kerülhet sor a többletfoglalkozások megszervezésére. Ennek a korosztálynak országosan mintegy 80%-a veszi igénybe a napközit, ám arra kérjük az intézményvezető kollégákat, gondoskodjanak róla, hogy – az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve – valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon, sőt tegyenek azért, hogy azokon örömmel részt is vegyenek.

Dr. Hoffmann Rózsa

(Oktatásért Felelős Államtitkárság)"

 

Megosztás